Prima pagină » Știri » Cererile de revocare a controlului judiciar depuse de inculpații în dosarul Lukoil, respinse

Cererile de revocare a controlului judiciar depuse de inculpații în dosarul Lukoil, respinse

Cererile de revocare a controlului judiciar depuse de inculpații în dosarul Lukoil, respinse
Cererile de revocare a controlului judiciar depuse de inculpații în dosarul Lukoil, respinse

Judecătorii Curții de Apel Ploiești au respins, miercuri, cererile de revocare a măsurii controlului judiciar depuse de cei șase inculpați persoane fizice din dosarul Lukoil trimis în judecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia Curții de Apel Ploiești, publicată pe portalul instanțelor de judecată, este definitivă și confirmă soluția pronunțată anterior de Tribunalul Prahova care, la rândul său, respinsese cererile de ridicare a controlului judiciar depuse de cei șase inculpați care au funcții de conducere în cadrul SC Petrotel Lukoil SA.

Andrey Iurevici Bogdanov, directorul general al rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploiești, Dan Dănulescu, Olga Kuzina, Alexey Voinstev, directori adjuncți, Dorel Duțu, contabil șef în Petrotel-Lukoil, și Andrei Rață, administrator și membru în Consiliul de Administrație al Petrotel-Likoil, au cerut Tribunalului Prahova revocarea măsurii preventive a controlului judiciar în dosarul în care au fost trimiși în judecată pentru fapte precum folosirea cu rea-credință a creditului societății și spălare de bani sau complicitate la aceste infracțiuni.

Cererile lor au fost respinse în 4 august, iar cei șase inculpați au făcut apel, instanța superioară confirmând, miercuri, decizia Tribunalului Prahova.

Următorul termen din procesul în care cei șase au fost trimiși în judecată, alături de SC Petrotel-Lukoil SA și de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, a fost stabilit la Tribunalul Prahova pentru vineri.

În 3 august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil și reprezentanți ai acesteia sunt suspectați de spălare de bani și folosirea cu rea-credință a creditului societății.

Printre inculpați se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar și mai mulți cetățeni ruși, români și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul rafinăriei din Ploiești.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procurorii acestei structuri au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a opt inculpați, între care două persoane juridice și șase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetățean rus, director general și membru în Consiliul de Administrație al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credință a capitalului societății și spălare de bani.

De asemenea, în același dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru spălare de bani, și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Totodată, în același dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetățeni români, ruși și moldoveni cu funcții de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploiești.

Printre inculpați se numără Andrei Rață, cetățean moldovean, membru în Consiliul de Administrație al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, acuzat de folosirea cu rea-credință a creditului societății și spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Dorel Duțu, contabil șef în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev și Olga Kuzina, ambii cetățeni ruși care dețin funcții de director general adjunct în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, pentru complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în perioada 2011-2014, inculpații din acest dosar, „în calitate de administratori și directori generali ai SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, cu știință au folosit cu rea-credință bunurile și creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăți comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele și pe seama SC Petrotel Lukoil SA Ploiești a unor contracte de achiziție de materie primă (țiței), precum și prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor prețuri de livrare situate sub costurile de producție”.

Anchetatorii susțin, de asemenea, că în aceeași perioadă inculpații, „cu știință”, au folosit cu rea-credință creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect.

Concret, șefii din cadrul rafinăriei ploieștene sunt acuzați că au dispus, autorizat și încuviințat efectuarea de plăți cu titlul de restituire de împrumut în virtutea unor contracte de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, „sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății, le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat”.

Șefii din cadrul rafinăriei din Ploiești ce aparține grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzați că în aceeași perioadă, „cu intenție, au dispus și ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea-credință a creditului societății, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de spălare de bani”.

Prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.

Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe un număr de 176.840.629 acțiuni la o valoare de 2,5 lei/acțiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune deținute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acționar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, pe conturile deținute de Petrotel Lukoil SA Ploiești la ABN AMRO Bank Olanda devenită, ulterior RBS Bank Olanda, precum și pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurența sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurător în acest dosar conturile deținute de terțul acționar majoritar al SC Petrotel Lukoil SA Ploiești, Europe Holdings Bvatrium Olanda la City Bank Londra, până la concurența sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar SUA.

Dosarul este judecat la Tribunalul Prahova.

În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut percheziții la sediile mai multor companii aparținând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploiești, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală și restul din spălare de bani.

Parchetul Curții de Apel Ploiești anunța că au fost făcute 23 de percheziții la sediile Petrotel-Lukoil Ploiești, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenția Lukom-A-România și TP LOG Services, toate din Ploiești.

În 3 octombrie 2014, la o zi de la percheziții, Lukoil a oprit producția rafinăriei din Ploiești.

De asemenea, Parchetul Curții de Apel Ploiești a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele și conductele Oil Terminal, până la concurența sumei de 1,039 miliarde lei. Informația a fost transmisă de Oil Terminal Bursei de Valori București.

În acest context, Lukoil anunța că rafinăria Petrotel-Lukoil și-a încetat activitatea de producție și comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime și țiței de către organele de urmărire penală, motiv care a și provocat apariția afirmațiilor premierului.

În 7 octombrie 2014, Lukoil anunța că sechestrul pe conturile bancare și stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse ca măsuri asiguratorii, au fost ridicate, precizând că rafinăria va începe pornirea normală a instalațiilor tehnologice.

De asemenea, directorul general al SC Petrotel-Lukoil SA Ploiești, Andrey Bogdanov, a fost pus sub control judiciar, fiind urmărit penal pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

La mijlocul lunii iulie a acestui an, compania LukOil a contestat în justiție măsurile asiguratorii dispuse de autoritățile române, reiterând că acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală formulate de procurorii din România sunt „absolut nefondate”.

Ulterior, LukOil a cerut intervenția Comisiei Europene în ancheta din România care vizează compania, argumentând că este vorba despre măsuri impuse de „o instanță judiciară relativ mică” dar care au un „impact european”.

Thomas Muller, vicepreședintele LukOil, atrăgea atenția asupra punerii sub sechestru a unor active în valoare de 2,2 miliarde de euro, inclusiv conturi bancare din Marea Britanie și Olanda, el admițând că „nu există o linie directă între Comisia Europeană și o instanță judiciară din România”, dar subliniind că acuzațiile procurorilor români sunt „nejustificate”.

Președintele Lukoil, Vagit Alekperov, i-a trimis o scrisoare lui Maroș Șefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil de Energie, cerând „o investigație mai transparentă, dat fiind că activitățile constante ale rafinăriei (vizate de ancheta din România – n.red.) au impact asupra alimentării cu petrol în întreaga Uniune Europeană”.

Comisia Europeană a confirmat primirea scrisorii din partea Lukoil, precizând că analizează situația.

Autor

Citește și