Prima pagină » Știri » Cele mai grave inundații din ultimul secol în Balcani. România se pregătește de viitură. Victor Ponta: Este un „pericol EXTREM, EXTREM DE RIDICAT”. Dunărea a depășit cotele de inundație

Cele mai grave inundații din ultimul secol în Balcani. România se pregătește de viitură. Victor Ponta: Este un „pericol EXTREM, EXTREM DE RIDICAT”. Dunărea a depășit cotele de inundație

Premierul Victor Ponta a vorbit în comandamentul de urgență de la Guvern despre inundațiile care ar putea lovi România în următoarea perioadă

Guvernul formează la Craiova un centru regional de coordonare a acțiunilor pentru înlăturarea efectelor inundațiilor și sprijinirea sinistrațiilor, în contextul celei mai grave viituri de pe Dunăre din ultimul secol, care a provocat pagube foarte mari mai ales în Serbia și Bosnia, a informat Executivul luni, la comandamentul pentru situații de urgență. De asemenea, Victor Ponta a reiterat angajamentul exprimat de vicepremierul Liviu Dragnea duminică privind trimiterea de ajutpare Serbiei și, la nevoie, Bosniei. În acest sens, a existat deja o discuție la nivel de premieri între România și Serbia.

„Dacă sunt și inițiative private de sprijin pentru Serbia, să reușim să strângem diverse ajutoare. În general, românii se mobilizează la greu, dar trebuie să coordonăm acest lucru, că altfel e haotic”, a comentat Ponta, precizând că aceste contribuții private pot fi strânse și prin ajutorul SMURD.

Din punct de vedere meteorologic, „veștile nu sunt proaste”, a informat șeful ANM, Ion Sandu. „Până marțea viitoare, precipitațiile vor fi de 15-20 de milimetri și nu vor contribui la creșterea suplimentară a debitelor de pe râurile din interiorul României”. A doua veste încurajatoare este că nici în bazinul Dunării nu sunt prevăzute ploi până săptămâna viitoare. „Dar va ploua din 27 și în bazin, și în România”, a avertizat Ion Sandu la comandamentul de luni. Scenariul pozitiv expus de directorul ANM sugerează că primul val al viiturii de pe Dunăre va apuca să se atenueze până la începerea ploilor.

Totuși, pericolul pentru România îl reprezintă faptul că vor fi 4-6 săptămâni cu o presiune constantă pe digurile de la Dunăre, a explicat vicepremierul Dragnea, care este mutat de Victor Ponta la Craiova, de unde să coordoneze acțiunile anti-inundații.

gândul transmite în format LIVE TEXT principalele evenimente legat de inundațiile din regiune

UPDATE 14:14 La această oră, Dunărea se situează peste cotele de inundație (CI), la cinci stații hidrometrice: Calafat (cu 60 cm), Bechet (cu 84 cm), Corabia (cu 53 cm), Turnu Măgurele (cu 63 cm), Zimnicea (cu 35 cm), se arată într-un comunicat al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR). Digurile de pe sectorul Gruia-Zimnicea au intrat în faza II de apărare (aferentă depășirii cotei de inundație, respectiv codului portocaliu de inundații), iar, în aval de Zimnicea, sunt în faza I (aferentă depășirii cotei de atenție, respectiv codului galben de inundații).

 

UPDATE 11:53  Autoturismele au interdicție de trecere prin punctul de frontieră de la Bechet, după ce Dunărea a inundat pista de acostare, în timp ce la Orșova lacul de acumulare a fost golit, pentru a putea prelua apele Dunării, în condițiile în care este așteptat un debit maxim al fluviului, informează Mediafax.

La fel ca duminică, Guvernul a repetat luni că are pregătiți un milion de saci de nisip și o rezervă de încă 1,5 milioane și va putea interveni în maximum o oră de la constatarea unei nevoi în acest sens.

„Dacă nu știm, nu putem interveni. Cel mai important e transmiterea informațiilor”, a punctat premierul Ponta, în ședința de luni.

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, a anunțat duminică ministrul Administrației Publice, vicepremierul Liviu Dragnea. El a precizat că nu se pune problema evacuării de localități și că autoritățile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisipi și personal și echipamente inclusiv din județele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat și sprijinul Armatei în caz de nevoie.

Balcanii se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimul secol

Cel puțin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia și Croația de peste un secol, au anunțat surse oficiale citate de AFP și preluate de Mediafax. Cel mai grav lovit este orașul Obrenovaț din Serbia (în apropiere de Belgrad), unde premierul Aleksandr Vuici a anunțat că au găsit 12 cadavre, ridicând astfel bilanțul din Serbia la 16 decese.

„Din nefericire, estimăm că numărul morților va fi și mai mare. Ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Am reușit să evităm o catastrofă și mai gravă grație unei bune organizări”, a declarat Vuici.

Inundațiile au provocat moartea unei persoane și în sud-estul Poloniei. În Ucraina, alimentarea cu energie electrică a circa 100 de sate a fost întreruptă în nordul și vestul țării din cauza ploilor abundente și a rafalelor de vânt.În Bosnia, autoritățile au anunțat cel puțin 27 de morți, iar cele croate au anunțat un mort duminică.

Impresionat de proporțiile inundațiilor din Balcani, Papa Francisc a cerut mulțimii reunite duminică în piața Sfântul Petru din Roma să se „roage” cu el pentru victime.

Și tenismenul sârb Novak Djokovic a îndemnat, pe contul său de Facebook, la solidaritate față de conaționalii săi, în aceste momente foarte grele.

 

 

 
 

 

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Autor