Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a inaugurat, joi, noua zonă pietonală din centrul oraşului Madrid. Astfel, toate străzile care se întâlnesc în Puerta del Sol (Poarta Soarelui), kilometrul 0 al capitalei Spaniei, nu vor mai fi străbătute de mașini, măsură care urmărește reducerea poluării în oraș.
Autorităţile au profitat de pandemia de coronavirus, care a diminuat numărul turiștilor, şi au transformat în zonă pietonală centrul orașului, cu un an în avans față de planurile inițiale. Suprafața pietonală existentă a fost extinsă, astfel, cu 5.000 de metri pătraţi, informează Mediafax.
De asemena, au fost luate și alte măsuri pentru reducerea poluării, cum ar fi promovarea transportului eco, folosirea biciletelor electrice şi subvenţii de 12,5 milioane de euro pentru înlocuirea centralelor termice pe cărbuni şi motorină, precum şi 2,5 milioane pentru reînnoirea maşinilor de taxi.
Orașul Madrid se află în topul capitalelor cu cea mai mare poluare din Europa. De altfel, în 2019, Comisia Europeană a fost pe punctul de a amenda capitala Spaniei pentru nivelul ridicat de dioxid de azot, produs de maşinile din oraş.
Dosarul a fost oprit, însă, după ce autoritățile au creat o zonă fără poluare, fără acces pentru maşinile vechi, în centrul oraşului.
Restaurantul Botín din Madrid, Spania, deschis în anul 1725, deţine recordul Guinness pentru cel mai vechi restaurant din lume, dar acum are de suferit de pe urma pandemiei de coronavirus.
Din 600 de clienți, câți servea înainte, acum activitatea s-a restrâns și abia mai are 60 de clienți pe zi. Localul s-a redeschis pe 1 iulie, dar veniturile sunt diminuate simțitor, relatează Mediafax.
Localul este o veche afacere de familie, fiind înfiinţat de bucătarul francez Jan Botin.
Ionel, în vârstă de 36 de ani, este un român trăiește și muncește de nouă ani în Spania. A dormit la început pe străzi și a locuit în suburbiile Madridului.
În trecut, a fost zugrav la Cluj, dar a ajuns în Spania, sperând într-un trai mai bun, scrie rfi.ro. Acum este zilier pe plantațiile de struguri și măsline și, în afara sezonului, muncitor „la negru” pe șantier. Ionel locuiește în centrul Madridului, cunoaște mulți români acolo și se prezintă drept „boschetar european”.
Ionel pare mai bătrân și își face veacul în piața Puerta del Sol, după miezul nopții, acolo unde se adună mulți români. El spune că i se face dor rar de România.
„Aici nu am timp să mă gândesc la asta. E mereu ceva nou, sunt spectacole de „calle” în Plaza Major. E muzică flamenco. Mie îmi place foarte mult muzica flamenco. Seamănă cu ceva anume? Cu țigănimea noastră. Cum e la noi Salam renumit cu valoarea, așa e aici flamenco”, povestește românul.
„Nu am furat niciodată, nu cerșesc și nu iau ajutor social de handicapat”, mărturisește Ionel. Acesta sugerează că în Spania sunt mulți care primesc în mod ilicit ajutor social de la stat.