Cercetătorii americani au făcut un nou pas spre crearea vieții artificiale

Publicat: 15 02. 2012, 11:49
Actualizat: 21 04. 2012, 23:39
Cercetătorii americani de la Institutul Venter au fabricat primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială pentru crearea primului organism viu artificial, o realizare ale cărei aplicații potențiale sunt considerate importante de specialiști , informează AFP.

Cercetătorii americani de la Institutul Venter au fabricat primul genom sintetic al unei bacterii, o etapă crucială pentru crearea primului organism viu artificial, o realizare ale cărei aplicații potențiale sunt considerate importante de specialiști, informează AFP.

Este vorba de cea mai mare structură de ADN, element de bază al vieții, fabricat vreodată de om, subliniază autorii acestui studiu, care a fost publicat, joi, în revista Science. "Vom continua cercetările având ca scop să inserăm un cromozom sintetic într-o celulă și astfel să începem crearea primului organism artificial", a declarat Dan Gibson, autorul principal al acestui studiu.

Acest studiu "reprezintă a doua din cele trei etape necesare recreării unui organism viu în întregime artificial", a precizat Dan Gibson. Prima etapă a fost atinsă în 2007, odată cu transferul genomului unei bacterii unei alte bacterii, care a devenit astfel o specie diferită. Pentru etapa finală, cercetătorii de la Institutul Venter vor încerca să creeze o celulă artificială de bacterie pe baza genomului sintetic al bacteriei Mycoplasma genitalium, pe care au reușit să o reproducă.

Mai multe grupuri de etică din Canada și Marea Britanie au criticat acest studiu, reînnoind cererea pentru un moratoriu în ceea ce privește producția și comercializarea organismelor sintetice. "Considerăm inacceptabil faptul că anumite companii private bricolează elemente de bază ale vieții cu gândul la propriul câștig, fără niște reglementări democratice", a declarat, într-un comunicat, Jim Thomas, de la ETC Group, Canada.

Biologul Helen Wallace, purtător de cuvânt al GeneWatch, Marea Britanie, spune că "această inginerie genetică deschide posibilitatea de a face modificări mult mai importante în codul vieții… și de a crea organisme ce pot avea consecințe pentru moment necunoscute asupra mediului". Fabricarea primului genom sintetic este "o faptă de vitejie tehnică" potențial periculoasă pentru mediu, "în cazul în care organismele modificate de om ar fi utilizate în afara laboratorului", a subliniat Jean-Claude Ameisen, președinte al comitetului de etică din cadrul Institutului național pentru sănătate și cercetări medicale (INSERM).

Mai multe știri pe www.mediafax.ro