Cercetătorii au decis: Dacii făceau sarmale. Cum preparau strămoșii noștri bucatele nelipsite pe masa de Crăciun a românilor

Cercetătorii au decis: Dacii făceau sarmale. Cum preparau strămoșii noștri bucatele nelipsite pe masa de Crăciun a românilor
Publicat: 24/12/2019, 21:48

Cuvântul românesc „sarma” este împrumutat din limba turcă – sarmak, unde are sensul „a înfășura, a înveli”.

Postul de televiziune CNN a preluat și prezentat acum câțiva ani un documentar promovat de portalul „Travel and leisure” care oferă informații de călătorie și de petrecere a timpului liber pe glob. Realizatorii au decis că sarmalele sunt produse tradiționale românești și le-au prezentat printre primele 12 feluri de mâncaruri tradiționale de Sărbători, din întreaga lume.

Paternitatea sarmalelor este revendicată în prezent de trei state: Turcia, Grecia și Albania, în ultimele două fiind folosite frunzele de viță în locul foilor de varză. Este greu de decis cine ar putea fi inventatorii sarmalei. Procedeul de înfășurarea a cărnii în diferite frunze a fost și este folosit pe aproape toate continentele, dar fiecare are o rețetă specifică.

În România, sarmalele cu mămăligă sunt nelipsite de la masa de Crăciun, fiecare regiune venind cu propria rețetă. Dacă sarmalele moldovenești tradiționale se fac mici de tot și au în compoziție verdețuri tocate (mărar, pătrunjel verde) și se fierb cu bulion sau suc de roșii, cele din Ardeal sunt mari, învelite cu generozitate în foaia de varză.

Mai puțin cunoscut este faptul că și strămoșii geto-daci făceau sarmale. Astfel, studiind alimentația dacilor, cercetătorii au descoperit procedeul de preparare specific sarmalelor.

„Etnobotanica românească ne oferă, de asemenea, câteva informații sugestive asupra utilizării meiului. Din făina de mei se prepară mămăligă, iar pisat în pive era inclus în sarmale și folosea la plachie, ca să nu mai vorbim de binecunoscuta bragă, fabricată tot din mei cu gustul său acrișor și mirosul cu totul particular”, scriu cercetătorii Marin Cârciumaru, Mariana Pleșa, Monica Mărgări în lucrarea „Omul si Plantele. Manual de Analiza Carpologică”.

„Despre folosirea meiului de-a lungul timpului sunt mențiuni interesante de la Pliniu, care spune că în Campania se făcea din el un terci, iar triburile șamanice foloseau în hrana lor acest tip de mâncare(…) Considerăm că meiul poate fi definit cu adevărat ca planta geto-dacilor”, se menționează în aceeași lucrare.

În România există și o „Odă a sarmalei” scrisă de Păstorel Teodoreanu

«Cum s-ar defini sarmaua?

Vis înaripat al verzei ce-l avu cât a durat

somnul lung metamorfozic în butoiul de murat…

Potpuriu de porc și vacă, simfonia tocăturii,

imn de laudă mâncării, înălțat în cerul gurii.

O cochetă care-și scaldă trupu-n sos și în smântână

și se înfășoară-n varză ca în valuri de cadână.

O abilă diplomată ce-a-ncheiat o strânsă ligă

c-o bărdacă de vin roșu și-un ceaun de mămăligă.

Oponentă din principiu și un strașnic adversar

pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivolă parfumată

ce te-mbie cu mirosuri de slănină afumată.

Locatara principală ține-n spațiu tolerate,

perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaică”nnăscută, cum s-o prinzi în prozodie

că de când e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducător de sete, de bei vinul cu ocaua.

Iată-n câteva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!»

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri