Parchetul European (EPPO), din București, a sesizat Tribunalul din Cluj, referitor la punerea sub acuzare a cinci persoane, acuzate de utilizarea frauduloasă a fondurilor provenite din programe de incluziune a comunităților rome, cofinanțate de UE.
După ce, în urmă cu un an, procurorii Parchetului European a efectuat mai multe percheziții, azi, cinci persoane au fost puse sub acuzare pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor provenite din programe de incluziune a comunităților rome, cofinanțate de UE, anunță EPPO, într-un comunicat.
În urmă cu un an, procurorii EPPO au demarat o anchetă, care a vizat proiectul „De la marginalizare la integrare”, menit să îmbunătățească incluziunea comunităților de romi marginalizate și să reducă riscul de sărăcie și excluziune socială.
Beneficiarul direct al fondurilor a fost municipalitatea din Deda, care a lansat proceduri de achiziții, în urma cărora au fost întocmite trei contracte.
Potrivit anchetei, inculpații au prezentat oferte simulate, astfel încât contractele să fie acordate unei societăți preselectate și a-l induce astfel în eroare pe primarul din Deda, care a înaintat cererile autorității de gestionare.
Inculpații sunt acuzați de deturnarea a aproximativ 80 000 EUR (397 793 RON). Unul dintre inculpați a rambursat o parte din fonduri, potrivit unui comunicat al EPPO.
„Programele care au rezultat din acest proiect au avut ca scop îmbunătățirea integrării comunităților de romi marginalizate și reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială – și anume, prin implementarea educației timpurii pentru comunitățile de romi și prin reducerea abandonului școlar timpuriu, precum și prin promovarea accesului acestora pe piața muncii, sprijinirea antreprenoriatului și îmbunătățirea condițiilor de locuire. Fondurile au fost destinate, de asemenea, finanțării campaniilor de combatere a discriminării.
Cu toate acestea, există motive întemeiate de a suspecta că, în loc să fie în beneficiul comunităților de romi, fondurile au fost parțial utilizate în alte scopuri, de către persoanele implicate în proiect sau de asociații acestora, prin prezentarea de documente false și inexacte autorităților de management”, informa EPPO la momentul efectuării perchezițiilor.
Citește și: