Cel mai aglomerat weekend de pe litoral. Cât au plătit pe cazare cei 230.000 de turiști care au luat cu asalt plajele și cum va fi vremea în august
În stațiunile de pe Litoral se află, potrivit estimărilor, circa 230.000 de turiști. „Nu ne deranjează, ne place în aglomerație”, a declarat o turistă pentru știrileprotv.ro. Sâmbătă, la mare au fost 36 de grade în aer și 24 de grade în apă.
Administratorul unei terase de pe Litoral spune că oanenii au început să vină la el „cu dragă inimă”. Cât despre ceea ce mănâncă românii la mare, aceștia preferă salatele, peștele, mâncărurile mai ușoare, de sezon, ca să nu aibă probleme.
Tarifele au crescut în vârf de sezon
Cel mai aglomerat weekend de la mare marchează creșterea cu 20 de procente a prețurilor de pe Litoral. În topul preferințelor turiștilor rămân stațiunile Mamaia, Costinești și Vama Veche. Primii care s-au grăbit să profite de valul de turiști au fost chiar patronii plajelor, care au lipit șezlongurile unul lângă altul și aproape le-au pus în apă, ca să încapă „toată lumea”, relatează digi24.ro.
Tarifele percepute în unitățile hoteliere de pe litoral au crescut în luna iulie, acestea urmând să varieze de la 60 la 260 de lei pe zi de persoană, în funcție de stațiune, de clasificarea hotelului și de numărul de mese oferite, a declarat președintele Autorității Naționale pentru Turism, Mirela Matichescu.
„Prețurile pentru all inclusive în Mamaia vor fi de 260 de lei de persoană pe zi, iar în Eforie și sudul litoralului – 200 de lei. La un hotel de patru stele, în Mamaia prețul va fi de 170 de lei de persoană pe zi, cu mic dejun inclus, la trei stele – 140 de lei de persoană pe zi, cu mic dejun, la două stele – 100 de lei. Pentru sudul litoralului avem 135 de lei pe zi de persoană la patru stele, 110 lei pe zi de persoană la trei stele, în ambele cazuri cu micul dejun inclus, și 60 de lei pe zi de persoană la două stele, fără mic dejun. Prețurile sunt luate de la agențiile de turism”, a afirmat Mirela Matichescu.
Ea a precizat că, față de perioada anterioară, prețurile cresc cu până la 20 la sută pentru sudul litoralului și cu până la 25 la sută pentru Mamaia.
„Față de perioada care a trecut, prețurile în full sezon cresc în Mamaia undeva până în 25 la sută, iar în sudul litoralului până în 20 la sută”, a explicat președintele ANT.
Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, Aurelian Marin, a susținut, în aceeași conferință de presă, că, față de anul trecut, a crescut numărul de turiști aflați pe litoralul românesc, cu 3 la sută în Mamaia și cu 8 la sută în sudul litoralului.
„Așa cum am previzionat din perioda de early bookings, sunt ceva creșteri. În acest moment, pe Mamaia aș spune undeva la 3 la sută, comparativ cu anul trecut, iar pe sudul litoralului tot până în acest moment, o creștere de 7-8 la sută. Până la finalul verii mi-aș dori 5 la sută pe Mamaia și 10 la sută pe sud”, a declarat președintele ANAT.
Prețuri la cazare
În perioada 20 iulie-29 iulie, un apartament cu vedere spre lac din Mamaia poate fi închiriat cu 90 de euro pe noapte. Capacitatea unui apartament este de 4 persoane maxim. De asemenea, un apartament spre mare poate fi închiriat în această perioadă cu 100 euro/noapte, potrivit site-ului cazarepelitoral.ro.
O pensiune din Mamaia poate fi închiriată cu 130 euro pe noapte (cameră dublă) și camera dublă în weekend cu 160 euro pe noapte. Patul suplimentar se taxează cu 50 lei pe zi suplimentar.
O vilă la cheie în Mamaia poate fi închiriată cu 880 euro în perioada 1 iulie – 31 august pentru 3 familii.
În privința hotelurilor, un sejur de minim 3 nopți la un hotel din Mamaia costă 116 euro (în perioada 19 iulie-22 august). Masa costă 25 lei persoană pe zi, prânzul 30 lei pers/zi și cina 30 lei pers/zi.
La Constanța, în perioada 23 iulie -22 august, o cameră într-o casă costă 200 lei pe noapte (cameră dublă) și în weekend 250 lei.
Pentru cei care vor să închirieze un apartament de 3 camere decomandat din Constanța, pot face acest lucru în intervalul 21 iulie – 29 iulie pentru 270 lei pe noapte.
De asemenea, la un hotel de patru stele din Constanța, în perioada de vârf, o cameră single costă 185 lei pe noapte, una dublă 231 lei pe noapte și un apartament 324 lei pe noapte.
Pentru cei care aleg Eforie Nord, tarifele pentru o vila la cheie variază între 110 și 200 euro pe noapte, minim 4 nopți de cazare. La pensiune, prețurile sunt de 140 lei pe noapte pentru un apartament mare, cu vedere la mare (15 lei în plus camera/zi).
O altă ofertă presupune un apartament de două camere cu vedere la mare, care costă 150 lei pe zi, în timp ce trei camere pot fi închiriate cu 190 lei/zi.
Totodată, la un hotel de trei stele din Eforie Nord, în perioada 20 iulie – 22 august, o cameră dublă costă 220 lei pe zi, în timp ce un apartament închiriat pentru tot weekendul costă 350 lei pe zi.
La Eforie Sud, o cameră triplă într-un hotel poate costa până la 165 lei în perioada 22 iulie – 21 august.
O altă destinație favorită a turiștilor este Costinești, unde într-o vilă, o cameră triplă poate fi închiriată cu circa 90 de lei pe zi, iar rezervările se fac pentru minim 2 nopți de cazare. De asemenea, pentru weekend, tarifele se majorează cu 20%, iar patul suplimentar este taxat separat.
La Neptun, un hotel de trei stele oferă o cameră dublă și mic dejun (sejur 3 nopți) la prețul de 229 lei pe zi, în perioada 24 iulie – 16 august.
Pentru cei care preferă Mangalia, o pensiune are în „meniu”, pentru perioada 16 iulie – 25 august, camere duble la prețuri de 100 – 150 lei pe zi, în funcție de dotări. Camerele single se tarifează cu 85% din valoarea unei camere duble.
La Vama Veche, o destinație preferată de tinerii cu corturi, un hotel de trei stele oferă spre închiriere în perioada 4 iulie – 17 august apartamente de două camere la prețul de 264 lei pe zi.
Olandezii care au construit insula-palmier din Dubai vin pe litoralul românesc. Stațiunile care se vor transforma în următorii ani
Sezonul estival 2014 tocmai s-a încheiat, dar autoritățile se gândesc deja la turiștii care vor împânzi plajele anii următori. Aceștia vor avea mai mult loc: 33 de hectare de nisip, reprezentând plaje distruse în ultimii 40 de ani de furtuni și valuri, vor fi refăcute cu bani europeni, de către olandezii care au construit și celebra insulă-palmier din Dubai, se arată într-un reportaj Stirile Pro TV.
Firma olandeză care a construit insula-palmier din Dubai, unul dintre cele mai ambțioase proiecte din lume, vine în România, în zona litoralului, pentru a reamenaja plaje distruse. Lucrările vor demara în Constanța, Mamaia și Eforie Nord și vor fi făcute cu bani europeni, potrivit Știrile ProTV.
Prima etapă a proiectului o reprezintă construcția digurilor care să oprească eroziunea zonei de coastă, câte trei diguri pentru fiecare plajă: două de suprafață și unul în larg, sub apă. ”Ele formează o potcoavă închisă în partea dinspre larg. Rolul este de a proteja coasta, în felul ăsta plaja își va păstra forma și nu va fi acoperită de nisip”, explică reprezentantul român al constructorului.
În cea de-a doua etapă, care va dura până în 2020, vor fi refăcute plajele de la Năvodari la Vama Veche. Ritmul de degradare a zonelor de coastă este accelerat, în Mamaia media de erodare fiind de 2-3 metri pe an.
Stirile Pro TV scriu că, în lipsa unor măsuri de protecție, în următorii 20 de ani apele mării ar putea înainta cu cel puțin 40 de metri.
Proiectul este susținut din bani europeni, iar în total se vor folosi 2,5 milioane de metri cubi de nisip, care vor mări suprafața plajelor românești cu un sfert.
Trafic record pe drumul spre Litoral în cel mai aglomerat weekend al verii
Pe Autostrada Soarelui, s-au înregistrat în ultimele zile circa 67.000 autoturisme și numărul turiștilor depășește 230.000. Polițiștii se așteaptă la blocaje pe A2, urmând să se circule cu dificultate pe DN39 Mangalia-Constanța, mai ales în zona Eforie-Nord.
Plătiți taxa de pod prin SMS!
Este posibil să se formeze coloane de mașini și la ieșirea de pe autostrada A2 către DN Centura Capitalei , dar în special la stația de taxare de la Fetești, întrucât mulți conducători auto preferă să plătească taxa de pod la singurele ghișee destinate achitării pe loc a tarifului (câte o casierie pe fiecare sens de mers, pe benzile numărul unu).
„Pentru a nu se forma coloane de autovehicule, le reamintim conducătorilor auto că prin stația de taxare se poate trece liber pe benzile doi și trei, în ambele sensuri, cu obligativitatea ca taxa să se plătească în avans sau ulterior, până la ora 24 a zilei următoare trecerii, la stațiile de distribuție a carburanților autorizate (OMV PETROM, MOL, ROMPETROL) ori prin SMS, la numărul 7577 – număr disponibil în rețelele de telefonie mobilă ORANGE ROMANIA, VODAFONE ROMANIA, TELEKOM MOBILE și RCS&RDS (detalii pe site-ul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=316 )”, a anunțat Centrul Infotrafic.
Rute ocolitoare și sfaturi de la polițiști
Deoarece pe autostrada A2 București – Constanța circulația va fi foarte intensă (autostrada are o capacitate medie de preluare de 2.500 de autovehicule pe oră), polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi să țină cont de câteva reguli: să păstreze în mers o distanță corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiții de siguranță; să respecte limitele legale de viteză; să folosească luminile de întâlnire; să acorde prioritate la ieșirea din spațiile de servicii; să nu circule sau să oprească pe banda de urgență, exceptând cazurile justificate. Pentru evitarea aglomerației, dinspre Constanța înspre Capitală pot fi folosite și alte rute: DN2A Constanța – Hârșova și DN3 Constanța – Murfatlar – Ostrov – Călărași (traversare cu bacul), transmite Adevărul.ro.
Cum va fi vremea pe Litoral
Pe Litoralul românesc, se anunță vreme caldă în luna august, cu ploi sub media climatologică, de 20 de litri de apă pe mp. Temperaturile medii anuale vor fi cuprinse între 24-26 grade Celsius.
Prognoza meteo pentru luna august, potrivit ANM, va fi caracterizată de temperaturi peste mediile multianuale, de 19,7 grade Celsius, în mare parte a țării.
Administrația Națională de Meteorologie precizează că în luna august se vor înregistra cele mai mari temperaturi, mai ales în regiunile sudice, sud-estice și vestice. Pentru Banat sunt prognozate temperaturi medii de 23-28 grade, în Crișana 22 – 26 grade, Dobrogea 26 – 28 grade, Maramureș 16 – 20 grade, Transilvania 16 – 20 grade, Oltenia 12 – 27 grade, Muntenia 24 – 28 grade și Moldova 20 – 26 grade.
Prognoza meteo pentru luna august indică precipitații sub mediile climatologice (64,7 l/mp) în mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind anunțate în sud-estul și sudul României, în Muntenia și Dobrogea.