Cel mai sărat lac din România a secat, iar in locul lui a apărut un câmp de cristale. De vina sunt temperaturile extreme şi lipsa precipitaţiilor din ultimele luni.
Aflat pe teritoriul comunei Movila Miresii, la 30 km de municipiu Brăila, lacul sărat Movila Miresii are proprietăți similare cu cele ale lacurilor din stațiunile balneoclimaterice, inclusiv Lacu-Sărat.
Lacul Movila Miresii era cunoscut drept cel unul dintre mai sărate lacuri din România. Cu o suprafaţă de 160 de hectare, Lacul Movila Miresei a fost obiectiv turistic doar până în 1989, pentru că apoi a fost uitat de autorităţi.
Peste 200.000 de tone de apă au dispărut din estimările specialiştilor, având în vedere şi suprafaţa lacului de aproape 160 de hectare. Localnicii speră ca lacul să îşi revină, în condițiile în care va fi o toamnă ploioasă.
Sărurile din el provin din izvolarele subterante care îl alimentau, alături de ploi. Potrivit specialiștilor, apă lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată, iar nămolul sapropelic sulfuros are calităţi terapeutice deosebite.
Niciodată lacul Movila Miresei n-a reprezentat o atracție turistică asemănătoare celei din Lacu Sărat, cu toate că specialiștii în domeniu consideră efectul terapeutic de la Movila Miresei ca fiind cel mai puternic din ţară, potrivit Antena3.ro.
Legenda spune că în urmă cu peste două secole, o mireasă plecase cu alaiul de nuntă spre casa mirelui. Iarnă fiind, călătoreau cu sania.
La un moment dat, mireasa a căzut din sanie pe o movilă. Deși a strigat după ajutor, din cauza muzicii şi a viscolului, nimeni nu a auzit-o şi fata a rămas singură în câmp.
Speriată, fata a început să caute un adăpost. A zărit o stână, unde a fost primită cu căldură și s-a îndrăgostit de fiul ciobanului, cu care s-a şi căsătorit.
În amintirea întâmplării, tinerii miri și-au construit o casă pe care au numit-o Movila Miresii.