Prima pagină » Știri » CFR Călători: Sindicaliștii au cerut majorare salarială de 10%;oferta noastră – 4% și fără concedieri

CFR Călători: Sindicaliștii au cerut majorare salarială de 10%;oferta noastră – 4% și fără concedieri

CFR Călători: Sindicaliștii au cerut majorare salarială de 10%;oferta noastră - 4% și fără concedieri
CFR Călători informează că, la negocierea unui nou contract colectiv de muncă, administrația companiei a oferit o majorare salarială, în medie, de 4% și faptul că nu vor fi făcute concedieri colective de personal, în timp ce sindicaliștii au cerut 10%.

”Administrația CFR Călători informează că pentru încheierea unui nou contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege. Negocierile între administrație și organizațiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 și s-au desfășurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, marți seară, după ce sindicaliștii de la Mișcare Comercial au anunțat că angajații vor protesta miercuri, timp de două ore, oprind lucrul.

Potrivit CFR Călători, pentru finalizarea și înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, administrația companiei a prezentat organizațiilor sindicale mandatate o ofertă finală, care cuprinde îmbunătățirea încadrării personalului pe clase de salarizare și a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergență, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri și cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creșterea fondului de salarii cu 2,4%.

„Oferta administrației înseamnă transpunerea în câștigurile individuale ale salariaților a unei creșteri, în medie cu 4% și fără concedieri colective de personal. Creșterea salariului brut lunar pentru funcțiile cu numărul cel mai mare de salariați pot fi în medie de: 5,13% pentru funcțiile de sef tren siconductor tren, 5,68% – pentru funcțiile de mecanic locomotivă-automotor si revizor tehnic vagoane, 4,65% – lăcătuș montator agregate energetice și de transport si electrician montator de instalații electrice la mijloace de transport, 2,67% pentru funcțiile de: tehnician, contabil, inginer, economist si sef serviciu”, se mai precizează în comunicat.

Administrația CFR Călători apreciază că, în contextul bugetar impus, sunt create toate premisele astfel ca, prin încheierea unui nou contract colectiv de muncă, salariații CFR Călători să beneficieze de aceste drepturi.

CFR Călători susține, în același context, că organizațiile sindicale mandatate au solicitat o majorare salarială de 10%.
Reprezentații companiei avertizează că, deoarece Contractul Colectiv de Muncă pe anii 2012-2014 a expirat la 19 aprilie 2014, în situația în care organizațiile sindicale mandatate nu semnează noul contract colectiv de muncă, toți salariații vor beneficia doar de drepturile actuale prevăzute în contractele individuale de muncă, iar salariile rămân la valoarea actuală.

Precizările CFR Călători vin după ce președintele Federației Mișcare Comercial, Gheorghe Frățică, a declarat, pentru MEDIAFAX, că niciun tren nu va circula miercuri între orele 7.00 și 9.00, angajații urmând să întrerupă voluntar lucrul, ca urmare a eșuării negocierilor privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă.

„Protestul nu este organizat de sindicate. Va fi vorba despre o încetare voluntară a lucrului de către cei implicați în circulația trenurilor, pentru a trage semnale de alarmă actualilor și foștilor guvernanți legate de faptul că în ultimii cinci ani nu au primit niciun procent în plus la salarii. Negocierile pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au eșuat, ultima întâlnire cu ministrul Transporturilor fiind astăzi (marți – n.r.). Noi i-am informat pe angajați că a eșuat negocierea. Miercuri va mai fi o întâlnire cu ministrul, la 17.00”, a spus Frățică.

La rândul său, președintele Federației Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a spus că are „informații” privind oprirea temporară a lucrului miercuri dimineață, subliniind însă că eventualul protest nu este organizat de sindicate.
Federațiile sindicale din transporturile feroviare amenințau încă din 15 aprilie că ar putea declanșa conflictul colectiv de muncă începând cu 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, care să țină cont de solicitările salariaților.

Printre nemulțumirile sindicaliștilor de numără cele legate de nivelul salariilor, de eliminarea drepturilor angajaților de a călători gratuit pe calea ferată și de faptul că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariați de la CFR Marfă.