Certificatele de competență au devenit obligatorii pentru șoferii care duc animalele la drum lung
Șoferii care vor să transporte animale pe un drum mai lung de 65 kilometri sunt obligați, începând de sâmbătă, să dețină un certificat de competență profesională, eliberat în urma absolvirii unor cursuri de pregătire pentru bunăstarea animalelor.
Circa 150 de persoane au absolvit cursurile de pregătire profesională, însă o singură persoană a venit până acum să-și ridice certificatul de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), potrivit datelor instituției, remise MEDIAFAX. Deținerea unui certificat de competență profesională este obligatorie pentru "toți conducătorii și însoțitorii de pe vehiculele rutiere care transportă animale vii în scop economic, pe distanțe mai mari de 65 km", se arată într-un ordin al președintelui ANSVSA. Certificatele sunt eliberate de direcța generală sanitară veterinară din cadrul ANSVSA, pe baza unei cereri însoțite de atestatul obținut la absolvirea cursului.
Patru sesiuni de cursuri au avut deja loc în perioada noiembrie-decembrie a anului trecut. AutoritateaVeterinară pune la dispoziție tematica de instruire, lectorii și participă în comisiile de examinare.
Valabilitatea certificatului de competență profesională este de cinci ani, și, la fel ca în cazul carnetului de conducere, acesta poate fi suspendat în urma unor abateri, iar după data expirării este reobținut doar printr-o reevaluare. Cursuri privind bunăstarea animală vor fi organizate și pentru fermierii și transportatorii care transportă animalele pe distanțe mai reduse de 65 de kilometri.