TikTok și-a cerut scuze luni, după ce plângeri cu privire la postările cu hashtag-urile #BlackLivesMatter și #GeorgeFloyd au fost marcate cu zero vizionări după ce au fost publicate.
Utilizatorii au acuzat TikTok, deținut de ByteDance Ltd. din China, că a cenzurat vocile persoanelor de culoare în timpul protestelor care au izbucnit în Statele Unite după moartea lui George Floyd, la mâna poliției din Minneapolis, notează Bloomberg.
Unii utilizatori ai TikTok și-au schimbat pozele de profil într-un pumn ridicat care simbolizează puterea persoanelor de culoare, în timp ce îndemnau pe alții să nu utilizeze utilizatorii care nu au susținut protestul față de ceea ce un popular utilizator TikTok a numit „cenzurarea nedreaptă a creatorilor de culoare”.
„Recunoaștem și ne cerem scuze creatorilor și comunității noastre care s-au simțit nesiguri, neacceptați sau suprimați”, au scris Vanessa Pappas, directorul general al Statelor Unite ale Americii TikTok și Kudzi Chikumbu, directorul comunității de creatori.
Compania a spus că nu a cenzurat postările și a dat vina pe o problemă de afișare provenită dintr-un glitch tehnic care a afectat o gamă largă de hashtag-uri. În realitate, videoclipurile cu hashtag-ul #BlackLivesMatter au generat peste 2 miliarde de vizualizări, potrivit TikTok.
„Înțelegem că mulți au presupus că acest bug este un act intenționat pentru a suprima experiențele și a invalida emoțiile resimțite de comunitatea de culoare”, au scris Pappas și Chikumbu. „Și știm că avem de lucru pentru a recâștiga și repara acea încredere.”
TikTok a spus că va crea un consiliu special pentru a amplifica vocile diverse și va dona 3 milioane de dolari sectorului nonprofit care ajută comunitatea de culoare și 1 milion de dolari pentru a combate nedreptatea rasială și inegalitatea din SUA. Compania a mai spus că va închide anumite funcții de sunet din aplicație pe marți în solidaritate cu „Black Out Tuesday”, un protest din partea industriei muzicale.
„Cuvintele pot merge doar atât de departe. Invit comunitatea noastră să ne răspundă pentru acțiunile întreprinse în săptămânile, lunile și anii care urmează ”, a declarat Kevin Mayer, noul director executiv al TikTok, într-o postare separată pe TikTok.
TikTok a fost acuzat de cenzură înainte, au existat acuzații potrivit cărora a suprimat postări legate de protestele anti-guvernamentale din Hong Kong, precum și videoclipuri ale unor creatori cu dizabilități, pasionați și supraponderali.