Centrele comerciale din zonele de conflict din Ucraina au început să accepte rubla rusă

Publicat: 05 05. 2015, 16:01

În orașul Donețk, cel mai mare din zona de conflict, supermarketurile au deschis case de marcat speciale, unde primesc ruble. De cele mai multe ori, rublele sunt utilizate de combatanți separatiști proruși, care vin la cumpărături în uniforme de camuflaj.

Rublele pot fi folosite inclusiv pentru achiziționarea biletelor de autobuze și tramvaie, dar și la stațiile de alimentare cu carburanți.

„Nu sunt probleme la magazine, se acceptă rublele”, afirmă Natalia, o femeie de 36 de ani din Donețk.

„Folosirea din ce în ce mai frecventă a rublei este un alt semnal că Rusia intenționează să mențină suveranitate de facto asupra teritoriilor aflate sub control separatist”, explică Cliff Kupchan, directorul Institutului Eurasia Group, cu sediul în New York.

„Dacă părțile beligerante vor respecta armistițiul, ceea ce este improbabil, poate se vor utiliza atât hrivna, cât și rubla. În caz contrar, va rămâne doar rubla”, apreciază expertul.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu cel puțin 6.200 de morți. Un armistițiu este în vigoare începând din 25 februarie 2015.