Matteo Cassani, fostul director general al Enel Energie și Enel Energie Muntenia, a fost primul italian trimis de italienii de la Enel în România, acesta având un rol esențial în negocierile cu statul român care au avut ca rezultat prima tranzacție făcută de Enel aici: preluarea la pachet în 2005 a fostelor Electrica Banat și Electrica Dobrogea, scrie Ziarul Financiar.
Cassani avea 42 de ani, prima funcție pe care a ocupat-o în România fiind de director pentru dezvoltarea afacerilor în 2004. În prezent, era directorul general al companiilor de furnizare a energiei pe care Enel le are în România: Enel Energie și Enel Energie Muntenia.
Matteo Cassani era absolvent al Universității Politehnice din Milano, specializarea inginerie industrială. Potrivit informațiilor disponibile, Cassani era căsătorit cu o româncă.
Enel a scos la vânzare, în această vară, activele de producție energetică din Slovacia și pe cele de distribuție și furnizare a energiei din România, în încercarea de a-și reduce datoriile, care ajunseseră la 43 miliarde de euro după primele șase luni din an. Grupul speră să-și reducă povara cu 4,4 miliarde de euro până la sfârșitul anului, folosind cashul din vânzări.
Moartea lui Cassani vine în contextul în care în vara acestui an procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a trei persoane: Claudiu Dumbrăveanu, vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Gheorghe Ciubotaru, patronul Electroalfa, companie specializată în fabricarea echipamentelor pentru distribuția de energie electrică, și Florin Gugu, director în cadrul Enel.
Astfel, aproape 1,2 milioane de consumatori de energie, în special populația, din București, Ilfov și Giurgiu ar fi plătit anul trecut facturi cu 2,5 milioane de euro mai mari decât trebuia în urma unei înțelegeri în care actorii principali ar fi fost italienii de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie din România, ANRE, paznicul pieței de energie, și Electroalfa, un business de 38,7 milioane de euro controlat de botoșăneanul Gheorghe Ciubotaru.
Citește articolul integral pe Ziarul Financiar