Oamenii de știință au numit neuronul, aflat în cortexul perirhinal, ”celula din vecinătate” deoarece are abilitatea de a face diferența dintre zonele generale ale unui mediu, potrivit sciencealert.
Aceștia au descoperit celulele noi prin monitorizarea activității neuronale a patru zone ale creierului unui șobolan (cortexul perirhinal, hipocampul și două zone senzoriale).
Cortexul perirhinal integrează informații de bază, ce răspund la întrebări de bază precum ,,ce?” și ,,când?” și semnalizează dacă un element a fost arătat primul sau al doilea în cadrul unei serii, iar hipocampul joacă un rol important într-o varietate amplă de atribuții ale memoriei.
Deși creierul uman poate să nu funcționeze identic cu cel al șobolanului studiat în această cercetare, aceste descoperiri și constatări pot ajuta să înțelegem cum navigăm în mediul nostru la o scară mai generală și ne poate oferi, totodată, o perspectivă asupra unor condiții în care procesele creierului sunt afectate.
Printre alte condiții, studiul ne arată că „lipsa acestei capacități este unul dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer”.
Specialiștii în boala Alzeihmer, care este o afecțiune a creierului, apărută în special la persoanele de vârstă înaintată, care produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, pierderea capacităților intelectuale ale individului, tulburări de comportament și pierderea memoriei, ar putea dezvolta, în cele din urmă, strategii de tratament pentru cei afectați in mod special de rătăciri dacă se concentrează pe această zonă a creierului.
Boala Alzeihmer afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar rătăcirea cauzată de ea este extrem de îngrijorătoare.