Prima pagină » Știri » Cererea lui Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea Zilei Trianonului, pe ordinea de zi la Camera Deputaților

Cererea lui Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea Zilei Trianonului, pe ordinea de zi la Camera Deputaților

Cererea lui Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea Zilei Trianonului, pe ordinea de zi la Camera Deputaților
Cererea lui Iohannis de reexaminare a legii pentru declararea Zilei Trianonului, pe ordinea de zi la Camera Deputaților

Camera Deputaților se întrunește, marți, în ședință și pe ordinea de zi figurează și reexaminarea, la cererea președintelui Klaus Iohannis, a legii pentru declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon.

Comisia pentru cultură a Camerei, sesizată în fond, a întocmit un raport de respingere a cererii lui Iohannis și adoptarea legii în forma trimisă, inițial, la promulgare, scrie HotNews.ro.

4 iunie, Ziua Tratatului de la Trianon

Legea are ca obiect de reglementare declararea zilei de 4 iunie ca Ziua Tratatului de la Trianon și prevede posibilitatea organizării de manifestări culturale în acest sens, despre importanța acestui Tratat.

În 13 mai, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege și l-a trimis președintelui pentru promulgarea legii. Președintele Iohannis a sesizat CCR, dar Curtea a respins obiecțiile de neconstituționalitate.

Ulterior, Iohannis a retrimis Parlamentului legea spre reexaminare.

Legea a generat numeroase critici

În motivarea cererii de reexaminare se arată că legea trimisă la promulgare a generat numeroase critici, atât din partea experților, cât și a organizațiilor neguvernamentale.

„Reacţiile produse la nivelul societăţii civile, precum şi amploarea acestora au pus în evidenţă faptul că această lege, în forma adoptată de Parlament, nu a reprezentat rezultatul unui proces autentic şi consistent de consultare şi dezbatere publică”, se mai arată în cerere.

Iohannis a considerat că se impune reanalizarea legii prin reluarea de către Parlament a întregului proces deliberativ asupra legii și inițierea unei largi analize și consultări, în care să fie implicați specialiști, istorici, cercetători, profesori, academicieni, instituții de învățământ, instituții publice, reprezentanți ai societății civile.

În 30 septembrie 2020, Senatul a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, cererea de reexaminare a președintelui Iohannis și a adoptat legea în forma trimisă la promulgare.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și