Cei trei militari morți în accident, înmormântați azi. Cât de vechi era camionul în care se aflau

Cei trei militari morți în accident, înmormântați azi. Cât de vechi era camionul în care se aflau
Publicat: 02/07/2017, 08:22
Actualizat: 08/05/2018, 06:26

Cei trei militari morți în accidentul din județul Argeș sunt conduși duminică pe ultimul drum, cu onoruri militare. Ministerul Apărării Naționale anunța, cu o zi în urmă, că aceștia au fost înaintați în grad post mortem.

„Plutonierului-major Mihai Ionuț Toma, caporalului clasa a III-a George-Emilian Catană și caporalului clasa a III-a Petre Cristian Toader le-a fost acordat gradul de sublocotenent la propunerea șefului Statului
Major General, în semn de recunoștință și apreciere a înaltului profesionalism, altruismului, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite pe timpul misiunilor încredințate”, a transmis Ministerul Apărării.

Alți nouă militari au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Accidentul scoate însă la iveală probleme mai vechi legate de înzestrarea Armatei. Oficialii au refuzat să anunțe ce fel de camion a fost implicat în accident și care este anul fabricației. Surse apropiate anchetei spun însă că autovehicul căzut în prăpastie avea peste 35 de ani vechime și era un model DAC 665T. Iar cauza probabilă pare să fie o defecțiune la frâne.

„Doamna Carmen Dan a spus că, din declarația șoferului, rezultă că nu au mai avut frâne. Eu aștept, ca un om cu pregătire juridică, să se pronunțe procurorii militari. Dacă aceasta este cauza, ne arată în ce stadiu suntem cu dotările, cât de uzate sunt fizic și moral pe care le folosește Armata Română. Există și un program pentru achiziția de camioane. Nu avem posibilitatea de a remedia situația în perioada imediat următoare”, a recunoscut, vineri, chiar ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

Angajații din Armată se feresc să vorbească deschis despre aceste probleme. Sunt însă site-uri specializate, unde comentariile și întrebările au curs în ultimele două zile.

„A rămas fără frâne (declarația soferului) și totuși TOȚI OFICIALII refuză să dea vina pe vechimea camionului. DE CE? Pentru că ei, oficialii, sunt vinovați!”

„Fabrica de camioane autohtonă se zbate în faliment iar nouă ne mor soldații în accidente datorate uzurii și lipsei de întreținere/piese”.

„Nu mai au de unde lua piese de schimb,s-a canibalizat de mult tot ce se putea, minuni însă nu pot face. Trebuia să se sfârseașcă și metoda asta ordinară extrem de periculoasă, înlocuirea pieselor vechi cu altele la fel de vechi dar încă „în parametri”.

Sunt câteva dintre comentariile de pe www.rumaniamilitary.ro.

Unii spun chiar că un astfel de accident se poate repeta oricând. Ministrul Apărării recunoaște că nu este singurul autovehicul vechi din dotarea Armatei.

„Este un camion vechi. Există o procedură de verificare, nu pleacă nimeni în cursă pur și simplu. Dar știți foarte bine că lucrurile astea se întâmplă. Mai există peste 700 ( de camioane – n.red.), cele mai multe de tipul acesta”, a declarat ministrul Apărării, vineri, după ce a fost și a văzut care este starea răniților internați la Spitalul Militar.

Și reprezentanții Comisie de Apărare admit că e nevoie de utilaje noi.

„Dotarea învechită a Armatei Române este de notorietate. Militarii noștri sunt prea decenți ca să se plângă cuiva de ea. Își asumă să se descurce cu ceea ce au, fiind considerați la nivelul NATO printre cei mai performanți soldați în raport cu logistica de care beneficiază. Dar trebuie să depășim această etapă în care capacitatea individuală suplinește întârzierea tehnologică. Nu se mai poate. Practic, utilizând instrumente depășite, vechi, militarii sunt expuși zilnic unor riscuri vitale. Ganditi-va că doar în urma cu câteva săptămâni un avion MIG s-a prăbușit lângă Kogălniceanu. Dintr-o problema tehnică. Programul de modernizare a Armatei, susținut de alocarea de 2% din PIB promovată de președintele Iohannis, trebuie sa fie demarat urgent, fără certuri între politicieni. Și trebuie supravegheat atent, pentru că sunt mulți interesați de cele 9 miliarde de euro pe care România le-a prevăzut în acest sens. Vrem sa ne asigurăm că acești bani de transforma in instrumente sigure pentru militari, nu în afaceri bănoase. Nu va mai fi posibil, astfel, ca niste eroi care au supraviețuit frontului din Afganistan sa devină victime ale unor accidente absurde”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ovidiu Raețchi, vicepreședintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Președintele Klaus Iohannis a convocat marți Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe ordinea de zi a ședinței aflându-se Planul de înzestrare a Armatei Române 2017-2026. Discuția va avea loc în contextul în care pentru anul 2017, România a alocat 2% din PIB pentru domeniul apărării. De asemenea, se va discuta și despre Carta albă a apărării, aprobată în prima ședință a Executivului condus de Mihai Tudose, ce a avut loc vineri, la Palatul Victoria.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Primele rezultate oficiale parțiale din turul I sunt uluitoare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online