Prima pagină » Știri » China, acuzată că a spart calculatoarele Biroului australian de meteorologie

China, acuzată că a spart calculatoarele Biroului australian de meteorologie

China, acuzată că a spart calculatoarele Biroului australian de meteorologie
China este învinuită de un atac cibernetic asupra calculatoarelor Biroului de meterologie al Australiei, care a periclitat sisteme sensibile din cadrul Guvernului federal, statul chinez negând orice implicare în incident, realtează ABC News online.

Directorul executiv al Institutului Australian de Politică Strategică (ASPI), Peter Jennings, a declarat că există dovezi că statul chinez se află în spatele acestui atac.

„Știm cu siguranță că printre cele mai active servicii care adună informații sunt cele chineze”, a spus Jennings. „Deci înțelegem că atacul chinez asupra Biroului de Meteorologie (BoM) este pe deplin în concordață cu ceea ce știm despre modul în care operează serviciile chineze de informații”, a precizat el.

Biroul deține unele dintre cele mai performante calculatoare ale Australiei și oferă informație foarte importantă pentru o serie de agenții. Sistemele sale au legături în toată țara, inclusiv o conexiune cu Departamentul de Apărare la birourile Russel din Canberra.

Atacurile cibernetice asupra agențiilor guvernamentale sunt o rutină, iar „adversarii” variază de la hackeri amatori până la infractori și state străine, comentează ABC News online. Biroul de Meteorologie reprezintă o resursă națională de importanță majoră, iar un stat străin ar pune mare valoare pe proprietatea sa intelectuală și pe cercetatea științifică.

Un purtător de cuvânt al premierului australian, Malcolm Turnbull, a spus că o serie de adversari, inclusiv „actori sponsorizați de stat” și infractori periculoși, au fost motivați să atace rețelele guvernamentale.

„Guvernul este la curent cu un raport de presă că Biroul de Meteorologie a fost subiectul unui atac cibernetic”, a spus purtătorul de cuvânt, adugând că instituția nu va comenta cazuri specifice. „Guvernul ia în serios orice atac cibernetic și își revizuiește în momentul de față politica de securitate cibernetică”.

Instituția vizată nu a negat atacul și a anunțat că sistemele sale funcționează. „Sistemele biroului sunt operaționale în totalitate, iar acesta continuă să ofere acces fiabil, continuu la informații de înaltă calitate privind vremea, clima, apa și oceanele către părțile interesate”, a anunțat acesta.

În luna martie, directorul executiv al Biroului de Meteorologie, Robert Vertessy, a declarat pentru postul Radio National că agenția sa a evoluat „de la ceea ce era odată doar un serviciu de prognoză a vremii” la „o agenție de informații mai amplă privind mediul”. Instituția oferă informații privind prognoze meteorologice și climatice, avertismente de tsunami, prognoze privind mareea, privind resursele de apă și chiar vremea în spațiu.

Potrivit unei surse citat de de ABC News, acțiunile necesare remedierii efectelor atacului cibernetic s-ar putea derula timp de ani întregi și ar putea costa milioane de dolari.

Statul chinez neagă însă orice implicare în incident.”Așa cum am reierat în numeroase ocazii, Guvernul chinez se opune oricăror forme de atacuri cibernetice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying. „Am subliniat faptul că securitatea ciberbetică trebuie să se bazeze pe respect reciproc. Credem că nu este constructiv să facem acuzații nejustificate sau speculații”, a adăugat acesta.

 

Autor

Citește și