Cifrele care i-au speriat pe polițiștii de la Rutieră: Și asta numai în București
În municipiul București s-au produs, de la începutul anului și până în prezent 433 de accidente rutiere grave, în urma cărora și-au pierdut viața 63 de persoane. Numărul persoanelor decedate sau care au fost rănite în urma accidentelor rutiere este însă în scădere, potrivit comisarului șef din Brigada Rutieră, Ovidiu Munteanu.
„În municipiul București, de la începutul anului și până acum s-au produs 433 de accidente rutiere grave, au fost 63 de persoane decedate, 70 de persoane rănite ușor și 397 de persoane rănite grav. Suntem în scădere la absolut toate capitolele, la răniți grav chiar cu 35 la sută. (…) Prin respectarea normelor elementare de circulație putem să nu devenim victime, putem să prevenim accidentele rutiere.(…) Trebuie să nu uităm că în fiecare zi, ori de câte ori ne deplasăm pe drumurile publice, să avem grijă să nu devenim victime, să respectăm normele rutiere și mai ales să ținem cont că acasă ne așteaptă cineva drag. Suntem în perioada sărbătorilor de iarnă și este bine să petrecem împreună cu familiile, este bine să fim alături de cei dragi, nu prin spitale”, a declarat Ovidiu Munteanu.
Principalele cauze ale accidentelor rutiere în România sunt traversarea neregulamentară, neacordarea de prioritate, atât pietonilor cât și vehiculelor și viteza neadaptată la condițiile meteo-rutiere.
Totodată, principalii factori care favorizează accidentele rutiere grave sunt conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, nepurtarea centurii de siguranță, oboseala la volan și folosirea telefonului mobil fără a avea dispozitive hands-free.
Brigada Rutieră București și Societatea Studenților din Medicină București au organizat, duminică, o acțiune preventivă pentru a marca Ziua Mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere. Polițiștii au discutat cu șoferii aflați în trafic pentru a îi responsabiliza și a îi face să înțeleagă că în momentul în care se află pe drumul public sunt participanți la trafic și se pot expune oricând unui eveniment rutier dacă nu respectă normele de circulație, în timp ce studenții Facultății de Medicină au distribuit materiale informative participanților la trafic, fiind deghizați în victime ale accidentelor rutiere.
În România mor anual 2.100 de persoane în accidente rutiere.