Cifre alarmante: O persoană se sinucide la fiecare 40 de secunde la nivel mondial. România, sub media globală
Potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății dat publicității luni, înaintea Zilei Mondiale de prevenire a sinuciderilor, marcată pe 10 septembrie, la nivel european, rata sinuciderilor este de 12,9 la 100.000 de locuitori.
În România, în 2016, s-au înregistrat 2.059 de sinucideri, cu o medie de 8 astfel de decese la 100.000 de locuitori. Rata este de 2,4 în rândul femeilor și de 13,9 în cel al bărbaților.
Între anii 2010 și 2016, rata mondială a sinuciderilor a scăzut cu 9,8%. În regiunea Pacificului occidental rata a scăzut chiar cu 19,6%, în timp ce în Asia de sud-est s-a înregistrat o reducere de 4,2%.
Regiunea americană – unde accesul la armele de foc este un factor important, potrivit OMS – este singura unde s-a înregistrat o creștere, de 6%.
În România, în perioada analizată, s-au înregistrat 8
Scăderea ratei mondiale este explicată parțial de faptul că un mare număr de țări dispun de strategii de prevenție.
„În ciuda progreselor realizate, încă se înregistrează o sinucidere la fiecare 40 de secunde”, aceeași frecvență detectată în 2014, spune directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un comunicat.
Cea mai mare parte a sinuciderilor sunt înregistrate în țările cu venituri mici și medii, dar, raportat la 100.000 de locuitori, rata este mai ridicată în țările dezvoltate, de 11,5 decese de acest tip.
În Africa, Europa și Asia de sud-est, a fost înregistrată o medie de 10,5 sinucideri la 100.000 de locuitori, iar, în regiunea mediteraneană orientală, rata este mai scăzută.
Guyana, fostă colonie britanică situată între Venezuela și Republica Suriname, este țara unde se înregistrează rata cea mai mare de sinucideri, 30,2 la 100.000 de locuitori, cu o cifră ridicată de decese în urma ingestiei de pesticide.
În top urmează Rusia, unde excesul de alcool este responsabil pentru nivelul ridicat de sinucideri. Printre țările cu o rată ridicată se mai numără Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India și Japonia.
La nivel mondial, rata sinuciderilor în rândul femeilor este mai mică decât cea în rândul bărbaților, cu diferențele cele mai mari înregistrate în țările dezvoltate.
Cele mai comune metode de sinucidere sunt prin spânzurare, ingestie de pesticide și cu arme de foc.
Potrivit OMS, diminuarea accesului la pesticide ar putea reduce rata acestui tip de decese, așa cum au demonstrat-o inițiative din Sri Lanka (-70%, între anii 1995 – 2015) și Coreea de Sud.
La nivel mondial, puțin peste jumătate dintre sinucideri au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta sub 45 de ani.
În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, sinuciderile sunt a doua cauză de deces după traumatismele provocate de accidente rutiere.
OMS va demara pe 10 septembrie, în colaborare cu partenerii, o campanie de prevenire a sinuciderilor, care se va încheia pe 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale.
Mai multe informații se găsesc AICI!