Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocațial al Monicăi Apostu

Cerere privind ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului avocațial al Monicăi Apostu
Publicat: 16/10/2012, 02:05
Actualizat: 28/09/2018, 08:49

Avocatul Gheorghe Mateuț, care îi apără pe fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu și pe soția sa, Monica, în procesul în care sunt acuzați de fapte de corupție, a cerut, luni, Curții de Apel Târgu Mureș să dispună ridicarea sechestrului de pe conturile cabinetului de avocatură al femeii.

Luni, la Curtea de Apel Târgu Mureș a avut loc un nou termen în procesul în care fostul primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu este judecat pentru fapte de corupție, în fața instanței fiind prezenți fostul edil, soția sa și omul de afaceri Călin Stoia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Avocatul Gheorghe Mateuț, care îi apără pe Sorin Apostu și pe soția acestuia, Monica Undina Apostu, a formulat în fața instanței o plângere împotriva măsurilor asigurătorii luate de procurorii DNA în noiembrie 2011, mai exact punerea sechestrului pe conturile cabinetului de avocatură al inculpatei.

Mateuț a susținut că banii din aceste conturi provin din activități profesionale ale cabinetului avocațial și nu sunt banii personali ai Monicăi Apostu și că s-a făcut „o confuzie de patrimoniu”.

El a susținut că este vorba de bunuri exceptate de lege de la măsura sechestrului asigurător și că, drept urmare a deciziei procurorilor, se împiedică exercitarea profesiei de avocat la cabinetul respectiv.

Avocatul a cerut instanței ca, în consecință, să dispună anularea celor două ordonanțe ale procurorilor DNA prin care s-a instituit sechestrul, judecătorul Floare Găzdac anunțând că se va pronunța la termenul următor cu privire la această cerere.

Totodată, avocații au solicitat, la termenul de luni, audierea ca martor a denunțătorului Aspazia Droniuc, reaudierea directorului RATUC Cluj-Napoca, Liviu Neag, dar și lista completă a convorbirilor interceptate de DNA în acest dosar.

La termenul de luni au fost audiați nouă martori, între care angajați ai Primăriei, reprezentanți ai Ministerului de Finanțe care au supravegheat licitația în vederea delegării serviciului de salubritate din oraș. Singurul martor citat care a lipsit a fost președintele PSD Cluj, consilierul local Remus Lăpușan, propus în apărare de avocații lui Apostu, el urmând să fie citat din nou.

La cererea avocaților, în locul lui Lăpușan a fost audiat un alt martor, care era programat la termenul următor – directorul general al firmei Brantner Vereș S.A., Eugen Vereș.

El a spus că firma, fostă regie în subordinea municipalității Cluj-Napoca în 1990, a fost privatizată în 1992, sub numele Salprest SA, acționarul majoritar fiind o firmă din Paris. Vereș a arătat că firma franceză a vândut pachetul majoritar de acțiuni unei firmei românești, de la care a fost cumpărat de familia Brantner din Austria, astfel că el a ajuns, în 2005, asociat cu Brantner, iar Salprest a devenit Brantner Vereș S.A.

Potrivit acestuia, firma gestiona cam 90 la sută din deșeurile menajere și industriale din Cluj-Napoca și nu plătea nicio redevență, până în momentul organizării licitației în vederea delegării serviciului de salubritate din oraș, iar pentru restul de 10 la sută aveau încheiate contracte alte trei firme, mai mici.

El a apreciat că, „dacă se respecta planul zonal de gestionare a deșeurilor, nici nu trebuia organizată licitația”, adăugând că majoritatea cetățenilor din oraș au crezut că licitația pentru salubritate – în urma căreia Brantner Vereș a rămas cu jumătate din aria de operare, restul fiind încredințat firmei Rosal – „s-a făcut pe criterii politice”.

„Au existat conflicte între Brantner Vereș S.A. și Rosal. Existau nemulțumiri ale angajaților noștri și ale abonaților. Majoritatea au crezut că licitația s-a făcut pe criterii politice și nu voiau să încheie contracte cu Rosal. Noi am continuat încă 90 de zile să prestăm aceste servicii. Ei erau deficitari ca dotare, mijloace de transport, personal”, a spus Vereș.

Vereș a spus că omul de afaceri Călin Stoia, inculpat în dosar, este acționar la Brantner Vereș SA și administrator, însă se întâlnea cu acesta o dată pe lună, „neavând pretenția să se ocupe” de acest domeniu, întrucât „nu era de profesie gunoier”, ci medic. Vereș a susținut că el, și nu Stoia, ținea legătura cu Primăria Cluj-Napoca, iar „legătura era până la directorul tehnic, cel mult viceprimarul însărcinat cu domeniul salubrizării#. Totodată, Vereș a spus că nu crede că Stoia și Sorin Apostu ar fi fost vreodată prieteni.

În ceea ce o privește pe soția fostului primar, martorul a spus că firma sa lucra de obicei cu avocatul Elena Popa, iar aceasta îi trimitea câteodată unele dintre subordonate, printre care și pe Monica Apostu, dar că nu-și amintește să fi semnat vreun contract cu cabinetul avocațial al acesteia.

Un nou termen în acest dosar a fost fixat de Curtea de Apel Târgu Mureș pentru 5 noiembrie.

Sorin Apostu și omul de afaceri Călin Stoia au fost arestați preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

În decembrie 2011, DNA anunța că i-a trimis în judecată pe soții Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia și pe denunțătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător și indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei și 10.000 de euro aparținând inculpatului Apostu Sorin, precum și a sumei de 358.326,93 lei aparținând inculpatei Apostu Monica Undina.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) și primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereș S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participație improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie, Penitenciarul Târgu Mureș, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină