CIA și Vaticanul, printre marile organizații care au modificat informații pe Wikipedia

Publicat: 15 02. 2012, 10:11
Actualizat: 14 03. 2012, 12:56

Un instrument online dezvoltat de cercetătorii americani pentru identificarea organizațiilor care editează pagini pentru enciclopedia Wikipedia a scos la iveală faptul că serviciile secrete americane (CIA) și Vaticanul sunt implicate în modificarea unor informații de pe acest site, informează BBC.

Pe profilul președintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad, instrumentul a indicat că un angajat al CIA a adăugat o exclamație, "Wahhhhhh!", înainte de secțiunea în care erau prezentate planurile liderului pe perioada mandatului său.

WikiScanner a detectat și modificări mai inofensive pe paginile unor personalități precum fostul șef al CIA, Porter Goss, sau prezentatoarea de televiziune Oprah Winfrey.

Un purtător de cuvânt din partea CIA a declarat pentru BBC: "Nu pot confirma faptul că această editare citată de dumneavoastră provine de la unul dintre calculatoarele agenției". "Aș dori, totuși, să subliniez un lucru mult mai important, de care nimeni nu ar trebui să se îndoiască și pe care nimeni nu ar trebui să îl uite: CIA are misiunea vitală de a proteja Statele Unite, iar agenția se concentrează asupra acestui obiectiv", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Instrumentul a mai indicat că s-au făcut modificări de pe un computer de la sediul Partidului Democrat american pe pagina moderatorului de televiziune Rush Limbaugh, care are orientare de dreapta. Moderatorul de televiziune a fost catalogat pe pagina sa de pe Wikipedia drept "idiot", "rasist" și "bigot", în timp ce despre publicul său s-a scris că "majoritatea sunt retarzi cu acte". Un purtător de cuvânt a negat faptul că aceste modificări s-au făcut de pe un computer de la sediul Partidului Democrat.

Scanner a mai indicat că de pe unul dintre computerele Vaticanului s-au făcut modificări pentru eliminarea unor informații de pe pagina de prezentare a liderului partidului republican irlandez, Sinn Fein, Gerry Adams. Editarea a eliminat linkurile la câteva publicații în care se scria că amprentele lui Adams au fost găsite într-o mașină utilizată într-un dublu asasinat, în 1971.

Instrumentul a fost dezvoltat de Virgil Griffith, de la Institutul de tehnologie din California. Instrumentul nu poate identifica indivizii care editează articole ci numai organizații, a indicat Griffith. "Din punct de vedere tehnic nu putem ști dacă modificarea a fost făcută de un angajat dintr-o companie, dar știm că editarea a fost făcută de cineva care are acces la rețeaua lor de calculatoare", a adăugat acesta. (Mediafax)