Președinții Vladimir Putin, Hu Jintao și alți patru șefi de state din Asia Centrală vor asista, vineri, la manevre militare fără precedent efectuate de cele șase țări membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), o demonstrație de forță în fața lumii occidentale, relatează AFP.
Manevrele, demarate în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei și continuate în regiunea rusă Celiabinsk din munții Ural, constituie punctul culminant al unei serii de exerciții desfășurate pe o perioadă de nouă zile și denumite "Misiune de pace 2007".
Exercițiile mobilizează 6.000 de militari din China, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan, state ale căror lideri și-au exprimat, joi, opoziția față de ceea ce califică drept hegemonia Statelor Unite, în cadrul summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, organizat în fosta republică sovietică Kîrgîzstan.
Președintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a participat la acest summit în calitate de observator, a apreciat că planurile americane de instalare a unui scut antirachetă reprezintă o "amenințare" pentru "întreaga Asie".
Organizația de Cooperare de la Shanghai, fondată în 2001 și având ca obiectiv lupta împotriva terorismului și separatsmului, este adesea percepută ca un mijloc de contracarare a influenței Statelor Unite în Asia Centrală, o regiune strategică, bogată în hidrocarburi.
Iranul vrea să treacă de la statutul de observator în cadrul OCS la cel de stat membru.
Deși Rusia a finanțat în mare parte manevrele din Ural, ele nu marchează o nouă etapă a cooperării militare între China și Rusia.
Beijingul a desfășurat 1.700 de militari și a trimis mai multe avioane militare și elicoptere în poligonul de la Cerbarkul, a precizat cotidianul oficial rus Rossiiskaia Gazeta.
Potrivit scenariului exercițiului, o forță impresionantă se va confrunta cu o mie de insurgenți care au ocupat un sat și au luat ostatici dintre persoanele care încercau să treacă o frontieră din apropiere. (Mediafax)