Chiolhanuri cu procurori și judecători organizate în baza de antrenament a Jandarmeriei! Muzica era asigurată de orchestra Internelor, iar jandarmii erau ”reprofilați” ca ospătari (RECHIZITORIU)

Chiolhanuri cu procurori și judecători organizate în baza de antrenament a Jandarmeriei! Muzica era asigurată de orchestra Internelor, iar jandarmii erau ”reprofilați” ca ospătari (RECHIZITORIU)
Sursa foto - caracter ilustrativ: Facebook
Publicat: 17/07/2020, 19:43
Actualizat: 06/04/2021, 18:58

Fostul comandant din Jandarmeria Română, trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru cămătărie și delapidare, obișnuia să organizeze ospețe la care participau șefi din cadrul Ministerului de Interne, judecători, procurori, ofițeri DIPI, dar și oameni de afaceri. În același timp, comandantul cămătar ar fi furat, de la serviciu, sute de litri de motorină și îi transformase pe unii dintre subalterni în adevărate slugi, pe care îi lua acasă și îi punea să-i facă curățenie.

Fost comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei (U.M. 0260 Bucureşti), colonelul Marian Corcodel este cercetat penal încă din 2017, când procurorii DIICOT au demarat, pe numele lui, o anchetă care privea, în special, infracțiuni de cămătărie și delapidare.

Anchetatorii aveau informații potrivit cărora colonelul Corcodel obișnuia să dea bani cu dobândă, încă de prin anul 2015, când cămătăria nu era incriminată de lege.

În același timp, ajutat și de un ofițer al Direcției de Informații și Protecție Internă, desemnat tocmai să afle și să raporteze eventualele nereguli din structurile Jandarmeriei, Corcodel se transformase, după cum l-au caracterizat chiar procurorii care au instrumentat dosarul, într-un adevărat „vătaf”.

Potrivit rechizitoriului realizat de procurorii DIICOT, Marian Corcodel ar fi pus pe picioare un adevărat grup criminal organizat în care cooptase doi subalterini, Daniel Iancu Preoteasa și Georgică Adrian Băbănău dar și pe ofițerul DIPI care ar fi trebuit să stea cu ochii pe angajații Jandarmeriei, colonelul Octavian Cristescu.

Colonelul cămătar cerea și dobânzi de 30 la sută

Conform procurorilor, la momentul constituirii grupului crimina, Corcodel devenise deja cămătar și avea nevoie de cei trei pentru ca afacerea să meargă ca pe roate. Subalternii îi erau utili, în primul rând, pentru strângerea dobânzilor, în timp ce colonelul Cristescu nu trebuia decât să-i acopere afacerile. În acest sens, deși primea o mulțime de informații legate de comandantul Bazei de Administrare şi Deservire, ofițerul DIPI nu raporta mai departe.

Majoritatea celor pe care colonelul Corcodel îi împrumuta cu bani erau chiar subalterni ai acestuia, care trebuiau să plătească dobânzi care plecau de 10 la sută, dar ajungeau, în unele cazuri, la 30 la sută. În acest sens, ofițerul întocmea inclusiv acte de împrumut, în care era trecută suma finală, după calcularea dobânzii.

Ca un adevărat cămătar, Marian Corcodel nu avea niciun pic de milă pentru rău-platnici. Este cazul unui militar care s-a mutat, între timp, la Inspectoratul General de Aviație, pe conturile căruia un executor judecătoresc i-a impus poprire pe conturi.

În ce privește activitatea de cămătar a comandantului din Jandarmerie, aceasta nu s-ar fi rezumat doar la împrumuturile acordate militarilor din subordinea lui, care se ridicau, în general, la sume de ordinul câtorva mii de euro. Uneori, comandantul lua, cu titlu de garanție, cardul de salariu al celui înprumutat, de unde în unitatea militară apăruse expresia „ai cardul la Corcodel”, au mai arătar procurorii antimafia.

Acesta a dat bani cu dobândă și unor civili, iar unele dintre contracte au ajuns la diferite parchete. Ba mai mult, unul a fost instrumentat chiar de DNA, însă, cu toate că au privit infracțiuni de cămătărie, amenințare, șantaj și chiar dare de mită, au fost clasate în totalitate.

Corcodel aducea la petreceri orchestra Jandarmeriei

De altfel, Corcodel avea relații foarte bune atât cu șefii săi, care îi treceau cu vederea toate derapajele, dar și cu procurori, judecători și șefi cu funcții înalte în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit DIICOT, Marian Corcodel organiza, fără să aibă, de fapt, vreu drept, niște chiolhanuri de pomină la Complexul de pregătire, cazare și agrement ,,Felix Țopescu” din Băneasa, supranumit și „La Cavalerie”. Aici, spun anchetatorii, veneau procurori, judecători, ofițeri MAI, iar colonelul DIPI Octavian Cristescu era nelipsit.

„Nu este întâmplător că printre invitați se găseau ofițeri superiori cu funcții de conducere în aparatul central al Ministerului Afacerilor Interne, magistrați – procurori și judecători, ofițeri de poliție cu funcții de comandă, administratori ai unor societăți comerciale, persoane din administrația publică locală, atât din municipiul București, cât și din județul Ilfov”, se arată în rechizitoriu.

Aceștia erau serviți la masă de ospătari angajați ai Jandarmeriei, iar uneori atmosfera era întreținută de orchestra unității.

Dar Marian Corcodel nu se transformase doar într-un cămătar. Procurorii care au întocmit rechizitoriul și l-au trimis în judecată au stabilit că acesta se transformase într-un adevărat „vătaf” și se Baza de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei era moșia lui, iar subalternii niște iobagi pe care îi putea folosi după bunul lui plac. Astfel, nu de puține ori, Corcodel îi ducea acasă pe unii dintre subofițeri și îi punea la curățenie.

În plus, șeful bazei este acuzat că fura și motorină de serviciu, de ordinul sutelor de litri.

Combustibilul ajungea apoi în rezervoarele unor utilaje agricole folosite de fostul comandant din Jandarmeria Română pe terenurile sale, deținute în județul Teleorman.

Anchetatorii DIICOT au început urmărirea penală pe numele lui Marian Corcodel la data 4 iulie 2017, iar după trei ani de anchetă, procurorii l-au trimis în judecată pentru cămătărie, delapidare și constituire de grup criminal organizat, alături de ceilalți trei complici, între care și fostul colonel DIPI, Octavian Cristescu.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows