Cel mai bine păzit depozit al Poliției din România. Nu e vorba nici de arme, nici de bani

Cel mai bine păzit depozit al Poliției din România. Nu e vorba nici de arme, nici de bani
Publicat: 06/08/2016, 12:05
Actualizat: 06/08/2016, 14:13

Tone de droguri precum heroina, cocaina, ecstasy și alte substanțe halucinogene sunt depozitate în Camera de corpuri delicte de la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), urmând ca în urma unor decizii definitive ale judecătorilor să fie distruse.

Legea prevede ca autoritățile să aștepte ca judecătorii să pronunțe definitiv și irevocabil decizii de confiscare a drogurilor pentru a pune în aplicare procedura de incinerare a drogurilor confiscate în respectivul caz. De la punerea sub sechestru a substanțelor până la decizia de confiscare pot trece câțiva ani, în legea din România nefiind prevăzut un termen de distrugere a acestora.

În cursul anului 2015, pe teritoriul țării noastre au fost distruse 1.260 de kilograme de droguri, „pentru care instanțele de judecată și unitățile de parchet au dispus măsura confiscării speciale și distrugerea, fără a fi distruse cantități de precursori de droguri”, se arată într-un răspune al Poliției Române la solicitarea MEDIAFAX. Pentru distrugerea acestora, statul, prin Ministerul Afacerilor Interne, a cheltuit 3.906 de lei.

După depistarea și capturarea drogurilor, substanțele sunt duse în laboratorul Poliției Române pentru a se stabili dacă sunt sau nu droguri, tipul lor și concentrația. Ulterior, sunt ținute în depozitul poliției până la o decizie definitivă. Distrugerea este făcută de o firmă specializată, la moment fiind prezentă și o comisie.

„Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezența unei comisii formate din judecătorul delegat cu executarea, câte un reprezentant al Agenției Naționale Antidrog, al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, un specialist din cadrul formațiunii centrale specializate în prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliției Române și gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiași unități, conform prevederilor Legii nr. 143/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în răspunsul Poliției Române pentru MEDIAFAX.

Ofițerii antidrog și procurorii DIICOT au ridicat în prima jumătate a acestui an peste trei tone de heroină, cocaină, canabis și 6.000 de comprimate interzise. Drogurile au fost capturate de la 41 de grupări, valoarea lor pe piața neagră fiind de ordinul sutelor de milioane de euro.

Cea mai mare captură de cocaină din România, de peste 2,5 tone, a fost făcută, la începutul lunii iulie, în Portul Constanța. Doar în acest caz valoarea drogurilor este de aproximativ 625.000.000 de euro. Anchetatorii susțin că substanțele nu erau destinate pieței românești, urmând să fie scoase din România, sub forma unor transporturi de armură și alte materiale, destinația fiind Olanda.

Reprezentanții Poliției Române susțin că România rămâne o țară de tranzit a drogurilor, nu o piață de desfacere. Droguri de mare risc ca heroina, cocaina și ecstasy au, de cele mai multe ori, destinație finală țări ca Germania, Spania, Olanda, Anglia sau Franța.

Ofițerii antidrog susțin că în primele șase luni ale anului peste 400 de persoane au fost ridicate pentru suspiciuni de trafic de droguri.

„459 de persoane au fost reținute, iar față de 427 dintre acestea, instanța a dispus arestarea preventivă. Totodată, față de 163 de persoane s-a dispus continuarea cercetărilor sub control judiciar. În perioada analizată, în 409 dosare penale pe linie de combaterea traficului de droguri au fost întocmite rechizitorii, fiind trimise în judecată 315 persoane fizice și juridice, dintre care 196 de persoane au fost reținute sau arestate „, se arată într-un comunicat al de IGPR.

Valoarea totală a sechestrelor instituite, de la începutul anului, în cazul suspecților de trafic de droguri este de 3.747.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor