Prima pagină » Știri » CIFRE ȘOC. Românii au plătit aproape 100 de milioane de lei din amenzile date pe durata stării de urgență

CIFRE ȘOC. Românii au plătit aproape 100 de milioane de lei din amenzile date pe durata stării de urgență

CIFRE ȘOC. Românii au plătit aproape 100 de milioane de lei din amenzile date pe durata stării de urgență

Peste 600 de milioane de lei este ultima cifră oficială înaintată de autorități cu privire la valoarea amenzilor care au fost percepute pentru nerespectarea măsurilor instituite prin reglementarea stării de urgență. Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a dezvăluit Digi 24 câte dintre aceste amenzi au fost și plătite.

„Mai puțin de 100 de milioane de lei”, a spus Florin Cîțu, la Digi24, despre amenzile care au început să fie date odată cu instituirea stării de urgență, pentru nerespectarea măsurilor pentru evitarea răspândirii coronavirusului.

„Sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate și deciziile sunt favorabile cetățenilor, bineînțeles că va trebui să returnăm acești bani”, a completat ministrul Finanțelor.

Florin Cîțu: În ce privește amnistierea amenzilor date pe durata stării de urgență, vomdiscuta cu premierul

În ceea ce privește o discuție mai veche legată de amnistierea acestor amenzi, după ce Curtea Constituțională a României le-a declarat neconstituționale, Florin Cîțu a spus că „este o decizie pe care trebuie să o discutăm cu premierul și vom vedea”.

„La acest moment nu am participat la o discuție care să aibă acest subiect, amnistia fiscală pentru acest amenzi și la Ministerul Finanțelor nu discutăm de așa ceva în acest moment”, a adăugat ministrul.

Cum se returnează sumele din amenzi pentru cetățenii care câștigă în instanță

Cîțu a explicat că în cazul persoanelor care contestă amenzile și câștigă în instanță „de obicei se fac compensări” din impozite și taxe, dar „sunt și cazuri când primesc banii, depinde care este situația personală a fiecărei persoane”.

Anterior, ministrul Finanțelor a declarat la B1 TV că „rolul acestor amenzi nu a fost acela de a aduce bani la buget. Niciodată! Rolul acelor amenzi a fost acela de a-i face pe oameni să respecte legea, să respecte starea de urgenţă. Mulţi oameni nu vor să accepte şi chiar cu preţul sănătăţii lor să respecte legislaţia în vigoare. Era un mod de a-i face pe oameni să stea acasă, să fie sănătoşi şi să nu răspândească virusul în societate. Acesta a fost rolul acestor amenzi”, a explicat Cîțu.

Mai mult, ministrul de Finanțe spune că „oricum nu au fost plătite foarte multe” dintre amenzi. Potrivit acestuia, sumele aferente amenzilor aplicate nu au fost prinse în buget: „În acest moment, bugetul este construit pe legislaţia în vigoare”.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și