Cetatea de Scaun a Sucevei poate fi vizitată integral, după ce s-au găsit soluții pentru pază

Cetatea de Scaun a Sucevei poate fi vizitată integral, după ce s-au găsit soluții pentru pază
Publicat: 18/08/2015, 18:43

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a organizat, marți, o conferință de presă împreună cu reprezentanții conducerii Muzeului Bucovinei, în care s-au anunțat măsurile luate astfel încât Cetatea de Scaun a Sucevei să fie vizitată integral, inclusiv curtea interioară, după ce, sâmbătă, la inaugurarea după restaurare, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a așteptat mai multe minute până când a fost deschisă poarta spre curtea interioară și a constatat că numeroși participanți la Festivalul de Artă Medievală, care s-a desfășurat în Cetatea de Scaun, erau nemulțumiți că nu pot vizita întregul obiectiv.

Reprezentanții Muzeului Bucovinei au explicat că zona respectivă a fost închisă pe perioada Festivalului de Artă Medievală întrucât nu se putea asigura siguranța vizitatorilor, dar nici securitatea aparaturii electronice instalate pentru spectacolul de sunet și lumini care este prezentat în fiecare seară.

Ei au precizat că la festival au fost prezente peste 13.000 de persoane plătitoare de bilet și că schema de personal actuală, cu două posturi de muzeograf și un post de paznic, nu putea face față afluxului de vizitatori.

„Nici pe vremea lui Ștefan cel Mare nu era o așa aglomerație în cetate”, a spus Nechifor, care a arătat că, atunci când sunt foarte mulți vizitatori, există riscul de accidente de pe ziduri sau de deteriorări ale instalațiilor.

El a menționat că, până la instalarea sistemului video de supraveghere, se va suplimenta numărul de muzeografi, iar numărul de posturi de pază va crește la trei.

Astfel, cetatea poate fi vizitată integral, zilnic, între orele 9.00 și 24.00.

Totodată, din 11 septembrie, potrivit proiectului, se vor angaja alte șapte persoane la Cetatea de Scaun, din care doi paznici.

Comisarul european Corina Crețu a participat, sâmbătă seară, la inaugurarea Cetății de Scaun a Sucevei, modernizată cu fonduri europene prin POR 2007-2013, dar a fost surprinsă să constate că o mare parte din cetate nu putea fi vizitată, întrucât nu exista personal care să asigure siguranța vizitatorilor și a aparaturii instalate.

Ca urmare, ea a fost nevoită să aștepte mai multe minute până când un responsabil a adus cheia pentru a deschide poarta curții interioare.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, declara că situația este generată de faptul că în acele zile se desfășura, în Cetatea de Scaun, Festivalul de Artă Medievală la care vin mii de persoane și nu se puteau asigura paza zonei respective din cetate și nici siguranța turiștilor.

„Într-adevăr, trebuie să luăm în calcul o formulă prin care să angajăm o firmă de pază specializată”, spunea Nechifor.

El afirma că va trebui să fie suplimentate și dotările cu generator de energie electrică așa încât aparatura care asigură spectacolul de lumini și sunet din cetate să funcționeze și dacă este o pană de curent.

„Trebuie să facem diferența între un festival medieval și o perioadă obișnuită. Nu putem să asigurăm siguranța celor care vin ca turiști”, spunea Nechifor.

La rândul său, directorul adjunct al Muzeului Bucovinei, Ioan Mareș, spunea că, fiind vorba de un festival cu mii de oameni, trebuia asigurată paza și siguranța și în acest perimetru, care era închis vizitării.

„Administrativ, nu am putut reuși să fie asigurată, pentru persoanele care vizitează, siguranța pentru ziduri și aparatura din interior”, spunea Mareș.

Comisarul european a evitat să comenteze situația, dar a văzut cum numeroase persoane prezente la Festivalul Medieval erau dezamăgite atunci când constatau că nu pot intra în curtea interioară a Cetății de Scaun.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost restaurată printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 46,9 milioane de lei, care a presupus, în principal, stabilizarea versantului de nord și închiderea cetății pe această latură, refacerea unor părți din cetate, construcția fiind ridicată cu aproximativ 20 la sută, introducerea de instalații electrice, rețea de alimentare cu apă, hidranți și stație de epurare, dar și reabilitarea zonei de protecție.

Pentru creșterea atractivității, în perimetrul Cetății de Scaun a fost instalat un sistem de sunet și lumini care proiectează umbre fragmentare de călăreți, însoțite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni și zgomote care imită străjeri în mișcare. Totodată, în cetate se aude un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domnițe cu fundal sonor de vorbe și râsete.

Pe diverși pereți ai cetății sunt proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând și un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului, pe fascicule de fum, sunt proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ștefan cel Mare.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificații al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375-1391). Prima atestare este un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul mușatin” care a fost nucleul inițial al Cetății de Scaun.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi turiști au fost șocați de nota de plată de 811 euro pentru 2 băuturi,...
Caz rarisim! El este elevul care a luat cea mai mică notă din România, la...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un bărbat care își căuta soția dispărută de-acasă a descoperit că aceasta fusese înghițită cu...
Ilie Năstase s-a despărțit de Ioana: 'Durere mare…'. A plecat singur în Cehia, cu lacrimi...
Secretul longevității celui mai VÂRSTNIC fotbalist din lume. Ce mănâncă Kazuyoshi Miura și ce stil...
Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit...
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a...
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
ABANDONATE într-o mină! Peste 50 de mașini clasice VOLKSWAGEN au fost date uitării - VIDEO
Scandalul după golul Turciei la Euro ia amploare. Ambasadorul turc a fost convocat de germani....
FRUMUSEȚEA nu aduce FERICIRE. Ce se întâmplă cu oamenii care ARATĂ prea BINE?
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
Apariție de senzație în Capitală. Toți ochii au fugit spre un cunoscut cuplu monden
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Victor Vrînceanu, dezvăluiri cutremurătoare la adresa Andreei Antonescu: ”Mă trezesc că o persoană străină stă...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, de ce ai copiat la tema asta?
Scholz încearcă să asigure cetățenii că Germania nu va lua parte la războiul din Ucraina
×