Cel mai mare exercițiu al Forțelor Navale la Marea Neagră
În cadrul celui mai mare exercițiu multinațional de luptă împotriva amenințărilor din spațiul maritim organizat anul acesta vor fi evaluate structurile din Forțele Navale Române care sunt nominalizate pentru a face parte din Forța de Reacție NATO 2016-2017 (NATO Reaction Force).
Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, Sea Shield 16 se desfășoară în perioada 18 – 22 iulie, o mie de militari români și o mie de militari din alte șapte țări urmând să se antreneze în comun pe mare, în cele cinci zile ale aplicației fiind puse în aplicare proceduri de operare la standarde NATO.
Șeful Statului major al Comandamentului Flotei, Mihai Panait, comandantul grupării de forțe din cadrul exercițiului, spune că pe parcursul celor cinci zile se vor desfășura exerciții complexe, în toate mediile de luptă, la suprafață, în aer și submarin.
„Sunt implicate și două grupări NATO permanente – cea de luptă împotriva navelor de suprafață și cea de luptă împotriva minelor. Este un exercițiu complex, pregătit din timp de către Comandamentul Flotei, și ne dorim ca pe parcursul celor cinci zile să performăm la nivelul așteptărilor noastre și ale partenerilor NATO”, a spus Panait.
Luni, în prima zi a exercițiului, în cadrul scenariului au fost efectuate diverse acțiuni, între care căutarea și atacul submarinelor inamice, respingerea atacului aeronavelor inamice, ori lupta împotriva minelor – au fost create baraje de mine de exercițiu.
„Încercăm să demonstrăm faptul că suntem la un nivel ridicat de interoperabilitate, la care am ajuns cu navele din cadrul flotei și cu echipajele aflate la bordul lor, capabili să proiectăm și să desfășurăm exerciții de o complexitate ridicată. Încercăm, de asemenea, să demonstrăm faptul că se creează o stabilitate în regiune și prin desfășurarea acestor exerciții multinaționale”, a declarat Mihai Panait.
La exercițiu, Forțele Navale Române participă cu 11 nave, două elicoptere Puma Naval, două detașamente mobile de lansare rachete și o navă de suport pentru scafandri, Forțele Aeriene Române asigură secvențele exercițiilor de luptă aeriană cu două aeronave MIG 21 LanceR, dar și un elicopter Puma, pentru evacuare medicală, iar Garda de Coastă românească participă cu o navă de patrulare. De asemenea, Bulgaria, Canada, Grecia, Polonia, SUA, Turcia și Ucraina participă cu cinci fregate, trei vânătoare de submarine, o corvetă, un submarin, patru aeronave și ofițeri de stat major.
„Având în vedere complexitatea exercițiilor integrate în Sea Shield 16, numărul mare de nave, aeronave și militari participanți, precum și dimensiunea extinsă a raioanelor maritime în care se desfășoară acțiunile de instruire, Forțele Navale Române demonstrează că dețin capabilitățile organizatorice, de planificare și de conducere, precum și capacitățile operaționale necesare pentru consolidarea securității și apărării colective în regiunea Mării Negre”, spun reprezentanții SMFN.