Cele opt clopote emblematice se întorc la catedrala NOTRE DAME. Au fost restaurate după incendiul de acum 5 ani

Publicat: 13 09. 2024, 10:51
Actualizat: 13 09. 2024, 12:27

Emblematicele clopote de la Catedrala Notre Dame revin în impunătorul lăcaș de cult, de pe malul Senei, la cinci ani de la incendiul mistuitor din 2019. Cel mai greu clopot,” Gabriel”, cântărește 4 tone, iar cel mai ușor, „Jean-Marie”, cântărește doar 782 de kilograme.

Cele opt clopote, simboluri incontestabile ale Catedralei Notre Dame, au revenit în fabulosul monumentul arhitectural parizian. Clopotele au fost montate joi în clopotnița catedralei Notre Dame din Paris, cu doar câteva luni înainte de redeschiderea oficială.

După incendiul mistuitor din 2019, clopotele au fost scoase, anul trecut în iulie, de la cel mai mare, „Gabriel”, la cel mai mic, „Jean-Marie”, pentru restaurare. Clopotele au fost curățate de stratul gros plumb, desprins din acoperișul în flăcări al bisericii și transportate la o turnătorie din Normandia, în nordul Franței, pentru restaurare.

Rectorul catedralei Notre Dame, Olivier Ribadeau Dumas, a binecuvântat în decursul zilei de joi, revenirea celor opt clopote, fiecare purtând numele unei figuri semnificative din istoria lăcașului de cult.

Impunătoarea catedrală, în stil gotic, Notre Dame, are în total 20 de clopote, două masive, localizate în turnul sudic, cel mai mare cântărind 13 tone. Acestea emit notele cele mai joase și pot fi auzite la evenimente bisericești majore, precum Paștele, Crăciunul sau moartea sau alegerea unui papă.

Finalizată în 1345, după aproape două secole de construcție, catedrala pariziană se va redeschide pe 7 decembrie, după investiții enorme dedicate restaurării.

FOTO: Profimedia

Citește și:

NOTREDAME de Paris, mai iubită și mai așteptată ca niciodată. Povestea catedralei renăscute din propria cenușă. Când se va putea vizita

A luat FOC turla celebrei catedrale din Rouen. Primar: „Toate resursele publice sunt mobilizate”

„Orașul Luminii” – „farul strălucitor al culturii europene”, dar cu un trecut morbid. Sub PARIS se află un „oraș al morților”