Cinci refugiați sirieni din România s-au angajat la o shaormerie. „Ne place aici. O să cerem cetățenie”

Publicat: 08 02. 2017, 16:46
Actualizat: 06 06. 2018, 05:16

Omul de afaceri Eiad Molhem, sirian de origine, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a încercat, prin acest gest, și să ofere o șansă unor conaționali care au fugit din Siria din cauza războiului.

„Ideea a pornit de la faptul că forța de muncă este destul de slabă în Cluj-Napoca în acest domeniu unde nu se cere prea multă pregătire. Am apelat la firme de recrutare de personal și am avut angajați care stăteau puțin, astfel că ne-am decis să aducem refugiați sirieni de la Centrul din Șomcuta Mare. Cu această ocazie ne-am gândit să le și oferim ajutor unor conaționali ai noștri, un loc de muncă și o șansă de integrare în România. Am mers, am discutat cu ei și am selectat 5 tineri, care au și venit anul trecut, le-am căutat chirie și i-am angajat în cadrul lanțului nostru de shaormerii. Sunt harnici, se înțeleg bine cu colegii lor, i-am pus în ture cu români ca să învețe limba română și să se adapteze mai ușor și mai repede. Servesc deja, lucrează și la casa de marcat, vorbesc românește cu clienții, dar vor face și cursuri de limbă română, pentru a se perfecționa”, a spus Molhem.

Potrivit acestuia, în perioada următoare vrea să mai aducă încă 2 sau 3 refugiați sirieni.

Unul dintre refugiați, Mahmoud Kerdi, are 23 de ani și este din orașul Latakia. Acasă era student în ultimul an la Facultatea de Management și, în paralel, lucra ca și antrenor personal la o sală de fitness.

„Am fugit anul trecut din cauza războiului și pentru faptul că urma să fiu recrutat în armată. Mi-am lăsat familia în Siria. Am ajuns în Turcia, iar de acolo, pe mare, în Grecia, unde am rămas blocat. Am fost înscris într-un program al ONU, am optat pentru mai multe țări europene, printre care și România, și am fost repartizat, ca refugiat, în România. Nu știam prea multe despre România, dar mă bucur că am ajuns aici. Îmi place țara, îmi place Clujul, îmi plac oamenii că nu sunt naționaliști, nu are nimeni treabă cu mine”, a spus tânărul sirian.

Acesta a precizat că la serviciu vorbește în limba română cu colegii și clienții, preia comenzile, se descurcă.

„Vreau să rămân în România. Dorul de casă, de familie, e mare, dar vorbesc la telefon cu ei”, a mai spus Mahmoud Kerdi.

Un alt refugiat, Naef Alqari, este de loc din Damasc și are 25 de ani, el urmând, anterior, cursurile Facultății de Istorie, iar în paralel lucra într-un magazin de haine.

„Am fost în același grup de refugiați cu Mahmoud, am ajuns împreună la Cluj. Și eu mă gândesc să rămân aici, pentru că îmi place. Ne-am făcut prieteni, mai ieșim cu colegii la localuri unde se fumează narghilea, învățăm românește de la ei”, a subliniat Alqari.

Ambii refugiați sirieni se gândesc să aplice pentru obținerea cetățeniei române în momentul în care vor avea acest drept.

Maria, una dintre colegele de serviciu ale lui Mahmoud și Naef, a declarat că se înțelege foarte bine cu cei doi, considerându-i „colegi de treabă”.

„Sunt harnici, mă înțeleg cu ei doar în limba română, se descurcă la tejghea, servesc, râdem, glumim, eu îi învăț românește, ei mă învață arabă”, a spus și Maria..

Eiad Molhem este un cunoscut om de afaceri din Cluj-Napoca, acesta venind din Siria în 1995 și a dezvoltat afaceri în domeniul depozitelor en gros, alimentației publice și imobiliare.