Cheltuielile ilegale de la serviciul secret al MAI, trecute la „secret de stat”

Publicat: 29 08. 2016, 17:54

Comisarul șef Rareș Văduva, șeful Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), a ajuns, luni dimineața, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) unde i s-au adus la cunoștință acuzațiile, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Văduva a mers la audieri însoțit de un avocat. Aceleași surse precizează și că alte persoane vor fi audiate luni. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a transmis că Rareș Văduva va fi demis de premierul Cioloș din funcția pe care o deține în cadrul D.I.P.I.

„Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2014 – 2015, persoane cu funcții de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau să fie folosiți pentru acțiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptați către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeași perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcționari din cadrul D.I.P.I. și-au însușit sume de bani și produse”, a transmis DNA printr-un comunicat de presă.

Procurorii anticorupție au explicat că, în scopul ascunderii acestei deturnări de fonduri, persoane aflate în funcții de conducere în cadrul instituției au cerut clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

După constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016, cunoscut sub numele de „Dosarul Limuzina”, în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este acuzat de abuz în serviciu, „la Direcția Națională Anticorupție, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu încălcarea legii, să înceapă procedura de declasificare a înscrisurilor reținute ca mijloace de probă în dosar, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susținut acuzațiile aduse de procurori, în respectiva cauză penală. Fiind avertizată asupra consecințelor faptei sale, persoana respectivă a refuzat să pună la dispoziția procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menționat”, au mai precizat procurorii.

Rareș Văduva a preluat conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă în luna februarie, după ce fostul șef DIPI, Nicolae Gheorghe, a fost pus sub urmărire penală alături de fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri.