Centrul de Resurse Juridice cere Guvernului retragerea proiectelor de ordonanță promovate de ministrul Justiției
„Solicităm Guvernului retragerea celor două proiecte de ordonanță de urgență și supunerea lor spre dezbatere în cadrul procedurii parlamentare, cu asigurarea transparenței și a posibilității exprimării punctelor de vedere de către toți actorii interesați”, transmite Centrul de Resurse Juridice printr-un comunicat de presă.
Organizația susține că nu este justificată promovarea măsurilor prin ordonanță de urgență, „nefiind îndeplinite condițiile pe care Constituția le impune pentru adoptarea ordonanței de urgență”.
„Chiar dacă măsurile propuse ar fi oportune, ele trebuie promovate cu respectarea Constituției, prin intermediul unei legi adoptate în Parlament, în mod transparent și cu asigurarea posibilității unei dezbateri publice reale, nu în secret, prin ordonanță de urgență. Importanța acestor propuneri, precum și nivelul ridicat de interes public manifestat în cauză, exclud adoptarea lor într-o procedură de urgență, cu lipsa dezbaterilor”, precizează CRJ.
Sursa citată susține că măsurile pot avea efecte pozitive dacă sunt promovate în mod transparent și cu bună-credință.
„Deși în spațiul public aceste noțiuni au ajuns să fie asociate automat cu subminarea luptei împotriva corupției, în realitate ele reprezintă o parte importantă a politicii penale a statului, politică ce poate fi relaxată în anumite situații, scopul său neputând fi niciodată doar maximizarea represiunii. Grațierea ar putea reprezenta o soluție la condițiile degradante din penitenciarele românești în măsura în care este gândită rațional și cu bună-credință și este coroborată cu alte măsuri de politică penală, cu întărirea sistemului de probațiune, dar și construirea unor noi spații de detenție. În lipsa unor măsuri mixte, penitenciarele vor fi la fel de aglomerate în viitorul apropiat, iar CEDO va constata aceleași încălcări ale drepturilor omului.În egală măsură, este adevărat faptul că diferite norme din Codul Penal și Codul de Procedură Penală trebuie modificate fie în scopul punerii lor în acord cu deciziile Curții Constituționale, fie pentru sporirea clarității textelor legale”, explică CRJ în comunicatul de presă.
ONG-ul precizează că „modul în care Guvernul a ales să promoveze măsurile menționate, precum și conținutul unora dintre acestea (de exemplu, grațierea pedepselor cu suspendare, care nu corespunde scopului declarat de decongestionare a penitenciarelor) afectează legitimitatea acestor propuneri și nu permit adoptarea lor în forma actuală. În plus, modul de acțiune al Guvernului va contribui la consolidarea percepției publice negative asupra grațierii și amnistiei, întărind ideea că aceste măsuri sunt inerent viciate, indiferent de conținut sau de context”.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizație non-guvernamentală, înființată în anul 1998, care acționează pentru crearea și funcționarea unui cadru legal și instituțional care să asigure respectarea drepturilor omului și a egalității de șanse și pentru accesul liber la un act de justiție echitabil.