Prima pagină » Știri » Cele șapte persoane din Pungești care au fost duse la Poliție au revenit în zona protestelor

Cele șapte persoane din Pungești care au fost duse la Poliție au revenit în zona protestelor

Cele șapte persoane din Pungești care au fost duse la Poliție au revenit în zona protestelor
Cele șapte persoane ridicate de jandarmi, luni dimineață, în timpul protestelor de la Pungești și duse la sediul Poliției Județene Vaslui, unde au fost întocmite dosare penale, au revenit în zonă, în jurul orei 13.45, și susțin că nu vor renunța la manifestații, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cele șapte persoane care au fost audiate la sediul Poliției Vaslui au spus că li s-au întocmit dosare penale pentru blocarea drumului județean Vaslui- Gârceni în momentul în care jandarmii și utilajele Chevron au intrat în comuna Pungești pentru a ajunge în zona unde compania petrolieră deține în concesiune un teren pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

În plus, unuia dintre protestatari i-a fost întocmit dosar penal și pentru distrugere, după ce a spart un geam al unei mașini a Jandarmeriei.

„În momentul în care jandarmii au ajuns în zona localității Siliștea, oamenii au ieșit în drum pentru a nu permite utilajelor Chevron să treacă prin zonă. Eu am reușit să mă prind cu mâinile de bara de protecție a unei mașini de Jandarmerie, moment în care am fost trasă și târâtă de către jandarmi, după care am fost urcată într-o dubă de intervenție. În acel timp, haina pe care o aveam pe mine mi-a venit pe ochi, astfel încât am simțit că mă sufoc. În consecință, am început să mă zbat puțin și în acel moment presupun că am spart geamul de la duba Jadarmeriei”, a declarat unul dintre liderii protestarilor de la Pungești, Zîna Domintean.

Cele șapte persoane care au revenit în zona unde au loc protestele susțin că nu vor renunța la manifestații, fiind „doar o bătălie pierdută, nu și războiul”.

La ora transmiterii acestei știri, drumul Județean Vaslui – Gârceni este în continuare blocat la ieșirea din localitatea Siliștea, iar aproximativ 50 de localnici, dar și reprezentanți ai unor organizații nonguvernamentale de protecție a mediului protestează în fața gardului de protecție montat de Jandarmerie de-a latul șoselei. Manifestanții huiduie de fiecare dată când o mașină a Jandarmeriei intră sau iese din zona de protecție.

Câteva zeci de localnici din Pungești au reclamat intervenția în forță a jandarmilor, luni dimineață, în jurul orei 04.30, oamenii spunând că mai mulți protestatari au fost ridicați și urcați în dube, în timp ce pe drumul județean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

În acest timp, compania Chevron a adus utilaje în perimetrul în care ar urma să fie instalată sonda pentru explorarea gazelor de șist.

O parte din protestatari au susținut că au fost agresați de jandarmi și că ar fi fost loviți inclusiv cu bastoanele de către forțele de ordine.

La rândul lor, reprezentanții Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul județean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungești”.

Șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că cei 100 de protestatari de la Pungești au fost somați legal să deblocheze drumul de acces către proprietatea companiei care vrea să exploreze gaze de șist în zonă, oamenilor cerându-li-se să permită accesul utilajelor pe terenul companiei.

El a spus că unii dintre localnici au deblocat drumul, în timp ce alții au refuzat, rămânând în continuare pe carosabil. În aceste condiții, oamenii „au fost ridicați” de jandarmi și duși la Poliție pentru a fi identificați, a mai spus Olaru.

Potrivit acestuia, aceeași persoană care a protestat și în 16 octombrie, respectiv fostul primar din localitate Costică Spiridon, a blocat drumul cu mașina personală, apoi și-a abandonat acolo autoturismul.

„A fost îndepărtată mașina de pe carosabil, iar bărbatul a fost dus la sediul Poliției, ulterior el ajungând la spital din cauza unor probleme de sănătate mai vechi”, a mai spus șeful Jandarmeriei Române, care a precizat că la Pungești au fost mobilizați 250 de jandarmi.

El a mai afirmat că în urma incidentelor de la Pungești șapte persoane au fost duse la Poliție. Olaru a precizat că o persoană a fost amendată cu 500 de lei, în timp ce pentru alte șase au fost întocmite dosare penale, pentru blocarea intenționată a unui drum.

În urma incidentelor de luni dimineață, doi dintre protestatari au fost duși cu ambulanțele la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui.

Una dintre persoane – Costică Spiridon, fostul primar din Pungești din perioada 2000-2004 – a suferit o lipotimie în urma unui atac de panică, iar cel de al doilea protestatar transportat la spital – un bărbat de 42 de ani – acuza dureri în piept.

„Fostul primar are o coastă ruptă, însă nu pune probleme din punct de vedere chirurgical. El a fost adus la spital după ce a leșinat în urma unui atac de panică. Starea lui este stabilă și urmează să fie evaluat și de un neurolog pentru a stabili dacă nu are și alte afecțiuni. Cel de-al doilea pacient nu are probleme medicale, el fiind externat între timp”, a declarat managerul SJU Vaslui , Ana Rinder.

Noi incidente între jandarmi și protestatari au avut loc și în jurul orei 12.00, când aproximativ 40 de localnici din Pungești care protestau în fața gardurilor montate de Jandarmerie pe drumul județean au încercat din nou să împiedice accesul mașinilor Chevron. O parte din protestatari, între care și un preot, s-au așezat pe carosabil în momentul în care au văzut că mașinile de la Chevron intenționează să intre în perimetrul asigurat de către Jandarmerie. În aceste condiții, aproximativ 80 de jandarmi au intervenit în forță și i-au ridicat de pe șosea pe protestatari, în timp ce alții au fost împinși pentru a elibera șoseaua. După îndepărtarea oamenilor de pe șosea, mai multe mașini ale Chevron au trecut spre terenul pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gezelor de șist.

Jandarmii au mai intervenit și în jurul orei 13.40, pentru a-i îndepărta pe protestatari de pe șosea ca să treacă un trailer cu un excavator spre zona deținută de către Chevron.

Reprezentanții Chevron au anunțat că luni dimineață, la ora 7.00, au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localității Siliștea-Pungești din județul Vaslui.

„Chevron poate confirma că și-a reluat operațiunile în perimetrul Siliștea din județul Vaslui. Chevron intenționează să realizeze exclusiv acivități de explorare, folosind tehnologii convenționale în perimettul EV-2 (n.r. – Bârlad), conform permiselor pe care le-am obținut la începutul lunii octombrie 2013. Prioritatea noastră este să desfășurăm aceste activități într-un mod sigur și responsabil față de mediul înconjurător, în baza acordurilor de mediu pe baza cărora operăm. Chevron își reiterează angajamentul de a avea relații constructive și pozitive cu comunitățile unde își desfășoară activitatea și de a continua dialogul cu publicul interesat, comunitățile locale și autoritățile, despre proiectele sale”, se menționa într-un comunicat de presă al Chevron.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungești „acțiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea și nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toți ceilalți o respectă”.

„Cred că România poate fi o țară democratică și puternică dacă toți respectăm legile și dacă nu acceptăm – și nu vom accepta – ca 20, 30, 50, 70 de oameni să încalce legea. Acolo e vorba despre o proprietate privată. Cei de la Chevron își pun gard, își păzesc o propietate privată. Și dacă era vorba de proprietatea privată a oricărui om din această țară, chiar și de terenul de la Nana, tot la fel procedam, și anume dacă veneau niște oameni care ocupau ilegal un teren trimiteam forțele statului ca să aplice legea”, a spus Ponta.

El a subliniat că a fost informat cu privire la acțiunile jandarmilor la Pungești și a afirmat că acestea au fost sută la sută conforme legii.

„Deci, în această țară trebuie să se aplice legea. De asta sunt jandarmii, pentru momente în care trebuie aplicată legea împotriva celor care nu vor să o respecte și cred că Ministerul de Interne și Jandarmeria au procedat foarte corect. În rest, dezinformările, mortul care a înviat, acum iar moare, au trecut, gata. Cred că ne-am lămurit”, a spus Ponta.

Premierul a precizat că a doua problemă legată de acest subiect privește independența energetică.

„În ultimele zile e mare entuziasm pentru cum ne unim cu Moldova, și e foarte bine. Nu ar fi în primul rând important să fim independenți energetic și să putem sprijini și Moldova să fie energetic independentă? Dacă noi publicăm în presa din România interesele unor firme din Est de a-și vinde gazele în România, și ca România să nu aibă gaze proprii, cum ajutăm Moldova?”, a spus Ponta.

El a precizat că România trebuie să vadă care este interesul său național.

„Ideea de a fi independenți energetic, de a asigura consumul atât al României cât și al Moldovei din resurse proprii e un proiect național atât de important, încât, cu tot respectul pentru cei 20, 50, 100 de oameni mai înfierbântați, cred că trebuie să aplicăm legea și să vedem care e interesul național al României în acest domeniu”, a spus Ponta.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorități pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Aproximativ 500 de persoane au protestat, în 16 octombrie, în zona localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, unde compania Chevorn intenționează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist în județul Vaslui.

Localnicii au blocat atunci drumul județean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi și un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat și pe timpul nopții, zona fiind numită „tabără de rezistență de la Pungești”.

Ulterior, reprezentanții companiei Chevron și-au retras specialiștii de pe suprafața de teren deținută la Siliștea, fără ca aceștia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunțat apoi că explorarea gazelor de șist de la Pungești se suspendă până când siguranța angajaților firmei, a constructorilor și a comunității va fi asigurată și, totodată, până când se va înțelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Consilierii locali din Pungești au decis interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist la o zi după protestele care au avut loc la Siliștea, unde Chevron intenționa să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-și amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituția a retrimis-o consilierilor din Pungești să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.

Citește și