Cinci membri ai CNA către Ponta: Unii membri ai CNA au sprijinit, prin sancțiuni mici, propaganda OTV

Publicat: 13 12. 2012, 22:29
Actualizat: 28 03. 2019, 14:19

Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă și Valentin Jucan spun, într-o scrisoare adresată lui Victor Ponta, că excesele OTV în privința încălcării legislației audiovizuale sunt consecința modului șovăielnic în care membrii CNA propuși de PSD, PNL, PRM au acționat față de acest post.

Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă și Valentin Jucan, 5 dintre cei 11 membri ai Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), au transmis joi, agenției MEDIAFAX, o scrisoare deschisă adresată deputatului Victor Ponta.

Aceștia au transmis scrisoarea deschisă după ce au refuzat să discute, în ședința de joi a CNA, cazul OTV, post care a continuat campania electorală și duminică, în ziua votării. În acest context, Narcisa Iorga a spus că acest caz este analizat de CNA la „presiunea politică” a premierului Victor Ponta

În scrisoarea deschisă, cei cinci membri ai CNA fac referire la o declarație pe care Victor Ponta a făcut-o luni, respectiv: „În mod sigur, o să solicit, nu ca prim-ministru, ci ca deputat, CNA să aplice legea pentru toată lumea. Încălcarea flagrantă, încălcarea tuturor regulilor de către o singură televiziune, în condițiile în care toate celelalte au respectat sau sunt sancționate, denotă un regim juridic discreționar, în care unii sunt mai egali decât alții și în care legea se aplică doar la unii, și nu la ceilalți”.

„Vă precizăm că noi, ca membri ai CNA, încercăm pe cât posibil tocmai să nu ne raportăm în mod discreționar față de niciun radiodifuzor și să aplicăm în mod corect și imparțial sancțiunile prevăzute de lege în cazul în care aceasta este încălcată în funcție de gravitatea faptelor. În acest spirit, astăzi am refuzat să luăm parte la ședința de analizare a modului în care a fost reflectată ziua votului de către principalele posturi centrale de televiziune, întrucât, la data de 9 decembrie, președintele CNA a respins propunerea noastră de evaluare în direct a emisiunilor ce se aflau în desfășurare pe toate posturile respective. Președintele CNA a susținut că trebuie să fie analizate doar OTV și conținutul a două reclamații înregistrate la CNA”, spun cei cinci membri ai CNA în scrisoarea deschisă adresată lui Ponta.

Potrivit celor cinci membri, ședința Consiliului de duminică, 9 decembrie, „nu fusese convocată în mod legal”. „De altfel, niciodată în ultimii cinci ani, președintele CNA nu a convocat Consiliul în zilele în care au avut loc alegeri sau referendumuri, în ciuda solicitărilor insistente în acest sens făcute de noi. De fiecare dată, președintele CNA a invocat faptul că nu este corect să fie aplicate sancțiuni doar ca urmare a vizionării în direct a unor emisiuni, fără existența unor rapoarte scrise de monitorizare. Dincolo de prezența constantă a subsemnaților, care s-au reunit la sediul CNA în fiecare dintre zilele în care au avut loc scrutinuri (alegeri locale, parlamentare, euro-parlamentare, prezidențiale și referndumuri), de această dată, președintele CNA a reușit să convingă alți doi membri să vină la sediu. Menționăm că nu exista niciun raport de monitorizare în legătură cu derapajele de la lege sesizate de USL la OTV și emisiunile la care se refereau celelalte două reclamații. Precizăm totodată că CNA nu s-a reunit în ședință publică nici marți, 11 decembrie, zi consacrată reunirii în plen, deși duminică președintele reclama urgența sancționării OTV”, se spune în scrisoarea semnată de cei cinci membri ai CNA.

Potrivit acestora, la ședința de joi a CNA, dincolo de „cazul OTV”, „nu au fost prezentate rapoarte de monitorizare complete în legătură cu derapajele înregistrate în zilele de 8 și 9 decembrie la alte posturi de televiziune, îndeosebi la cele de știri”.

„În opinia noastră, care este în convergență cu a Domniei voastre, corect și legal ar fi fost ca CNA să analizeze cu aceeași exigență toate încălcările normelor privind reflectarea campaniei electorale, indiferent de radiodifuzor și de persoanele candidaților. În plus, în ultimele zile, au existat declarații ale unor lideri politici cu privire la modul în care trebuie să acționeze Consiliul Național al Audiovizualului în privința OTV, în timp ce altele erau declarate de către aceiași lideri politici victime ale CNA. Mai mult, șeful de campanie al USL a adresat mulțumiri directe postului Antena 3 pentru modul în care a ajutat alianța politică pe care o reprezintă. În acest context, considerăm că se exercită presiuni politice cu privire la activitatea Consiliului Național al Audiovizualului, ceea ce aduce prejudicii statutului CNA de autoritate publică autonomă și imparțială”, spun cei cinci membri ai CNA.

„Mai mult, într-o emisiune de televiziune, ați făcut trimitere directă la persoana unui membru al CNA (Narcisa Iorga) acuzând protecția pe care CNA o acordă OTV, în detrimentul altor posturi de televiziune. Precizăm faptul că pentru încălcarea normelor legale privind reflectarea campaniei electorale, OTV a fost sancționat pe durata campaniei electorale recent încheiate, succesiv, cu amenzi contravenționale în cuantum de 20.000 și 30.000 de lei, în timp ce alți radiodifuzori, inclusiv posturile de știri la care s-au constatat abateri repetate, au fost doar somate de către CNA. Pentru o cât mai corectă informare, ținem să arătăm și modul în care membrii CNA s-au raportat prin vot la încălcările constatate la OTV în perioada 2010 – 2012, având în vedere că, potrivit legii, orice sancțiune este stabilită cu un minimum de șase voturi”, spun cei cinci membri ai CNA, menționând că datele acestea sunt publice, la adresa www.cna.ro.

Totodată, cei cinci membri ai CNA precizează că „situația voturilor membrilor CNA față de abaterile constatate la OTV, numai în ce privește publicitatea politică în afara campaniei electorale, arată că în perioada 2010 – când au debutat derapajele referitoare la publicitatea politică și în 2011 – când aceste derapaje au escaladat, membrii CNA care au votat de cele mai multe ori pentru sancțiunile cele mai mici sunt tocmai aceia propuși în CNA de PSD, PNL și PRM”.

„Considerăm că voturile acestor membri ai CNA au încurajat, în fapt, excesele OTV în privința încălcării legislației audiovizuale, sprijinind astfel propaganda politică evidentă promovată de acest post. Gravele derapaje de la lege ale OTV înregistrate în această campanie electorală și în ziua scrutinului sunt și consecința modului șovăielnic în care unii membri CNA au acționat în legătură cu acest post de televiziune”, se mai spune în scrisoarea deschisă semnată de Ioan Onisei, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Mircea Deacă și Valentin Jucan.

Consiliul Național al Audiovizualului ar fi trebuit să analizeze, joi, la punctul al treilea de pe ordinea de zi, rapoarte ale Direcției Monitorizare din CNA cu privire la emisiunile difuzate la posturile de televiziune și radio centrale în campania pentru alegerile parlamentare, în perioada 3 – 9 decembrie, și reclamații privind emisiunile din campanie.

La momentul începerii discuției respectivului punct, la ședința CNA nu participa Gelu Trandafir, unul dintre membrii Consiliului, care a fost însă prezent la prima parte a ședinței de joi.

Totodată, Valentin Jucan a spus că nu vede de ce membrii CNA ar mai analiza acum rapoarte care nu au fost analizate săptămâna trecută în ședințele Consiliului. „Vom constata că doar OTV a încălcat legislația”, a spus revoltat Jucan.

În schimb, Cristina Trepcea, un alt membru al CNA, a spus că OTV a continuat campania electorală și duminică, în ziua votării, până la închiderea urnelor, fiind încălcată grav legislația audiovizualului.

„Ce a făcut OTV nu se compară cu ce au făcut celelalte televiziuni niciodată. Cei de la OTV au arătat că, pentru ei, Legea audiovizualului nu există. Nu avem cum să comparăm ceea ce se întâmplă la OTV – ceea ce s-a întâmplat duminica asta îi singularizează dincolo de orice fel de comparație – cu ceea ce se face la celelalte televiziuni”, a spus Cristina Trepcea.

Acționarul principal al postului OTV este Dan Diaconescu, care a fost și candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu. Diaconescu l-a avut drept contracandidat pe Victor Ponta.

Totuși, Narcisa Iorga a susținut că preocuparea CNA față de OTV este „una în niște conjuncturi nu tocmai corecte”. „Vreme de doi ani de zile, între 2010 și 2012, OTV a făcut publicitate politică în afara campaniei și a primit sancțiuni minore. Am permis publicitate politică deșănțată, am încercat să luăm măsuri doar în 2012, când anumite forțe politice au început să fie deranjate. Câtă vreme premierul României vine și trage de urechi CNA că nu sancționează OTV, mi se pare că e o presiune politică evidentă. Eu o să refuz să discut cazul OTV”, a spus Narcisa Iorga.

Ea a propus ca, în cazul în care restul membrilor CNA vor dori să fie discutat cazul OTV, să analizeze și „câte ore de publicitate politică, mascată sau nemascată”, s-a făcut la alte posturi private naționale de televiziune. Iorga a mai spus și că, luni seară, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea la Antena 3, șeful de campanie al USL (Liviu Dragnea, n.r.) a transmis „mulțumiri pentru felul în care Antena 3 a ajutat USL să ajungă la putere”.

În schimb, Răsvan Popescu a spus că CNA trebuie să își facă datoria și să analizeze ultimele zile de campanie, „indiferent de cine ce spune”. „OTV este un caz singular, în care s-a făcut campanie până la închiderea urnelor”, a spus Popescu.

El i-a reproșat Narcisei Iorga și faptul că nici duminică, în ziua votului, CNA nu a putut să ia vreo decizie în cazul OTV, întrucât Iorga „a spart” cvorumul Consiliului. „Eu am încercat să convoc o ședință duminică, iar, când am reușit să aduc opt colegi, ați plecat”, a spus Popescu.

„O dată în plus plecați ca să nu sancționăm un post care a făcut campanie până în ultima clipă”, i-a spus, în schimb, Răsvan Popescu, fapt care a făcut-o pe Iorga să-i răspundă: „Dumneavoastră ați spus întotdeauna că nu se pot lua decizii în ziua votului (…) Duminică au venit la CNA colegi care nu au mai venit niciodată în ziua votului”. De asemenea, ea i-a reproșat lui Popescu că întotdeauna acesta a votat pentru „sancțiunea cea mai mică” la OTV.

Răsvan Popescu a respins însă această afirmație, spunându-i Narcisei Iorga că a votat „pentru înjumătățirea licenței la OTV”, una dintre cele mai grave sancțiuni care poate fi aplicată unei televiziuni, potrivit legislației audiovizualului.

Ulterior, Narcisa Iorga a părăsit sala de ședințe a CNA. Imediat după ce Narcisa Iorga a părăsit sala de ședințe, și Valentin Jucan a plecat din ședința CNA. Acest fapt l-a făcut pe Răsvan Popescu, președintele CNA, să spună că aceștia încearcă „să paralizeze orice discuție” despre OTV.

Pe de altă parte, deși a rămas în sala de ședințe, Ioan Onisei, vicepreședinte al CNA, a cerut amânarea discutării cazului OTV până când Consiliul va putea să monitorizeze toate încălcările de la toate televiziunile din ultima parte a campaniei electorale. În schimb, Răsvan Popescu i-a răspuns: „Avem tot ce ne trebuie”. El a precizat, totodată, că Departamentul de Monitorizare a făcut rapoarte cu privire la modul în care a fost reflectată ultima parte a campaniei la toate televiziunile și radiourile centrale, nu doar la OTV.

Ulterior, și Mircea Deacă a părăsit sala de ședințe a CNA, spunând doar: „Va fi boicot”.

După plecarea lui Deacă, ședința CNA nu a mai putut continua, întrucât nu a mai existat cvorumul necesar. Ședințele CNA se pot desfășura numai în prezența a minimum opt membri ai Consiliului. Însă la ședința CNA de joi au rămas doar Lorand Turos, Ioan Onisei, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Constantin Duțu și Mihai Mălaimare.

„Se face tot efortul pentru a se bloca orice sancțiune la OTV. Important este obiectivul strategic de paralizare a ședințelor Consiliului”, a subliniat Răsvan Popescu.

După suspendarea ședinței CNA, Răsvan Popescu a declarat pentru presă: „După ce s-a încercat și s-a reușit paralizarea unor măsuri chiar în ziua votului, când OTV făcea campanie în mod deschis până la închiderea urnelor – și s-a reușit prin retragerea domnei Iorga -, astăzi ne confruntăm cu o situație similară prin retragerea domnului Deacă și doamnei Iorga, astfel încât suntem în situația în care nu s-a luat nicio măsură. S-au constatat o serie de derapaje la o serie de posturi, s-a constatat încălcarea flagrantă a legii de către OTV, în sensul de a face campanie în toată ziua votului, și colegii consideră că e mai bine să paralizeze lucrările Consiliului decât să ia o măsură”.