Prima pagină » Știri » Cererea de excludere a lui Ponta din Barou, dezbătută pe 31 august. Fostul premier, invitat la discuții

Cererea de excludere a lui Ponta din Barou, dezbătută pe 31 august. Fostul premier, invitat la discuții

Cererea de excludere a lui Ponta din Barou, dezbătută pe 31 august. Fostul premier, invitat la discuții
Baroul București a amânat pentru 31 august discuția în ceea ce privește cererea de excludere din forul avocaților a lui Victor Ponta, formulată de europarlamentarul Monica Macovei, imediat după ce ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat ordinul prin care fostul premie a rămas fără titlul de doctor pentru plagiat. Decanul Baroului București, Ion Dragne, a anunțat că atât Victor Ponta, cât și Monica Macovei au fost chemați la discuția care va avea loc miercurea viitoare, prezența lor fiind una facultativă, întrucât "lipsa lor nu va împiedica dezbaterea și luarea unei decizii".

Decizia Baroului București privind cererea de excludere din forul avocaților a lui Victor Ponta a fost amânată pentru 31 august, dată la care au fost chemați să participe la discuții atât fostul premier, cât și Monica Macovei.

„A apreciat (n.r – consiliul) că este necesar să îi invite pe cei domni avocați din Baroul București, pe doamna Monica Macovei și domnul Victor Ponta, pentru ședința din 31 august, la orele 12:00. Nu avem o procedură disciplinară în care doamna Monica Macovei e petenta și domnul Victor Ponta e persoana împotriva căreia s-a făcut plângerea, ci avem o cerere inedită în raport de care consiliul a apreciat că e oportună invitarea celor doi membri ai Baroului București pentru a-și preciza punctul de vedere în scris și pentru răspunde la întrebările membrilor consiliului. Prezența e facultativă, iar lipsa lor nu va împiedica dezbaterea și luarea unei decizii”, a declarat Ion Dragne.

Întrebat dacă a existat un punct de vedere din partea fostului premier cu privire la cererea de excludere, Dragne a răspuns afirmativ, refuzând să dea detalii. „Nu voi face analiza lui în public pentru că a fost pentru știința membrilor Consiliului Baroului București”, a adăugat Dragne.

Șeful Baroului București a declarat, înainte de începerea ședinței, că va propune Consiliului să ia în discuție cu prioritate cazul lui Victor Ponta.

,,O să avem în jur de 50 de puncte pe ordinea de zi. O să propun Consiliului să luăm cu prioritate (cazul lui Victor Ponta -n.r.). Apoi consiliul decide ce se face, dacă e documentație completă – votăm, dacă nu, ce se impune prin lege. Dificil să mă pronunț (ce șanse sunt ca acest caz să se tranșeze azi-n.r.), sunt membru în consiliul Baroului, am un vot, ca atare șansele le decide majoritatea. N-am mai avut până acum o astfel de cerere, o astfel de situație, ca atare vom dezbate, ne vom uita în lege și în statutul profesiei și vom decide”, a declarat Ion Dragne, șeful Baroului București.

Ion Dragne a precizat că Victor Ponta nu a fost citat pentru a se prezenta marți.

„Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, așa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul București”, a explicat Monica Macovei.

În solicitarea adresată decanului Baroului București, Ion Dragne, Macovei subliniază că fostul premier nu mai îndeplinește condițiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.

„Vă reamintesc că, în ianuarie 2015, am mai solicitat în scris Baroului București excluderea domnului Victor Ponta din profesie după ce acesta a notificat, pe 16 decembrie 2014, Rectoratul Universității București de «renunțarea la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea București», însă Baroul București nu a luat o decizie în acest sens, anunțând că așteaptă ca Universitatea București să accepte sau nu «renunțarea» la titlul de doctor în drept. Consider ca situația era clară și în ianuarie 2015, când am solicitat in scris excluderea din Baroul București a dlui Ponta, întrucât decizia unilaterală de a renunța la titlul de doctor în drept anula, pe cale de consecință, și Decizia nr. 644 din 07.01.2005, de primire în profesia de avocat cu scutire de examen pe baza diplomei de doctor în drept”, arată Macovei.

„Acum, pe baza deciziei definitive de retragere a titlului de doctor în drept, prin Ordin al Ministrului Educației, și a Legii pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, vă solicit să îl excludeți imediat pe domnul Victor Viorel Ponta din Baroul București pentru a respecta legea”, conchide europarlamentarul.

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a semnat la începutul la 1 august ordinul de ministru prin care se retrage titlul de doctor acordat în 2003 fostului premier Victor Ponta, au anunțat oficiali din ministerul Educației, decizia putând fi atacată în instanță de către Ponta. În ordinul de ministru se arată că „se retrage titlul științific de doctor în domeniul drept, acordat domnului Ponta V. Victor Viorel de către Universitatea din București, conferit prin ordinul ministrului Educației, Cercetării și Tineretului, nr 5663 din 15.12. 2003″. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor Diplomelor și Certificatelor Universitare a respins în data de 27 iulie contestația lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor.

Potrivit legii 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat, calitatea de avocat încetează „prin renunțarea scrisă la exercițiul profesiei, prin deces, dacă împotriva avocatului s‑a luat măsura excluderii din profesie ca sancțiune disciplinară, dacă avocatul a fost condamnat definitiv pentru o faptă prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat”.

Aceeași lege arată că este nedemn de a fi avocat cel condamnat definitiv prin hotărâre judecătorească la pedeapsa cu închi­soare pentru săvârșirea unei infracțiuni intenționate, de natură să aducă atingere prestigiului profesiei, cel care a săvârșit abuzuri prin care au fost încălcate drepturile și libertățile fundamentale ale omului, stabilite prin hotărâre judecătorească, sau a săvârșit abateri disciplinare grave, sancționate cu măsura excluderii din profesie dar și cel căruia i s‑a aplicat pedeapsa interdicției de a exercita profesia, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească sau disciplinară.

În cazul lui Victor Ponta, ar putea fi vorba despre o eventuală excludere din barou ca urmare a unei abateri disciplinare, hotărâre care s-ar putea lua de Consiliul Baroului București dacă retragerea titlului de doctor va rămâne definitivă la instanță.

Potrivit legii, „înainte de a se adresa instanței de contencios administrativ competente, persoana care se considera vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie să solicite autorității publice emitente sau autorității ierarhic superioare, dacă aceasta există, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”.

Abia după ce o eventuală cerere de revocare a ordinului ministrului va fi soluționată, Victor Ponta s-ar putea îndrepta către instanța de contencios administrativ, într-un termen de cel mult șase luni. Astfel, doar pentru ca procesul prin care judecătorii vor decide dacă mențin sau nu retragerea titlului de doctor să fie deschis ar putea dura șapte luni.

„În ipoteza în care se admite de către instanța de judecată contestația domnului Ponta, consilul baroului București respectă hotărârea instanței de contencios. În caz contrar, consiliul baroului București va lua în discuție cauza și va proceda în consecință. Solicitarea de excludere din barou (n.r. formulată de Monica Macovei) rămâne în evidență până la o decizie a instanței”, a explicat, la începutul lui august, fostul decan al Baroului București pentru MEDIAFAX, Ilie Iordachescu.

Autor

Citește și