Prima pagină » Știri » Chirurgul cercetat după moartea unei paciente susține că avea dreptul să facă operații estetice

Chirurgul cercetat după moartea unei paciente susține că avea dreptul să facă operații estetice

Chirurgul cercetat după moartea unei paciente susține că avea dreptul să facă operații estetice
Chirurgul estetician din Galați Călin Doboș, cercetat pentru ucidere din culpă și practicarea fără drept a profesiei după ce o pacientă a sa care făcuse o operație de liposucție a murit la 20 de zile după intervenție, a prezentat, miercuri, acte care atestă că avea dreptul să facă operații estetice.

Chirurgul estetician din Galați Călin Doboș, cercetat pentru ucidere din culpă și practicarea fără drept a profesiei după ce o pacientă a sa care făcuse o operație de liposucție a murit la 20 de zile după intervenție, a prezentat, miercuri, acte care atestă că avea dreptul să facă operații estetice.

Călin Doboș a susținut, miercuri, într-o conferință de presă, că speculațiile făcute în legătură cu dreptul său de a profesa ca medic estetician și declarațiile apărute în legătură cu cazul său nu au fost întemeiate. El a prezentat un set de diplome de absolvire și certificate de atestare profesională în baza cărora ar fi avut dreptul să facă operații estetice. Însoțit și susținut de avocați, medicul Doboș a citat din Legea 95/2006 privind reforma în sistemul medical, spunând prevederile acesteia îi asigurau dreptul de a profesa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pe de altă parte, atât Călin Doboș, cât și avocatul acestuia, Didel Bujeniță, au avansat ipoteza potrivit căreia atenția ar trebui îndreptată asupra medicilor chirurgi și a spitalului în care pacienta decedată a fost tratată după operația suferită la clinica particulară a lui Doboș.

„Din punct de vedere medico-legal, cât și din punct de vedere al medicului chirurg care a intervenit prima dată în cadrul spitalului județean asupra pacientei care a decedat nimeni nu a constatat o perforație a peritoneului. Este foarte importantă această informație pe care nu o putem dezvolta mai mult pentru că ea trebuie să fie lămurită de către organele de urmărire penală”, a declarat avocatul lui Doboș, făcând referire la faptul că pe certificatul de deces al pacientei este menționată o perforare a intestinului subțire. Același avocat a vorbit și de faptul că decesul putea fi provocat de o infecție intraspitalicească gravă (acinetobacter) care provocase moartea altor două persoane la spitalul din Galați.

„Am încercat să aflăm ce s-a făcut în fiecare zi (n.r. – de la internarea în Spitalul de Urgență Galați) față de această pacientă. Am constatat că, se pare, s-ar fi intervenit în mod greșit de către medicul care a preluat-o. O să lămurească urmărirea penală acest lucru. Ce este cel mai important este că pacienta care a decedat a suferit multiple intervenții chirurgicale executate de același medic chirurg în Spitalul Județean, iar aceste lucruri s-au suprapus cu o infecțcie spitalicească. Această infecție a fost constatată în formă generică de către spital, a fost inserată în raportul de constatare medico-legală și se pare că a fost contractată în secția ATI. Este singura secție în care pacienta a fost adusă după intervențiile chirurgicale”, a declarat avocatul esteticianului, Didel Bujenita, precizând că a cerut extinderea cercetărilor față de toate persoanele care au avut legătură cu tratarea, cu actul medical la pacienta respectivă, implicând aici și spitalul din Galați.

Întrebat dacă pune faptul că femeia a ajuns la spital după operația de liposucție pe seama unei întâmplări, Călin Doboș a susținut că pacienta i-a ascuns trecutul său medical.

„Eu o pun pe seama altei cauze: neinformarea mea în legătură cu antecedentele ei. Atunci aș fi presupus că are și alte probleme și nu aș mai fi operat-o. Elementul pe care medicii se bazează este anamneza, în care cauți antecedentele medicale, în care pacientul trebuie să declare, este o declarație pe propria răspundere. Ea nu a declarat aceste antecedente”, a spsu Doboș.

Medicul a mai declarat pacienta „a plecat din clinica în care a fost operată pe propriile picioare, iar la trei zile de la operație era evident mai bine”.

Reprezentanții Spitalului Județean Galați au declarat că nu pot face declarații pe marginea acestui subiect, în condițiile în care instituția spitalicească este implicată în acest dosar.

Irina Ciuraru, de 37 de ani, din Brăila, a suferit în luna februarie a acestui an o operație estetică de liposucție la clinica privată Hyperion din Galați, iar la trei zile după operație starea de sănătate a ei s-a înrăutățit, femeia intrând în comă ca urmare a unei infecții generalizate, diagnosticul pus de medicii gălățeni fiind insufiuciență multiplă de organ.

La aproape trei săptămâni de la operația de liposucție, medicii Secției de Terapie Intensivă a spitalului gălățean au declarat decesul pacientei.

După efectuarea necropsiei, medicii legiști au ajuns la concluzia că moartea pacientei ar fi fost provocată de un „șoc toxico-septic, perforație eneterică post lipo-absorbție abdominală (n.r. – intestinul subțire a fost perforat), bronhopneumonie și peritonită generalizată”.

Rudele pacientei decedate susțin că operația făcută la clinica de chirurgie estetică ar fi trebuit să fie una fără complicații, dar că medicul Călin Doboș, care a operat-o, s-ar fi grăbit pentru că avea mai mulți pacienți.

În acest caz, procurorii Parchetului Judecătoriei Galați au început urmărirea penală împotriva medicului gălățean Călin Doboș, pentru ucidere din culpă și exercitarea fără drept a unei profesii, medicul având interdicția de a părăsi localitatea.

Colegiul Medicilor din Galați și Comisia de malpraxis din cadrul Direcției de Sănătate Publică Galați au declanșat, la rândul lor, anchete în acest caz.

Clinica privată Hyperion din Galați este închisă de la declanșarea scandalului, poarta curții fiind încuiată cu lacăt.