Potrivit unor surse judiciare, chinezii vizați de anchetă vindeau haine în Dragonul Roșu.
În total, anchetatorii fac șapte percheziții domiciliare în București și Ilfov, potrivit unui comunicat de presă al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2014, cetățeni chinezi și români, reprezentanți ai unor societăți comeciale din România și Republica Moldova, au constituit un grup infracțional organizat ce și-a desfășurat activitatea în domeniul construcțiilor și al comerțului cu haine săvârșind infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor, prin evidențierea de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive”, conform sursei citate.
Mai exact, în contabilitatea acestor societăți au fost înregistrate facturi emise de „societăți-fantomă” (care nu au funcționat niciodată la sediul declarat, nu au avut angajați sau mijloace logistice necesare susținerii unei activități comerciale), precum și documente de plată a contravalorii acestor facturi. Cea mai mare parte din sumele de bani achitate erau retrase ulterior, în numerar, din conturile bancare ale „societăților-fantomă”.
Activitatea grupului infracțional ar fi fost coordonată de către doi cetățeni de origine chineză, care au locuit pe teritoriul României și care au fost declarați indezirabili de autoritățile din România, conform DIICOT.
„Cu acestă ocazie vor fi puse în aplicare un număr de opt mandate de aducere, persoanele în cauză urmând a fi audiate la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală. Prejudiciul adus bugetului consolidat al statului prin eludarea obligațiilor fiscale aferente activității comerciale desfășurate a fost estimat la peste 22.273.314 lei (circa peste 8.000.000 de euro)”, conform procurorilor.