Cele 2 alimente care rezistă 12 luni în frigider. Puțini români știau acest lucru
De la carne până la condimente, vă prezentăm o listă întocmită de specialiști, care arată cât de mult vor rezista alimentele de bază în frigider. Unde am fi fără un frigider spațios? Ei bine, pentru început, am face mult mai multe drumuri la magazinul alimentar.
În timp ce majoritatea alimentelor tale au o dată de expirare, există o diferență între data expirării și momentul în care ar trebui să le arunci.
Potrivit publicației Taste of Home, unele alimente sunt absolut sigure pentru a fi consumate după acea dată de expirare.
Mai jos, o listă cu data limită până la care alimentele pot fi ținute în frigider:
- Ouă, Carne și Pește, Bacon: 7 zile
- Friptură de vită, fripturi sau coaste, nefierte: 3 până la 5 zile
- Pui, fiert (inclusiv rotisor): 3 până la 4 zile
- Pui, nefiert: 1 până la 2 zile
- Ouă fierte tari: 1 săptămână
- Ouă, crude: 3 până la 5 săptămâni
- Salată cu ouă: 3 până la 5 zile
- Pește, gătit: 3 până la 4 zile
- Pește, nefiert: 1 până la 2 zile
- Carne de vită tocată, gătită: 3 până la 4 zile
- Carne de vită tocată, nefiertă: 1 până la 2 zile
- Hot dog, Deschis: 1 săptămână
- Hot dog, nedeschis: 2 săptămâni
- Prânz Carne, Deschis: 3 până la 5 zile
- Carne de prânz, nedeschisă: 2 săptămâni
- Friptură de porc, cotlete sau coaste, nefiertă: 3 până la 5 zile
- Cârnați, nefierți: 1 până la 2 zile
- Creveți, gătiți: 3 până la 4 zile
- Creveți, nefierți: 1 până la 2 zile
- Produce și articole pe bază de plante
- Mere: 3 săptămâni
- Caise: 2 până la 3 zile
- Avocado: 3 până la 4 zile
- Sparanghel: 3 până la 4 zile
- Sfeclă: 7 până la 10 zile
- Ardei gras: 4 până la 5 zile
- Fructe de pădure: 4 până la 5 zile
- Broccoli: 3 până la 5 zile
- Varza de Bruxelles: 3 până la 5 zile
- Varză: 1 până la 2 săptămâni
- Morcovi: 3 săptămâni
- Conopida: 3 până la 5 zile
- Țelină: 1 până la 2 săptămâni
- Coriandru: 7 zile
- Porumb: 1 până la 2 zile
- Castraveți: 4 până la 5 zile
- Vinetele: 3 până la 4 zile
- Usturoi: 1 până la 2 săptămâni
- Rădăcină de ghimbir: 1 până la 2 săptămâni
- Struguri: 1 săptămână
- Fasole verde: 3 până la 4 zile
- Ceapa verde: 1 până la 2 săptămâni
- Salată verde: 3 până la 4 zile
- Pepeni: 3 până la 4 zile
- Ciuperci: 2 până la 3 zile
- Bame: 2 până la 3 zile
- Ceapă: 2 luni
- Suc de portocale, deschis: 7 până la 10 zile
- Pătrunjel: 7 zile
- Piersici: 3 până la 4 zile
- Ridichi: 10 până la 14 zile
- Rutabagas: 2 săptămâni
- Spanac: 1 până la 2 zile
- Tofu: 1 săptămână
- Roșii: 2 până la 3 zile
- Napi: 2 săptămâni
- Dovlecel: 4 până la 5 zile
- Lactat: până la 2 săptămâni
- Unt: 1 până la 3 luni
- Unt: 1 până la 2 săptămâni
- Brânză de vaci: 1 săptămână
- Cremă de brânză: 2 săptămâni
- Jumătate și jumătate: 3 până la 4 zile
- Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), Deschis: 3 până la 4 săptămâni
- Brânză tare (cum ar fi cheddar sau elvețian), nedeschisă: 6 luni
- Margarina: 6 luni
- Lapte: 1 săptămână
- Felii de brânză procesată: 1 până la 2 luni
- Brânză mărunțită: 1 lună
- Brânză moale (cum ar fi brie): 1 săptămână
- Smântână: 1 până la 3 săptămâni
- Lapte de soia: 1 săptămână
- Frișcă: 1 zi
- Topping batut: 1 până la 2 săptămâni
- Frișcă pentru frișcă: 1 luna
- Iaurt: 1 până la 2 săptămâni
- Alimente Preparate
- Covrigi: 1 până la 2 săptămâni
- Pâine: 1 până la 2 săptămâni
- Bulion: 1 până la 2 zile
- Prajitură sau Cheesecake: 1 săptămână
- Biscuiti: 2 luni
- Resturi: 3 până la 4 zile
- Brioșe: 1 săptămână
- Plăcintă: 3 până la 4 zile
- Rulouri: 1 săptămână
- Supă sau tocană: 3 până la 4 zile
- Tortile: 4 până la 7 zile
- Condimente: 4 luni
- Sos grătar: 4 luni
- Sirop de ciocolată: 6 luni
- Glazură, Conserve: 1 săptămână
- Dulciuri și jeleuri: 6 luni
- Ketchup: 6 luni
- Sirop de arțar: 12 luni
- Mai: 2 luni
- Muștar: 12 luni
- Măsline: 2 săptămâni
- Murături: 1 până la 2 săptămâni
- Sos pentru salată: 3 luni
- Salsa: 1 lună
- Sos de spaghete: 4 zile
În timp ce această listă oferă câteva sfaturi, vă încurajăm să o luați cu un sâmbure de sare. Dacă mâncarea în cauză arată sau miroase ciudat, este în interesul tău să o arunci.
Sursa: FoodKeeper, un instrument dezvoltat de Serviciul de Inspecție și Siguranță Alimentară al USDA, împreună cu Universitatea Cornell și Institutul de Marketing Alimentar.