Certificate false pentru teste negative Covid, vândute la granița dintre Bulgaria și Grecia. Avertismentul oficialilor eleni
Începând de astăzi, toți turiștii care vor să meargă în Grecia trebuie să prezinte un test negativ de Covid-19, iar o grupare de falsificatori de documente care să certifice astfel de teste nu a întârziat să apară.
Presa grecească a identificat documente false care certifică efectuarea de teste de coronavirus și rezultatul negativ al acestora.
Prețul certificatelor false realizate la Kulata
La granița cu Bulgaria, Kulata- Promachonas, turiștii care intră în Grecia au primit oferta de a cumpăra un document fals cu prețul de 30-40 de euro. În document, falsificatorii modifică numele și datele personale în funcție de cumpărător.
Akis Spiratos, ghid touristic în Grecia, a confirmat pentru Digi24 existența acestei afaceri ilegale la granița dintre Grecia și Bulgaria: „Este adevărat, era de așteptat, având în vedere că suntem la graniță cu Bulgaria. Primii bani falși care au apărut în Europa, în Bulgaria au fost făcuți. Așa că o asemenea afacere ar fi fost anormal să nu existe. Noroc că avem de a face cu oameni serioși din România care nu cred că au nevoie de așa ceva. Testul este pentru binele lor, nu numai pentru binele grecilor”.
Autoritățile elene îi îndeamnă pe viitorii turiști să nu apeleze la astfel de servicii.
Avertismentul oficialilor eleni: Persoanele prinse cu documente false vor răspunde în fața legii
Persoanele depistate cu documente false vor răspunde în fața legii, așa cum au avertizat de mai multe ori autoritățile grecești, dar și Ministerul de Externe de la București.
Autoritățile elene vor lua în considerare la granite numai certificatele emise de laboratoare care dețin acreditările necesare.
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) au transmis, marți seara, că turiștii care pleacă spre Grecia prin punctul de frontieră de la Kulata – Promachonas, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19.
„MAE reamintește că testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective”, se arată într-un comunicat al MAE.