Potrivit documentului elaborat de Ministerul Justiției, un cetățean sau apatrid va deveni cetățean al Republicii Moldova în schimbul unei contribuții nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau în schimbul unui împrumut acordat statului.
„Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 mii de euro”, se afirmă în proiect.
Domeniile de dezvoltare strategică ale Republicii Moldova sunt dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile, în valoare de 100.000 de euro; dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, în valoare de cel puțin 250.000 de euro.
Inițiativa a fost criticată dur de societatea civilă. Potrivit experților Transparency International – Moldova, mecanismul desenat, ce urmează a fi trecut prin Guvern, „ar putea legaliza interesele clare de oficializare a unor fluxuri financiare de origine dubioasă, implicând instituțiile statului și cetățenii Republicii Moldova în noi scheme de cămătărie prin intermediul emiterii de instrumente de datorie publică internă”.
Anterior, postul radio Deutsche Welle a relatat că președintele moldovean Igor Dodon a vorbit cu mult timp în urmă, la o întâlnire la Moscova, cu un grup de potențiali investitori ruși despre avantajele descrise abia acum în proiectul pregătit pentru Guvern de către Ministerul Justiției. El încerca să-i convingă pe potențialii investitori ruși să dobândească cetățenia moldovenească prin investiție „deoarece, cu pașaportul moldovenesc, poți merge fără vize în Europa”.