Cinci persoane, între care doi consilieri APIA, trimise în judecată pentru înșelăciune cu fonduri UE

Publicat: 02 12. 2014, 18:03

Potrivit DNA, Adrian și Claudiu Iacobescu, împreună cu Răzvan Alexandru Ionescu, consilier superior la APIA Constanța, au constituit în cursul anului 2012 un grup infracțional organizat, cu scopul de a obține subvenții de la bugetul Uniunii Europene și de la bugetul național, cuvenite pentru unele suprafețe de teren.

La această grupare au aderat ulterior și Valentin Mihai, funcționar public la APIA – Centrul Local Hârșova, și secretarul Primăriei comunei Ciobanu, Marian Vrânceanu.

Gruparea era condusă de Ionescu, acesta deținând, în virtutea funcției sale, informațiile privind suprafețele de teren pentru care se puteau solicita subvenții, în sensul că nu fuseseră introduse la plată.

Astfel, cei doi Iacobescu întocmeau în fals adeverințe din care rezulta că anumite persoane, racolate special pentru aceste fapte, exploatau teren în județul Constanța, iar apoi formulau cereri unice de plată și retrăgeau sumele de bani plătite în contul acestora. În realitate, presupușii fermieri erau persoane fără adăpost, provenite din centrele de plasament, racolate și folosite numai pentru a obține ilegal fonduri pe baza documentelor falsificate ce atestau că aceștia dețineau și lucrau terenuri agricole.

Cererile unice pe suprafață erau întocmite de consilierul APIA Răzvan Ionescu, cel care apoi le-a înregistrat la instituția unde lucra și a atestat că aceste documente corespund realității. De asemenea, Răzvan Ionescu afla datele când în conturile falșilor fermieri erau virate subvențiile de la bugetul de stat și comunica aceste aspecte inculpaților Adrian și Claudiu Iacobescu, pentru ca aceștia să poată retrage în numerar sumele respective. Mai mult, acesta avea sarcina de a împiedica descoperirea activității infracționale, prin folosirea unor adeverințe care să prevină efectuarea unor controale în teren ori prin completarea, în funcție de necesități unor formulare de modificare sau de retragere a suprafețelor ori de transfer a exploatației.

„Toată această schemă elaborată a fost de natură să asigure succesul operațiunii frauduloase, păgubitoare pentru bugetul general al Uniunii Europene, dar și pentru bugetul de stat, dar și să diminueze descoperirea ei și tragerea la răspundere penală a autorilor”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat, în cursul urmăririi penale, că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.211.048,18 lei (713.566,26 euro). Din acest motiv, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce le aparțin lui Răzvan Ionescu și celor doi Iacobescu.

Răzvan Ionescu, Valentin Mihai și Marian Vrânceanu au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, în timp ce față de Claudiu și Adrian Iacobescu, judecătorii Tribunalului Constanța au dispus, la solicitarea procurorilor, măsura arestării preventive în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile de la data punerii în executare a mandatelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.