Prima pagină » Știri » Cine a pus „Internet în școala ta”? Cum a ajuns firma fratelui lui Sebastian Ghiță într-un dosar privind o licitație de 33 de milioane de euro

Cine a pus „Internet în școala ta”? Cum a ajuns firma fratelui lui Sebastian Ghiță într-un dosar privind o licitație de 33 de milioane de euro

Procurorii DNA fac percheziții, luni, la două firme din Voluntari, județul Ilfov, dintre care una aparține fratelui deputatului Sebastian Ghiță, într-un dosar privind o licitație a Ministerului Educației din 2013, pentru un proiect cu fonduri europene, în valoare de 33 de milioane de euro.

Potrivit unui comunicat DNA,  procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în anul 2013, în legătură cu licitația organizată de Ministerul Educației Cercetării Tineretului și Sportului pentru proiectul „Internet în școala ta”, finanțat integral din fonduri europene.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) fac percheziții la sediile SC 2K Telecom SRL, care aparține lui Alexandru Ghiță, fratele deputatului Sebastian Ghiță, și la SC Avitech Co. SRL, ambele din orașul Voluntari.

Perchezițiile au loc într-un dosar în care se fac cercetări în legătură cu o licitație a Ministerului Educației Cercetării și Tineretului, din 2013, pentru proiectul „Internet în școala ta”, finanțat integral din fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 33 de milioane de euro, au precizat sursele citate.

Cum a ajuns 2K Telecom în contractul cu Ministerul?

Avitech co. SRL este, alături de liderul de asociere Omnilogic SRL, câștigătoarea licitației pentru programul „Internet în școala ta” derulată de Ministerul Educației Naționale în 2013. Având ca obiect conectarea la internet broadband a școlilor din zona rurală și urbană, contractul a fost finanțat în cea mai mare parte prin Programul Operațional Creșterea Competitivității Economice și cofinanțat, în proporție de 15%, de la bugetul de stat.

Contractul atribuit pe 29 noiembrie 2013 a avut, potrivit anunțului de atribuire publicat în Sistemul Național de Achiziții Publice, o valoare de 119.840.458 de lei fără TVA din care o parte în valoare totală de 20.922.112 plus TVA putea fi subcontractată. În acest sens, asocierea Omnilogic- Avitech Co. a declarat autorității contractante doar compania Romtelecom ca subcontractor pentru instalarea de echipamente de infrastructură, numele 2K Telecom nefiind menționat în niciunul dintre documentele publice aferente achiziției.

Legea permite însă unui câștigător al licitației să subcontracteze lucrări de până la 10% din valoarea totală a contractului fără a menționa numele subcontractorului.

Firma 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiță – 67,12%, Vasile Domente – 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiță) și Vasile Radu – 24,83%.

După cum a arătat gândul aici, în 2013, Omnilogic a concurat la această licitație cu firma Asesoft International, controlată de rude ale deputatului Sebastian Ghiță, conform RISE Project. Asesoft a licitat atunci un preț mai mic decât Omnilogic cu aproape 3 milioane de lei, însă a avut un punctaj mai slab la alte criterii și a pierdut, conform portalului SEAP.

Numele firmei apare și în raportul Curții de Conturi pe anul 2013, publicat recent, în care se arată că au fost constatate nereguli privind condițiile în care reprezentanții MAI au semnat un contract cu SC 2K Telecom SRL pentru realizarea sistemului call center (rețeaua voce-date din cadrul Centrului de Contact), după cum a arătat gândul aici. Specialiștii susțin că, la data efectuării misiunii de audit, sistemul call center nu era funcțional, deși contractul a fost încheiat la data de 16.10.2009, cu o durată inițială de 26 de luni.

Perioada a fost modificată prin 11 acte adiționale până la data de 31 decembrie 2014, perioada mare de derulare a contractui având ca efect „uzura morală a echipamentelor și a soluțiilor software alese, situație care generează cheltuieli suplimentare de upgradare”.

În același timp, Curtea de Conturi a atras atenția cu privire la faptul că prin contract au fost incluse servicii de mentenanță, garanție și suport în valoare de 432.000 de lei cu TVA, contrar legii privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate acestora, unde se prevede gratuitatea garanției acordate.

Ponta la semnarea contractului: „Toți suntem la Parchet în țara asta!”

Omnilogic, pe de altă parte, a făcut obiectul unei sesizări depuse la Parchet chiar de Corpul de Control al Primului-Ministru. În iunie 2013, Guvernul a anunțat că va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru cercetarea unor posibile fapte de natură penală în cheltuirea de către Ministerul Comunicațiilor, în perioada 2010-2011, a banilor alocați din Fondul de rezervă bugetară pentru portalul de informații „e-Romania 2”. Inspectorii arătau că valoarea estimată a contractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităților de măsură și a cantităților de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte nejustificat.

După acest episod, la momentul semnării contractului „Internet în școala ta”, pe 2 decembrie 2013, premierul Victor Ponta dădea, acestei observații venite din partea unui jurnalist, o replică scurtă: „Toți suntem la Parchet în țara asta!”.

Mai mult, Ponta a spus din start că nu știe cine sunt câștigătorii licitației care s-a făcut, în opinia sa o licitație după toate criteriile legislației europene. „Eu habar n-am cine a câștigat și cine a mai participat la această procedură. Știu doar că s-au respectat absolut toate cerințele solicitate de legislația europeană, știu că au fost și contestații și tot, deci semnăm. În rest, cine e la Parchet, v-am zis, toți suntem la Parchet, Deci, ăsta e răspunsul: procedurile le facem conform legislației europene și cine câștigă, cine pierde, îmi pare rău, dar nu mă întreabă nimeni”, spunea premierul.

Mai mult, Ponta a descris proiectul „Internet în școala ta” drept „o minune românească”. „Am venit aici cu un scop foarte clar: să mai văd o minune românească. De șapte ani ne chinuim să facem acest proiect, e corect, nu? Sigur, el a fost gândit în 2003,  în 2007 a venit ideea să se facă acest proiect din fonduri europene. Suntem în 2013. De anul trecut, de când am preluat funcția, am auzit și despre acest proiect ca despre unul din proiectele despre care toată lumea vorbește și toată lumea spune că nus eva face niciodată, motiv pentru care i-am spus în special domnului ministru Costoiu, sigur, și ministrului Educației, dar am dat sarcina ministrului delegat să scoată acest proiect la lumină. Și am vrut astăzi să fiu prezent aici ca să văd că e semnat contractul și că, într-adevăr, se apucă lumea de treabă”, a spus la acea vreme premierul Ponta.

Potrivit ministrului Cercetării de la acea vreme, Mihnea Costoiu, după conectarea a 2.446 de școli la internet, prin contractul verificat astăzi de procurorii DNA, Ministerul urma să semneze un altul pentru conectarea altor 7.000 de unități de învățământ în cadrul unui proiect sectorial derulat în perioada 2014-2020.

Contractul, spunea la rândul său ministrul Educației, Mihnea Costoiu, urma să vină „în susținerea proiectelor privind clasele digitale”.

Ponta, astăzi: „Nu cunosc și nu pot să comentez”

Premierul Victor Ponta a admis, luni, că a participat la semnarea programului „Internet în școala ta”, dar că nu cunoaște și nu poate să comenteze suspiciunile de fraudă, legate de acest caz în care este vizată firma SC 2K Telecom SRL, aparținându-i fratelui deputatului Sebastian Ghiță.

„Nu cunosc și nu pot să comentez. În cei trei ani de când sunt prim-ministru am fost la câteva sute de inaugurări de proiecte. Aș minți să vă spun că știu exact fiecare în parte în ce stadiu este. Pot să mă informez și să vă spun”, a precizat Ponta, răspunzând astfel unei întrebări legate de suspiciunile de fraudă în privința acestui program.

 

Citește și