Prima pagină » Coronavirus » Cercetători: Eradicarea bolilor infecțioase este posibilă, dar COVID-19 nu va fi eradicat în curând

Cercetători: Eradicarea bolilor infecțioase este posibilă, dar COVID-19 nu va fi eradicat în curând

Cercetători: Eradicarea bolilor infecțioase este posibilă, dar COVID-19 nu va fi eradicat în curând
Cercetători: Eradicarea bolilor infecțioase este posibilă, dar COVID-19 nu va fi eradicat în curând / Sursa foto: Shutterstock

Cel mai bun viitor posibil ar fi unul în care umanitatea va eradica virusul SARSCoV-2 în întregime, spun statisticienii citați de site-ul de statistică și cercetare „Our World Data”. „Cu toate acestea, întrucât în ​​prezent ne lipsește un tratament farmaceutic împotriva COVID-19, este clar că eradicarea este, în cel mai bun caz, o posibilitate de speranță mult peste orizontul nostru actual”, completează cercetătorii. 

Eradicarea rapidă a virusului, puțin probabilă

Umanitatea a eradicat doar de două ori boli infecțioase, scriu cercetătorii. Prima dată umanitatea a eradicat Rinderpest, o boală care afecta în primul rând vitele, în anul 2011. De asemenea, umanitatea a eradicat variola, în anul 1980. Eradicarea variolei este cu siguranță una dintre cele mai mari povești de succes ale umanității – cândva o extrem de cumplită boală, aceasta a fost eradicată datorită campaniilor globale de vaccinare.

Cu toate acestea, întrucât în ​​prezent ne lipsește un tratament farmaceutic împotriva COVID-19, este clar că eradicarea este, în cel mai bun caz, o posibilitate de speranță mult peste orizontul nostru actual. Va trebui să „împărțim” planeta noastră cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, pentru o lungă perioadă de timp, spun cercetătorii.

Virusul va fi alături de noi mult timp – cum ne protejăm?

Cercetătorii spun că pentru a ne proteja este vital să evităm focarele care se exind rapid și au dimensiuni crescute.

Un medic poate ajuta 10.000 de pacienți unul după altul, dar un medic nu poate ajuta 10.000 de pacienți atunci când toți sunt bolnavi în același timp. Un număr mare de bolnavi poate depăși capacitatea sistemului de asistență medicală (după cum arată ilustrația de mai jos).

Capacitatea sistemului medical în raport cu creșterea cazurilor de coronavirus / Sursă Ilustrație: Our World Data

 

Capacitatea sistemului medical poate ajunge la saturație în mai multe locuri

Atunci când tot mai mulți angajați din domeniul sănătății se îmbolnăvesc, capacitatea sistemelor de asistență medicală scade chiar în momentul în care este nevoie.

Din păcate, acest lucru s-a întâmplat deja de mai multe ori în timpul pandemiei: nevoia de asistență medicală a fost mult mai mare decât ceea ce sistemul a fost capabil să ofere în nordul Italiei, Madrid, New York și alte câteva locuri din întreaga lume.

Fără contramăsuri adecvate, rata infecțiilor va fi în continuare mare și boala se va răspândi foarte repede așa cum am văzut în aceste locuri.

În aceste momente, riscul pentru toți pacienții, nu doar pacienții cu COVID-19, poate fi mult mai mare decât în ​​mod normal.

Pacienții care suferă de cauze obișnuite de deces – cum ar fi cancerele sau bolile cardiovasculare – ar putea să nu mai poată avea acces la îngrijirile lor regulate.

Ce trebuie să realizăm:

Reprimarea sau cel puțin atenuarea – pentru a oferi asistență medicală și a câștiga timp pentru inovație, sunt foarte importante.

Toate contramăsurile au același obiectiv: încetinirea ratei infecției.

Aceasta este logica „aplatizării curbei”. Scopul este acela de a încetini răspândirea bolii, astfel încât să reducem vârful și să putem îngriji toți – sau cel puțin o pondere cât mai mare – a persoanelor care au nevoie de îngrijire.

Aceste strategii au două scopuri: atenuarea și suprimarea.

Scopul unei strategii de atenuare este de a încetini rata infecției, dar acest lucru nu este atât de ambițios încât să reducă rata de reproducere. Întrucât rata de reproducere rămâne peste 1, pandemia se dezvoltă cu un singur vârf datorită acumulării imunității efectivelor.

Scopul unei strategii de suprimare este reducerea ratei de reproducere sub 1 și menținerea numărului total de infecții atât de scăzut încât imunitatea efectivelor nu va fi niciodată atinsă.

„Sperăm că va deveni disponibil un vaccin care va oferi imunitatea în schimb”, încheie cercetătorii.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și