Un sediu al Misiunii Naţiunilor Unite a fost vizat de un atac armat, soldat cu cel puţin un mort, în oraşul afgan Herat, unde au loc confruntări militare între serviciile de securitate afgane şi insurgenţii talibani, informează cotidianul Le Figaro.
Un agent de poliţie afgan care făcea parte din dispozitivul de securitate al sediului Misiunii ONU a fost ucis în atac, iar alte persoane au fost rănite.
„Elemente antiguvernamentale au comis atacul asupra unui sediu al Misiunii Naţiunilor Unite care era identificat în mod clar”, a transmis Misiunea ONU în Afganistan, condamnând vehement incidentul.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat, miercuri, extrem de îngrijorat de „atrocităţile” comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace. Afganistanul riscă să devină un „stat proscris” dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. „Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat proscris”, a afirmat Antony Blinken.
Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, susţine că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.