Primarul PNL din Orșova, Ion Manea, cel care a aruncat în Dunăre o torță purtată de doi tineri pdl-iști, sub numele de „flacăra democrației”, este un colaborator al fostei Securități. Tribunalul București a admis, printr-o sentință definitivă, în 2008, verdictul dat de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), prin care se constata că Ion Manea turna la Securitate sub numele de cod „Alin”.
Astfel, pe 16 iunie 1979, Ion Manea, pe atunci ospătar în Orșova, a semnat un angajament cu Securitatea, prin care se oferea să dea informații despre cetățenii români și străini care treceau prin portul Orșova, dar și despre românii care încercau să fugă din România lui Ceaușescu. Numele său conspirativ era „Alin”.
Instanța a constatat, pe baza verificărilor făcute de CNSAS în dosarul de la Securitate al lui Manea, că acesta și-a turnat un coleg care a încercat să ajute un grup de tineri să iasă din țară, dar și pe un cetățean care ținea legătura cu fratele său stabilit în SUA.
Manea a mai turnat la Securitate și pe un șofer de TIR sârb, stabilit în Republica Federală Germania, care avea relații cu o ospătăriță și intenționa să se căsătorească cu ea. Sârbul transporta persoane în afara Orșovei și „poseda sume mari de bani pe care îi cheltuia cu prietenii”, a raportat Manea Securității, care l-a luat în vizor pe șoferul de TIR.
Manea a mai avut sarcina să supravegheze o călăuză care ajuta tineri să treacă granița în Serbia. Călăuza, numită de securiști „Pavel”, ajutase trei tineri să ajungă la graniță, dar acolo aceștia au fost prinși de grăniceri. Manea a primit misiunea să observe dacă și alte persoane mai apelau la călăuză.