Cele 3 lucruri pe care trebuie să le faci fix înainte să te culci, pentru a avea parte de „somnul perfect”
Ce trebuie să știi pentru a adormi mai ușor, dar și pentru a avea un somn liniștit. Un specialist vă oferă toate informațiile necesare.
Expertul în somn, Olivia Arezzolo, autorea cărții Bear, Lion, Wolf, susține că pandemia COVID a făcut ca somnul unei persoane obișnuite să se înrăutățească, oamenii cheltuind mulți bani pe suplimente pentru a-și îmbunătăți odihna.
„Este o spirală continuă în jos – în general, anxietatea și stresul continuă să crească, la fel ca și utilizarea neîncetată a ecranelor, a telefoanelor etc..înainte de culcare”, a spus Arezzolo.
„În mod similar, programul nostru zilni a devenit copleșitor, mai ales că am avut timp suficient să ne uităm pe social media, acum se resimt toate.”, a mai susținut aceasta aceasta.
„Acest lucru a fost observat și de Centrul European de Somn, care a raportat că blocajele au fost dăunătoare din cauza pierderii rutinei, totuși, pe măsură ce majoritatea oamenilor s-au adaptat la o nouă rutină și acum trebuie să se readapteze la rutinele anterioare, somnul suferă din nou.”
Lipsa somnului vă poate afecta foarte mult calitatea vieții
Pe termen scurt, ar putea contribui la probleme precum lipsa de vigilență, memoria afectată, stresul în relație și o probabilitate crescută de a avea un accident de mașină.
Pe termen lung, poate provoca probleme de sănătate precum obezitatea, depresia, funcționarea deficitară a sistemului imunitar, libidoul scăzut și bolile de inimă.
Arezzolo a precizat că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare și că un somn bun de noapte începe cu o rutină de relaxare.
„Totuși, confirmă ceea ce cred: trebuie să abordăm somnul la nivel național și să alocăm fonduri suplimentare pentru campanii de sănătate axate pe somn”, a spus ea.
În primul rând oprirea dispozitivelor este esențială, deoarece luminile albastre de la telefoane, laptopuri, tablete și televizoare au impact asupra somnului.
Următorul pas pe care îl recomandă Olivia Arezzolo este să să faci un duș, deoarece apa îți schimbă temperatura corpului.
„În timp ce sunteți sub duș, vă recomand să integrați în gelul de spălat mirosuri calmante, cum ar fi lavandă și vetiver, deoarece ambele reduc activitatea sistemului nervos simpatic, care altfel vă poate face să vă simțiți încordați”, a mai precizat scriitoarea conform NYpost.com.