Prima pagină » Știri » Cercetătorul de la Academie care a sesizat CNCD privind discriminarea maghiarilor, demis

Cercetătorul de la Academie care a sesizat CNCD privind discriminarea maghiarilor, demis

Cercetătorul Cristian Gojinescu, de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, care a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind lucrări ale acestui centru cu afirmații discriminatorii la adresa minorității maghiare, a fost demis.

Cercetătorul Cristian Gojinescu, de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române, care a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării privind lucrări ale acestui centru cu afirmații discriminatorii la adresa minorității maghiare, a fost demis.

Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârșitul lunii ianuarie, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educației Naționale privind situația minorităților din perspectiva egalității de șanse și la studiul „Slăbirea comunității românești din Harghita – Covasna”, date publicității de CESPE în 2010 și, respectiv, 2012.

Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu, și se regăsesc pe diferite site-uri, inclusiv cu imaginea Academiei Române în antet.

Gojinescu a reclamat existența unor afirmații și a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privința drepturilor minorităților naționale de a-și prezenta identitatea etno-culturală și de a utiliza limba maternă.

În urma sesizării lui Gojinescu și analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancționarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru și unul împotrivă, că afirmațiile „Elitele maghiare au chiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influențarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenție specială”, din studiul „Slăbirea comunității românești din Harghita – Covasna”, încalcă prevederile Ordonanței 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că studiile sancționate cu avertisment de către CNCD nu sunt documente oficiale ale Academiei, Centrul European de Studii în Probleme Etnice fiind responsabil pentru publicarea acestora.

Pe de altă parte, Gojinescu a declarat pentru MEDIAFAX că, încă din primăvara anului trecut, a trimis, alături de o colegă, memorii și sesizări către Academia Română în care a reclamat „derapaje” ale directorului Radu Baltasiu în diverse materiale semnate de acesta.

Cu trimiteri la diverse site-uri și bloguri, Gojinescu prezintă mai multe afirmații ale lui Baltasiu cum ar fi: „Ce fel de istorici sunt cei de la IICC dacă nu «cuplează» fascismul unguresc cu revizionismul și iredentismul, trăgând un semnal de alarmă în privința politicilor unui stat vecin, membru al UE, în România?”, „Tinerii maghiari sunt îndoctrinați, pe ideea superiorității națiunii maghiare”, „Teritorialitatea pe care o cer ungurii în așa-numitul «Ținut Secuiesc» nu are nicio legătură cu promovarea unei denumiri ce se vrea tradiționale. Este vorba despre un conținut purtător de structuri de stat străin în inima Carpaților, în logica geopoliticii hungariste a Bazinului Carpatic”, „O bună parte din elita maghiară dorește să aplice tehnici direct destabilizatoare la adresa statului român: deja de câțiva ani, cu sprijinul unor formațiuni din Ungaria, există tabere de pregătire paramilitară și tabere de îndoctrinare”, „Ungurii pierd vremea, întinzându-și identitatea peste un spațiu care nu e al lor. Se naște cu virulență un om, în inima Europei, fără conținut, dar cu pretenții. Deci, foarte agresiv. Stranie cultură”.

Gojinescu a spus că Academia Română nu a avut nicio reacție, în schimb, din octombrie anul trecut, Baltasiu nu le-a mai permis celor doi angajați care l-au reclamat accesul în birouri și nici să semneze condica. El a pecizat că din decembrie 2012 nu și-a mai primit salariul, iar în iunie anul acesta a contactat Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), care i-a comunicat că a fost concediat la 1 aprilie, ca sancțiune disciplinară.

„Din 2002 lucrez la centru, n-am avut nicio sancțiune, nimic. (…) Pentru că am sesizat discriminarea am fost dat afară”, a spus Gojinescu.

Gojinescu a precizat că și colega sa, Diana Dida, care a sesizat alături de el conducerea Academiei cu privire la unele afirmații ale lui Radu Baltasiu, a fost concediată, însă acesteia i-a fost comunicată decizia.

Într-un memoriu adresat în noiembrie conducerii Academiei, Gojinescu arăta că a fost amenințat de Baltasiu că va fi „dat afară în cel mai scurt timp”, urmare a „numeroaselor solicitări verbale” adresate directorului CESPE „de a se abține de la șifonarea imaginii Academiei Române”.

„La 2 noiembrie 2012, (Baltasiu, n.r.) mi-a trimis prin e-mail o scrisoare (data de 31 octombrie a.c.) prin care preciza «vă reamintim faptul că nu ați predat revistei Etnosfera nici un material semnat de dumneavoastra în ultimii doi ani. Aceste aspecte ne obligă să ne raportăm la prevederile Regulamentului de ordine interioară și funcționare al Academiei Române [cf. Cap. V art 15; cap. VII art. 20; cap. VIII art. 21 și art. 22], cât și cele ale Codului Muncii [titlu II cap. 2 art. 39 alin. (2)], urmând să aplicăm sancțiunile care decurg din nerespectarea sarcinilor de serviciu și a obligațiilor contractuale»”, a spus Gojineascu, precizând că începând cu nr. 1/2011 (apărut on-line în aprilie 2011), directorul Radu Baltasiu a omis să-i publice materialele de cercetare în Etnosfera, care este doar o revistă online internă fără să aducă un punctaj de activitate.

Gojinescu mai scrie în memoriul adresat lui Ionel Haiduc că Baltasiu a schimbat yala de la camera unde se află birourile cercetătorilor CESPE și, pe 12 octombrie 2012, a constatat că nu mai are acces la biroul unde își desfășura activitatea, conducerea centrului refuzând să îi dea o copie a cheii. De asemenea, Baltasiu ar fi schimbat parola la e-mailul CESPE pentru a-i îngrădi accesul la materialele de cercetare și ar fi retras, din septembrie, condica de prezență, pentru a nu putea fi semnată.

„Ținând seama de aceste aspecte, care demonstrează problemele apărute la CESPE, solicit prin intermediul acestui memoriu Academiei Române să intervină în aplanarea stării tensionate”, a mai arătat Gojinescu în memoriul trimis lui Ionel Haiduc.

În ianuarie 2013, Gojinescu a adresat un nou memoriu președintelui Academiei Române în care i-a semnalat că înainte de Crăciun (18 decembrie 2012), i-a fost redus, fără temei legal, salariul de la 820 la 79 de lei, fără niciun avertisment. Totodată, Gojinescu a arătat că Baltasiu ar fi încheiat, la 18 decembrie 2012, un contract de asistență juridică între CESPE și o firma de avocați, pentru a-l concedia, acuzându-l de distrugerea de documente și lipsa prezenței, în condițiile în care nu exista vreo dovadă a distrugerii, iar condica de prezență fusese retrasă.

Gojinescu preciza în memoriu că Academia Română nu a intervenit în aplanarea conflictului, arătând că se va adresa organelor competente pentru verificarea contabilitații și activității CESPE.

În sesizarea formulată către ITM București, în iunie, Gojinescu a arătat că nu și-a mai primit salariul din decembrie 2012 și că Academia nu a luat nicio măsură.

„Până la această oră, conducerea Academiei Române a refuzat să ia la cunoștință faptele directorului Baltasiu și să își exercite atribuțiile de verificare și control. În toată această perioadă, conducerea Academiei Române mi-a trimis doar răspunsuri evazive, care nu au atins niciunul dintre punctele sesizate, drept care situația s-a prelungit pe un termen de câteva luni, drept care am decis să depun această sesizare la ITM București”, a mai scris Gojinescu în adresă.

El a susținut că, în urma acestei sesizări, reprezentanții ITM i-au comunicat că Radu Baltasiu a emis pe numele său o decizie de concediere de la 1 aprilie 2013, motivul invocat fiind abateri discipinare ale angajatului.

În acest context, președintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce analizează situația de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice, unde în prezent este realizat un audit.

„Acolo este un conflict între acest domn (Cristian Gojinescu – n.r.) și conducerea Institutului (Radu Baltasiu, directorul CESPE – n.r.). Dânsul este acuzat că a lipsit mult de la serviciu nemotivat, toată problema este încă la noi în analiză, am trimis auditul ca să vadă ce se întâmplă. Am primit zilele acestea un raport (de la Centrul European de Studii în Probleme Etnice – n.r.). Nu știu care este adevărul, cred că este undeva la mijloc”, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, președintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Pe de altă parte, Ionel Haiduc a declarat că directorul Centrului, Radu Baltasiu, nu a anunțat Academia de concedierea lui Cristian Gojinescu. De asemenea, acesta a afirmat că cercetătorul a depus o plângere la conducerea Academiei Române. El a declarat că din raportul Centrului European de Studii în Probleme Etnice reiese că cercetătorul Cristian Gojinescu a lipsit mai multe zile de la serviciu, fără a-și motiva absența îndelungată.

„Noi am trimis acolo auditul ca să vadă toate acuzațiile și să le verifice, problema este în curs de analiză. (…) Nu vă pot spune când vom avea (un răspuns al auditului – n.r.). Fiind o perioadă de concedii, e destul de greu să-i adunăm pe toți”, a mai spus acesta.

Citește și