De ieri, Marian și Angel vor avea la dispoziție un nou sediu pentru centrul de zi, o clădire unică în Europa construită de Habitat for Humanity și de OMV Petrom.
Centrul de la Boldești-Scăeni este situat în imediata apropiere a grădiniței din localitate și este o clădire unică în Europa din punct de vedere al mediului. Clădirea este independentă energetic, fiind realizată din materiale ecologice și folosește energia solară pentru a produce energia necesară.
În noul centru de zi vor învăța 90 de copii, dintre care 60 de etnie romă. Copiii vor avea la dispoziție cele mai bune condiții de studiu și de locuire atât pe timp de vară, cât și pe timpul iernii. Pe lângă centrul de zi, clădirea va găzdui un program complex de educație ce va ajuta comunitatea de romi din Boldești Scăeni.
Construcția centrului de la Boldești-Scăeni a durat un an de zile, timp în care 80 de voluntari au construit casa de la zero pe terenul pus la dispoziție de primărie.
„Am folosit materiale și tehnici specifice locului și comunității rome. Avem o structură de lemn, o umplutură din baloți de paie, șindrila, tencuielile de lut. Avem și fundații pe șuruburi metalice, avem toate tâmplăriile din tripane, avem acest sistem cu recuperare de căldură”, a spus arhitectul Adrian Pop, cel care a construit și casa Prispa, prima casă independentă energetic din România.
Clădirea în care va funcționa centrul de zi pentru copiii de la Boldești-Scăeni este cea mai mai sustenabilă clădire din Europa, urmând ca în următorul an de zile să obțină toate certificatele prin care să fie atestată ca o casă verde. În total, proiectul este în valoare de 300.000 de euro.
Clădirea va fi adminitrată de Centrul Rromilor Amare Rromentza, care va implementa mai multe programe pentru populația de etnie romă din localitate.
De când a fost deschis centrul de zi din localitate, în urmă cu trei ani, rata abandonului școlar a scăzut la învățământul primar de la 68% la 34%, iar la învățământul gimnazial de la 70% la 40%.