Prima pagină » Știri » China a revenit la normal – SUA și Europa nu. Iată cum a reușit

China a revenit la normal – SUA și Europa nu. Iată cum a reușit

China a revenit la normal - SUA și Europa nu. Iată cum a reușit

China, unde a fost descoperit pentru prima dată noul coronavirus, este acum prin majoritatea măsurilor în clar, cu o mare parte a pacientilor care revin la normal.

Este o inversare uimitoare din ianuarie și februarie, în care China părea să fie în haos în timp ce restul lumii privea.

Recuperarea Chinei a fost deosebit de evidentă în timpul Săptămânii de Aur, una dintre cele mai mari sărbători din China, care a durat de la 1 până la 7 octombrie, potrivit Insider.

Cheltuieli  în valoare de 69 de miliarde de dolari în timpul Săptămânii de Aur

Aproximativ 637 de milioane de oameni – sau 46% din populația întregii țări – au călătorit în jurul Chinei în acea săptămână, cheltuind între ei 69 de miliarde de dolari în vacanțe, cumpărături, nunți și vizite la rude, au declarat presa de stat.

Între timp, SUA și o serie de națiuni europene se luptă să-și anuleze focarele și să-și reînnoiască economiile în urma pierderilor de locuri de muncă și recesiunilor pe scară largă.

Weekend-ul de sărbători de Ziua Recunoștinței din SUA este puțin mai mult de o lună distanță. Miercuri, principalul expert american în boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că americanii trebuie să-l „sacrifice” dacă speră să prevină un alt val de cazuri.

Țările se confruntă acum și cu presiunea adăugată a iernii, care datorită vremii reci și a sistemului imunitar slăbit al oamenilor ar putea alimenta noi creșteri ale cazurilor de COVID-19.

SUA sunt departe de a imita succesul Săptămânii de Aur. Marți, China a raportat 20 de cazuri noi, potrivit Comisiei sale naționale de sănătate. În aceeași zi, SUA au raportat 54.512 cazuri noi, potrivit unui tracker de la The New York Times.

China a fost prima care a experimentat focarul, așa că rezultă că ar trebui să fie primul care să treacă din el. Dar viteza cu care a făcut-o face să descopere slaba manevrare a pandemiei de către multe națiuni occidentale.

SUA, cu o populație de 328 de milioane, a înregistrat aproape 8 milioane de cazuri de coronavirus și peste 217.000 de decese începând de vineri, potrivit unui tracker de la Universitatea Johns Hopkins.

Între timp, China, cu o populație de 1,3 miliarde, a înregistrat 90.900 de cazuri de coronavirus și 4.739 de decese începând de vineri, pe Johns Hopkins.

Succesul Chinei a fost atribuit mai multor factori.

Testarea

Primul lucru care a permis Chinei să reușească a fost angajamentul de a testa inteligent.

Obținerea unui test a fost rapidă și a fost gratuită. Cei care au dat rezultate pozitive au fost imediat trimiși la centre de izolare nou create sau la spitale din apropiere, reducând riscul de infectare a persoanelor cu care trăiesc sau cu care lucrează.

Wuhan a fost rapid izolat, locuitorii petrecând 76 de zile în blocare.

Împreună cu acest lucru, după cum a raportat Business Insider anterior, spitalele au fost construite de la zero în câteva zile, asistența medicală non-urgentă a fost întârziată, vizitele medicilor au fost mutate online, au fost deschise clinici  în aer liber, spitalele au fost închise în secțiile COVID-19 și la scară largă urmărirea contactelor a fost lansată.

Patruzeci de mii de puncte de control ale sănătății și temperaturii au fost, de asemenea, înființate în majoritatea centrelor de transport importante din întreaga țară, potrivit jurnalului medical The Lancet.

În iulie, în timp ce China a început să-și redeschidă granițele, autoritatea aeriană a țării a spus că oricine intră din străinătate trebuie să fi dat rezultate negative la COVID-19 în termen de cinci zile de la îmbarcare.

Și în ultimele zile ale focarului, când abia se înregistrau cazuri noi, China nu și-a asumat niciun risc.

Pe 9 octombrie, orașul estic Qingdao a anunțat că va testa toți cei 9 milioane de locuitori pentru coronavirus într-un blitz de cinci zile, după identificarea a 12 noi cazuri legate de un spital local.

Joi, ziarul People Daily, de stat, a raportat că autoritățile au efectuat 10,5 milioane de teste. Acest lucru este echivalent cu testarea tuturor celor din zona New York.

Blocări și distanțări sociale realizate strict

De-a lungul orașelor pandemice din China, au fost aplicate blocaje strict și le-au reintrodus atunci când este necesar.

Locuitorii s-au conformat măsurilor de sănătate publică, autoritățile locale vizitând gospodăriile pentru a se asigura că oamenii sunt acasă și chiar le-a interzis plecarea.

China este un stat autoritar care își monitorizează în mod obișnuit cetățenii și suprimă disidența. În timpul focarului său, oficialii din toată țara au folosit metode hi-tech pentru a-și monitoriza rezidenții, de la prinderea persoanelor cu febră cu camere de recunoaștere facială și termice, până la drone zburătoare pentru a rușina oamenii pentru că sunt în aer liber.

Americanii încă nu poartă măști

Se crede că măștile sunt o modalitate cheie de a încetini răspândirea virusului, iar China, fiind cel mai mare producător mondial de echipamente de protecție individuală, a fost bine plasată pentru a crește rapid producția și a furniza lucrătorilor din prima linie protecție.

Cu toate acestea, autoritățile din SUA, Marea Britanie și Europa au raportat lipsuri de EIP și au fost necesare luni întregi pentru a admite că purtarea măștii a fost benefică pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În mai, guvernul britanic încă se gândea dacă să spună publicului să-și acopere fețele în public.

Oboseală pandemică

Scara și intenția blocării Chinei au fost greu de reprodus în SUA și Europa.

Când China a închis Wuhan și orașele din apropiere în ianuarie, unii experți occidentali au sugerat că această mișcare nu este etică. De-a lungul pandemiei, cetățenii din Londra, Madrid, Belgrad, Denver, Austin și multe altele au susținut proteste anti-blocare.

Există, de asemenea, un consens în rândul profesioniștilor din domeniul medical că blocajele din SUA și Europa s-au încheiat cu mult înainte ca comunitățile să fie libere de virus sau să fie echipate pentru a suprima erupțiile.

În Europa, cazul a fost la fel, experții spunând că continentul suferă de „oboseală pandemică”.

Cazurile sunt în creștere în această săptămână și ating niveluri record. Marea Britanie a atins joi un nou vârf de peste 17.000 de cazuri zilnice. Marți, Franța a raportat un record de 19.000 de cazuri noi.

Belgia și Polonia au stabilit, de asemenea, noi recorduri pentru cazurile zilnice, infecțiile crescând și în Germania, Irlanda, Italia și Suedia. Parisul, Londra și alte zone mari au fost supuse restricțiilor reînnoite în această săptămână.

Mai departe?

Pe 8 septembrie, președintele chinez Xi Jinping a declarat coronavirusul învins în țara sa.
„Conducem lumea în redresarea economică și în lupta împotriva COVID-19”, a spus el într-o ceremonie de cinste a lucrătorilor din domeniul sănătății.

De asemenea, se pare că măsurile rapide, uneori dure adoptate în China, au făcut-o să devină prima economie majoră care a revenit la nivelurile pre-pandemice în această vară.

China a declarat că economia sa a crescut cu 3,2% în al doilea trimestru al anului 2020, fostul economist Goldman Sachs, Jim O’Neill, afirmând că țara își va șterge toate pierderile economice din 2020 anul viitor.

Între timp, SUA și multe state europene au încă multe de făcut pentru a reduce focarul de coronavirus la nivelul Chinei.