Cinci românce își cresc copiii în închisori din state europene

Cinci românce își cresc copiii în închisori din state europene
Publicat: 29/03/2015, 13:57
Actualizat: 05/08/2015, 16:13

Numeroase țări europene, precum Elveția, Belgia, Turcia, Suedia, Spania, Franța, Danemarca, Grecia și Italia, au prevederi legale care reglementează situația femeilor aflate în închisoare, cărora li se poate acorda dreptul, în baza unor condiții specifice, de a-și aduce copiii în centrele de detenție.

„În prezent, la nivelul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare menționate, există în atenție cinci cazuri ale unor femei de cetățenie română aflate în această situație, respectiv unul în Elveția, unul în Franța, unul în Portugalia și două în Spania”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit MAE, reprezentanții misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare fac vizite periodice la penitenciare și acordă asistență consulară, la cerere, fiecărui cetățean român aflat în detenție, care își exprimă dorința de a dialoga cu consulul. Totodată, consulii români participă constant la întrevederi cu reprezentanții penitenciarelor, cu scopul de a obține informații actualizate asupra situației cetățenilor români aflați în centrele de detenție.

În România, femeile pot sta cu copiii lor în penitenciar doar până când aceștia împlinesc vârsta de un an, astfel de regim fiind doar la Penitenciarul de Femei Târgșor. În prezent, însă, nicio femeie nu se află în închisoare alături de copilul său, deoarece instanțele au admis cererile lor de întrerupere a pedepsei.

Conform unui răspuns transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), la solicitarea MEDIAFAX, privind drepturile mamelor care execută pedepse cu închisoarea și ale femeilor gravide aflate în penitenciar, atunci când o femeie privată de libertate naște, administrația penitenciarului ia măsuri ca, în mod excepțional, aceasta să își poată îngriji copilul până la vârsta de un an, iar în această perioadă copilul este cazat alături de mama sa. În România, condițiile necesare pentru asigurarea acestui drept sunt oferite mamelor doar la Penitenciarul de Femei Târgșor.

La împlinirea vârstei de un an sau anterior, copilul poate fi dat în îngrijire, cu acordul mamei, familiei sau persoanei indicate de aceasta. În cazul în care copilul nu poate fi dat în îngrijire familiei sau persoanei indicate de mamă, acesta este încredințat, potrivit legii, unei instituții specializate, fiind informate, în acest sens, autoritățile pentru protecția copilului. După împlinirea vârstei de un an, copilul, care nu mai poate rămâne alături de mama sa, o poate vizita pe aceasta în penitenciar, însoțit de persoane adulte, în limita numărului lunar de vizite la care au dreptul persoanele private de libertate, conform legii.

În ceea ce privește drepturile femeilor gravide aflate în penitenciar, ANP precizează că acestea beneficiază de asistență medicală prenatală și postnatală, iar nașterea are loc în afara penitenciarului, într-un spital.

„Femeile condamnate la o pedeapsă privativă de libertate, care sunt însărcinate, sunt îndrumate să solicite întreruperea executării pedepsei. Cererea se va înainta instanței în a cărei rază teritorială se află locul de deținere, corespunzătoare în grad instanței de executare. În același mod se procedează ori de câte ori pe perioada executării pedepsei privative de libertate se constată starea de graviditate”, spune ANP.

În situația în care instanța nu admite solicitarea deținutelor gravide de a întrerupe pedeapsa, atunci, cu o lună înaintea datei probabile a nașterii, femeia este internată într-un penitenciar spital, până la momentul nașterii. La momentul nașterii, deținuta este internată într-un spital din rețeaua Ministerului Sănătății, cu secție de ginecologie și secție de neonatologie.

La nivel internațional, numeroase țări permit prezența copiilor în închisori alături de un părinte încarcerat, însă majoritatea impun limite de vârstă și privind perioada de ședere a minorilor în centrele de detenție, potrivit unui raport din august 2014 al Bibliotecii Congresului american, actualizat în ianuarie 2015.

Conform raportului, care studiază legislația din 97 de state, unele impun însă și alte criterii, precum perioada de alăptare sau evaluarea intereselor copilului. În majoritatea cazurilor, închisorile care pot găzdui copii trebuie să îndeplinească anumite standarde, precum alimentație adecvată, acces la îngrijiri medicale sau servicii de îngrijire a copilului. În unele țări, pe lângă plasarea copilului în detenție alături de părinte, există varianta amânării executării pedepsei sau arestul la domiciliu.

BELGIA

Legislația belgiană permite deținuților să își țină copiii alături de ei în închisoare până la împlinirea vârstei de trei ani, în unități speciale pentru găzduirea mamelor cu copii.

DANEMARCA

Legea daneză prevede că o femeie sau un bărbat își poate ține copilul cu vârsta mai mică de un an în închisoare dacă este capabil/ă să aibă grijă de el. Deținuții au aceleași drepturi la servicii medicale ca restul populației și pot munci la fel ca alți cetățeni. Mamele încarcerate care lucrează în închisori au dreptul la un an de concediu maternal pentru a se concentra pe creșterea copilului. Deținuții care muncesc au, de asemenea, dreptul la concediu medical cu plată.

ANGLIA ȘI ȚARA GALILOR

În Anglia și Țara Galilor există unități specializate pentru mame cu bebeluși, separate de restul deținuților, pentru a permite copilului să stea alături de mamă, dacă acest lucru este spre binele său. În majoritatea cazurilor, copilul părăsește unitatea până la vârsta de 18 luni, dar în cazuri excepționale poate rămâne mai mult.

FINLANDA

În Finlanda, un copil mic poate fi plasat într-o unitate familială din închisoare în timp ce părintele își ispășește pedeapsa, până la împlinirea vârstei de doi ani, sau până la trei ani dacă este necesar pentru binele copilului. În perioada 2000-2006, aproximativ 100 de copii se aflau în închisori finlandeze alături de mamele lor.

FRANȚA

Legislația franceză permite mamelor încarcerate să-și țină copiii cu ele până la împlinirea vârstei de 18 luni, dar perioada poate fi prelungită la cererea mamei și după consultarea unei comisii formate dintr-un psihiatru, un pediatru, un psiholog și un ofițer de probațiune.

GRECIA

În Grecia, mamele încarcerate își pot ține copilul alături de ele până la vârsta de trei ani, în unități speciale, pentru a asigura nevoile acestora. Copiii mai mari de trei ani și care nu au sprijinul altor membri ai familiei pot fi plasați în instituții speciale.

IRLANDA

Conform reglementărilor din Irlanda, mamele își pot ține copiii în închisoare până la împlinirea vârstei de un an, indiferent dacă bebelușul a fost născut în centrul de detenție sau anterior încarcerării mamei.

ITALIA

Legislația italiană permite mamelor cu copii de până la trei ani să beneficieze de alternative la încarcerare. De asemenea, femeile care au copii de până la zece ani își pot ispăși pedepsele la domiciliu, în altă reședință privată sau într-un centru de îngrijire și asistență, dacă nu există pericol de recidivă și deja au executat o treime din sentință. Potrivit presei, aproximativ 60 de copii cu vârsta sub trei ani intră anual în închisorile italiene alături de mamele lor.

LUXEMBURG

Conform reglementărilor din Luxemburg, copiii care sunt prea mici pentru a fi separați de mamele lor primesc permisiunea de a sta alături de ele în închisoare.

NORVEGIA

Norvegia nu permite copiilor să stea alături de mame în închisoare, acestea fiind mutate în mødrehjem (case pentru mame) până ce copilul va fi suficient de mare pentru a fi separat, în general în jurul vârstei de nouă luni. De asemenea, o femeie însărcinată sau care are un copil mai mic de nouă luni poate beneficia de amânarea executării pedepsei. Copiii care nu pot fi crescuți de mame în închisori pot fi plasați în centre de îngrijire.

PORTUGALIA

Femeile și bărbații deținuți în Portugalia au dreptul să-și țină copilul în închisoare până la vârsta de trei ani, sau în cazuri excepționale până la cinci ani, cu consimțământul celuilalt tutore și dacă este spre binele copilului. În astfel de cazuri, minorului trebuie să-i fie asigurat accesul la servicii medicale și activități educaționale și de divertisment adecvate.

RUSIA

Femeile din Rusia care au deja copii nu îi pot lua în închisoare cu ele, deși legislația nu interzice acest lucru explicit. În schimb, dacă o femeie naște în timp ce se află în detenție, copilul poate rămâne cu ea o perioadă sau poate fi plasat într-o unitate de îngrijire a copiilor din cadrul penitenciarului, până la vârsta de trei ani, unde poate fi vizitat de mamă după încheierea programului de muncă.

SPANIA

Conform reglementărilor din Spania, un copil cu vârsta până la trei ani poate sta alături de mama sa în închisoare, dacă nu există riscuri pentru el. Autoritățile trebuie să plaseze mamele cu copii în unități speciale, separate de restul deținuților. În noiembrie 2006, 156 de copii se aflau alături de mamele lor în închisori spaniole.

SUEDIA

Conform legislației suedeze, femeile sau bărbații încarcerați își pot ține copiii în închisoare, dacă acest lucru este spre binele minorului. Suedia folosește însă în multe cazuri pedepse alternative, precum eliberarea condiționată sau monitorizarea electronică. Legislația permite de asemenea amânarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul unei femei însărcinate sau care alăptează.

ELVEȚIA

Codul Penal elvețian prevede forme speciale de detenție pentru femeile care nasc și pentru cele care au deja copii mici. În practică, un copil stă alături de mamă până la vârsta de trei ani. Autoritățile federale din cantoanele elvețiene au înființat unități speciale pentru femeile cu copii, care dispun de personal specializat, camere adecvate și instituții externe de îngrijire pe timpul zilei.

TURCIA

Legislația turcă prevede că minorii cu vârsta până la șase ani, care nu pot fi îngrijiți de altcineva în afară de mame, pot sta cu acestea în închisoare. Pe timpul zilei, copiii peste trei ani merg la grădinițe, iar cei mici rămân cu mamele lor în celule. Copiii și mamele care alăptează dispun de alimentație adecvată. În iulie 2014, ministrul Justiției Bekir Bozdag afirma că 353 de copii se aflau alături de mamele lor în închisoare.

CHINA

Legislația chineză nu pare să permită copiilor să stea în închisoare alături de mamele lor. În schimb, o femeie condamnată la închisoare își poate ispăși pedeapsa în afara închisorii dacă este însărcinată sau alăptează.

STATELE UNITE

Potrivit unui articol din 18 februarie 2015 din revista Pacific Standard, zece state americane – New York, California, Illinois, Indiana, Ohio, Nebraska, South Dakota, Washington, West Virginia și Wyoming – au un sistem de „creșe în închisori”, care permite mamelor să-și țină copiii alături de ele între unul și doi ani.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump vs Kamala Harris. Garda Naţională, mobilizată în 15...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă,...
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică