Cercetătorii germani lucrează la un test pentru coronavirus pe baza unei soluții de gargară
Farmacologii de la universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg au reușit să detecteze cantități mici de coronavirus SARS-CoV-2 folosind spectrometria de masă. Pentru investigația lor, aceștia au folosit soluții de gargară de la pacienții cu COVID-19. Noua metodă ar putea veni în ajutorul testelor convenționale, transmit cercetătorii.
Cercetătorii spun că noua metodă este cea mai proeminentă
Cea mai proeminentă metodă de testare folosită pentru a detecta dacă cineva suferă de o infecție acută cu COVID-19 este reacția în lanț a polimerazei sau, pe scurt, PCR. Tehnica PCR este foarte specifică, deoarece detectează genomul viral. Testele alternative detectează anticorpi împotriva bolii. Deoarece anticorpii sunt generați în organism pe parcursul infecției, ei nu pot fi folosiți decât pentru a detecta o infecție deja trecută sau o etapă avansată a bolii. Testele anticorpilor sunt adesea nespecifice și uneori incapabile să facă distincția între diferitele virusuri corona care pot afecta omul. Prin urmare, laboratoarele de testare ajung la limitele capacităților lor.
Profesorul Andrea Sinz, expert în spectrometrie de masă la Institutul de Farmacie din MLU, a avut ideea de a dezvolta un nou test bazat pe spectrometrie de masă pentru a completa PCR. Spectrometria de masă permite identificarea precisă a moleculelor pe baza masei și sarcinii lor. Sinz și colegii ei au dezvoltat o metodă pentru a căuta componente ale virusurilor SARS-CoV-2. „Măsurăm direct proteinele virusului, nu materialul genetic”, explică Sinz.
Experimentele făcute până în acest moment dovedesc că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.
Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.
Testul ar putea fi utilizat peste câteva luni
Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.
Noua metodă de diagnostic bazată pe spectrometrie de masă nu va fi totuși disponibilă imediat. Sinz speră că aceasta va fi perfectată peste câteva luni. „Sunt în contact strâns cu colegii din întreaga lume, unii dintre ei au avut o experiență a pandemiei mult mai dificilă ca a noastră.”